Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ресторантите отварят на 1 март, част от бранша готови протест

| обновено на 26.01.21 в 17:03
Затворено заведение в София
Снимка: Ани Петрова - БНР

Ресторантите да отворят отново на 1 март, а нощните заведения 15 дни по-късно – в зависимост от епидемичната обстановка. За това са се договорили здравният министър Костадин Ангелов и представители на бранша.  

Съпредседателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Атанас Димитров обясни:

"Компенсация ще може да бъде получена за целия февруари месец. Ако се отворят заведенията през февруари, няма да могат да бъдат изплатени средства на колегите. От това произтича предложението“.

Да има предвидимост и възможност за планиране от страна на ресторантьори и хотелиери са поискали представителите на Асоциацията. 

Помощите за затворените заведения заради коронавируса да се изплащат в рамките на календарния месец, за който е кандидатствано. Работещите в сектора, който е принудително затворен, да бъдат компенсирани достойно, настоя още Атанас Димитров:

"Държавата да компенсира тези хора на работната заплата, на която са социалноосигурени в максимален размер, плюс 30 на сто от оборота на заведението. Те своеобразно начисляват сметки за ток, все едно, че сме в пиков бизнес. Общините трябва да си редуцират такса смет, таксата за битови отпадъци. Плащаме такса за сграда, която държавата ни възпрепятства да ползваме в името на здравето".

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България не са съгласни ресторантите да възобновят работа от 1 март, а нощните заведения - 15 дни по-късно. Това се казва в позиция на двете организации. Те заявяват, че не са участвали днес в преговори със здравния министър относно дата за отваряне. 

"Нашите искания по темата са ясни и категорични и са обявени многократно и гласно - отваряне на 1 февруари 2021 г. На среща с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов са били представители на хотелиерския бранш от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация", пишат двете организации на заведенията. И категорично заявяват, че не са съгласни с тези дати и остава намерението им да протестират на 27 януари с искане да отворят на 1 февруари.

На извънредно правителствено заседание по-рано беше решено срокът на извънредната епидемична обстановка в страната да бъде удължен до 30 април

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
На работна среща в Министерството на здравеопазването се обсъжда изготвеният от консултанти на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) доклад за структурата на бъдещата Национална детска болница. На снимката: Галя Кондева

Финалният документ за структурата на бъдещата Национална детска болница се чака през август

Очаква се финалният документ за структурата на бъдещата Национална детска болница да бъде готов през август, съобщи здравният министър д-р Галя Кондева. Документът ще бъде публикуван за обществено обсъждане, допълни тя. По думите ѝ в доклада на консултантите от Европейската инвестиционна банка се предлага болница с 404 легла, като структурата..

публикувано на 30.07.24 в 10:44
Сградата на Федералния резерв на САЩ

Федералният резерв на САЩ започва заседание по паричната политика

Управлението за федерален резерв на САЩ започва двудневно заседание по паричната политика. Повечето анализатори очакват финансовата институция да остави без промяна основните си лихвени проценти, но да даде знак, че ще започне да ги намалява на заседанието си през септември, информира Асошиейтед прес. Спадът на инфлацията и охлаждащият се пазар на труда..

публикувано на 30.07.24 в 10:38
Природозащитници на протест срещу закона в Истанбул, 27 юли 2024 г.

Турция прие спорен закон за бездомните кучета

Турският парламент прие снощи закон, който има за цел да събере милиони бездомни кучета от улиците и да ги настани в приюти. Планът предизвика тревога сред любителите на животните, които смятат, че кампания по стерилизация би била по-добро решение, предаде Ройтерс. Съгласно законодателството, предложено от Партията на справедливостта и..

публикувано на 30.07.24 в 10:29

Експлозии прекратиха потушаването на пожара в планината Славянка

Борбата с пожара в планината Славянка на границата между Гърция и България е прекратена поради експлозии в района. Въпреки че от 5 часа сутринта нашите огнеборци са на терен и се опитват да овладеят пожарните огнища, които се разразиха през нощта заради силния вятър, по-късно имаше взривове в района на минното поле и работата на пожарникарите..

публикувано на 30.07.24 в 10:07
Кораби на руския Тихоокеански флот ще участват в маневрите.

Русия започва мащабно военноморско учение

Руските военноморски сили започнаха планирано учение с участието на по-голямата част от плавателните си съдове и личния си състав, или 300 кораба и 20 000 матроси, съобщиха руските агенции, като се позоваха на Министерството на отбраната в Москва, предаде Ройтерс. Маневрите се явяват проверка на действията на командванията на три флота от..

публикувано на 30.07.24 в 09:53
Снимката е илюстративна.

Продължава битката с пожара на гръцкия о-в Евбея

Продължава битката на гръцките пожарникари с огъня на остров Евбея. Пожарът е на няколко места. През нощта евакуираха жители и туристи. Няколко километра е огненият фронт на пожара на остров Евбея. Министърът на климатичните кризи Василис Кикилиас пристигна по спешност на острова и следи координацията на действията. Горският пожар се разраства..

публикувано на 30.07.24 в 09:44
Надежда Цекулова

Надежда Цекулова за националната детска болница: Нов модел на грижа, не строеж на нова сграда

На работна среща в Министерството на здравеопазването ще бъде обсъден доклад за структурата на бъдещата национална детска болница. Докладът е изготвен от експерти на Европейската инвестиционна банка и е изпратен до министерството за становище, като бележки по съдържанието ще бъдат разгледани на днешната дискусия. "В текста няма нищо невярно...

публикувано на 30.07.24 в 09:36