Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън: До лятото ще бъдем близо до стадния имунитет

Джо Байдън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Джо Байдън заяви, че до лятото Съединените щати "ще бъдат напът" да постигнат стаден имунитет срещу коронавируса.

Според Байдън след около три седмици в страната вероятно ще бъдат правени по милион и повече ваксинации на ден. Така ще бъде надмината целта на администрацията през първите й 100 дни да бъдат ваксинирани 100 милиона души.

Американският президент е на мнение, че броят на получилите поне една доза от ваксината може да стигне 150 милиона за това време. 

"Силно съм уверен, че след около три седмици ще можем да ваксинираме около милион души на ден, че и повече. Обещах, че ще имаме най-малко 100 милиона ваксинации. Не говоря за бройка хора, тъй  като понякога е необходима повече от една инжекция. Мисля, че можем да стигнем и до милион и половина имунизирани на ден, но трябва да постигнем целта за милион инжектирани дневно."

Джо Байдън каза още, че американската страна е загрижена за отношението на Русия към опозиционния лидер Алексей Навални. В същото време обаче Вашингтон ще се опита да постигне удължаване на договора "Нов СТАРТ" за ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия, който изтича на 5 февруари.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Детски празник за пътната безопасност в Плевен

В Плевен е организиран детски празник за пътната безопасност. Специално внимание ще бъде отделено и на правилата за безопасно управление на велосипеди и тротинетки. Увлекателни състезания, забавни игри и интересни срещи очакват децата на Плевен днес в Градската градина пред Центъра за работа с деца в града. Детският празник е посветен на..

публикувано на 15.09.24 в 08:36
Николас Мадуро на митинг в Каракас.

Петима чужденци са задържани във Венецуела, готвели атентат срещу Мадуро

Петима чуждестранни граждани са били арестувани във Венецуела по обвинения в подготовка на атентат срещу Николас Мадуро. Това се случва в момент на повишено напрежение между Каракас и други страни заради второто оспорвано преизбиране на Мадуро. Задържаните са трима американци, двама испанци и гражданин на Чехия. Според вътрешният министър..

публикувано на 15.09.24 в 08:27
Николай Хайтов

Навършват се 105 г. от рождението на Николай Хайтов

Днес, 15 септември, се навършват 105 години от рождението на писателя Николай Хайтов. Авторът на прочутите "Диви разкази" и "Шумки от габър" е роден в родопското село Яврово, област Пловдив, в много бедно семейство. Първите си очерци и разкази печата в списание "Септември" в средата на 50-те години. Адресите на любовта - писателят..

публикувано на 15.09.24 в 08:22
Мерки срещу наводненията в Полша, 14 септември 2024 г.

Наводнения причиниха щети и взеха жертви в Централна и Източна Европа

Румъния организира временни лагери за настаняване и започна спасителни операции, след като при наводненията в източната част на страната загинаха най-малко четирима души. Проливните дъждове причиниха щети и притеснения още в Чехия, Полша, Австрия, Словакия и Унгария. В спасителните операции в Румъния се включи и армията, която спомогна..

публикувано на 15.09.24 в 08:07
Матео Салвини

Прокуратурата в Палермо поиска 6 г. затвор за Матео Салвини

Прокуратурата на Палермо поиска 6  години затвор за лидера на "Лига" и настоящ вицепремиер и министър на транспорта Матео Салвини заради кораб, спасил имигранти. Случаят е от 2019-а година, когато той бе вътрешен министър в правителството на Джузепе Конте. Салвини е обвинен в отвличане поради забраната, наложена от него като вътрешен министър..

публикувано на 15.09.24 в 07:57
Демонстрация в Тел Авив срещу правителството на Бенямин Нетаняху и с искане за освобождаване на заложниците, държани в Ивицата Газа от групировката

Демонстрации в Израел с искане за освобождаване на заложниците в Газа

В Тел Авив и в Ерусалим снощи се проведоха нови демонстрации с настояване правителството на Бенямин Нетаняху да освободи заложниците, задържани от радикалната палестинска групировка "Хамас" в Ивицата Газа. Според организаторите броят на демонстрантите се увеличава, след като в началото на септември израелските сили откриха телата на шестима..

публикувано на 15.09.24 в 07:48
Джейк Съливан

Вашингтон подготвя "значителен" нов пакет от помощ за Киев

В края на този месец Джо Байдън и Володимир Зеленски ще обсъдят военната стратегия на Украйна, стана ясно от изказване на съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан. Съливан участва виртуално в конференция в Киев, посветена на войната.   На срещата във Вашингтон в края на месеца се очаква Зеленски да представи на..

публикувано на 15.09.24 в 07:43