Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Равносметката на заведенията след дългото затваряне - стопени „тлъстинки“, никой не говори за печалби

Снимка: БГНЕС

От 27 ноември със заповед на министъра на здравеопазването ресторантите и заведенията в България преустановиха дейност. За отварянето им, кога и при какви условия ще става това, се говори от началото на годината, но сигналите от правителството са различни. Последната обявена дата е 1 март, като част от бранша изрази несъгласие и настоява за отваряне още през февруари. Затова и някои от организациите на заведенията заявиха протестна готовност, има идея дори да отворят в знак на недоволство по примера на Италия.

И докато бизнесът не работи, държавата пое ангажимента да се грижи за служителите, заети в затворените браншове, предоставяйки възможности за финансова подкрепа. Една от най-дискутираните напоследък мерки на Министерството на труда и социалната политика е „Запази ме“, която определи 24 лв. помощ на ден за работниците.

При посещението си в понеделник в Добрич социалният министър Деница Сачева заяви пред медиите, че 36 000 лица вече са получили помощта си за ноември и декември и е останала много малка част, на които тя ще бъде изплатена тези дни. 

Министър Сачева се извини за забавянето на някои от плащанията и обясни, че то се дължи на изчакване на документи от Европейската комисия, на почивните празнични дни, както и на сгрешени декларации и банкови сметки. С извинение обаче никой не може да си плати сметките, нито да осигури прехраната на семейството си.

Управителят на заведение в Добрич Георги Миланов споделя, че е получил помощ за един работен ден от ноември месец, кандидатствал е и за декември, но все още по сметката си няма превод.  

„На 18 декември беше одобрена фирмата и за този един ден получихме 24 лева на 29 декември. Подадохме отново документи на 5 януари. До момента не сме получили нищо за месец декември“, разказва Миланов пред БНР.

За сметка на това се възползвали от опцията безлихвени кредити. „Интересното беше, че се одобряват точно за една седмица.“

По думите на Георги Миланов „тези другите социални придобивки и програми не работят“.

Георги Филипов е собственик на няколко заведения и за него работят над 150 души. Част от тях са заети да работят по приготвянето на храна за дома, повечето обаче са в неплатен отпуск. Той пояснява, че те също не са получили нищо по-различно от 24 лв. за работния ден от ноември месец

„Никой досега не е казал, че е получил за декември“. 

„На печалба може и да не можем да работим, но е хубаво да се работи. Трябва да се възстанови работният процес. Вече повече от 5 месеца не работехме. Губи се изцяло ритъмът на работа. Това е логиката да отворим. Не че ще имаме печалба, не че има тълпи от клиенти, които искат да ни посетят. Никой не говори в момента за печалби“, категоричен е Филипов.

С работа, но при ясно установени правила от страна на държавата иска да си изкарва прехраната и Стефан Станев, също управител на заведение. Той е освободил почти целия си персонал от 25 души, с изключение на двама, които са кандидатствали по мярката „Запази ме“ и преди няколко дни са получили парите си за декември. За Стефан Станев един от големите проблеми е, че никой работодател вече не може да бъде сигурен, че ще успее да си върне стария персонал. 

„30% (от капацитета на заведението – бел. ред.), ако говорим неизвестно във времето докога, е невъзможно да си покриваш разходите. Ако е за месец, добре – това е месец, в който ние ще се нагодим, месец за адаптация и за смазване на тази машина наново, но повече от месец на 30% е икономически необосновано“, смята Станев.

Ресторантите носят голяма добавена стойност. Един зает в ресторантьорството води след себе си трима заети в съпътстващи бизнеси, посочва още той.

Груба грешка от страна на правителството е да разглежда ресторантьорския бизнес като напълно самостоятелен бранш от икономиката, казва Александрина Панайотова, която е съсобственик на заведение в Добрич. 

Ресторантите и хотелите потребяват много хранителни продукти. Заради това пониженото търсене на месо, зеленчуци и плодове след затварянето им респективно удря и други отрасли, изтъква тя.

Януари и февруари са трудни месеци, но се надяваме, че хората все пак имат нужда от социални контакти, отбелязва Панайотова.

Всичките ни „тлъстинки“ вече са стопени. Вече разчитаме на помощ от държавата“, обобщава картината тя.

Чуйте и звуковия файл. 

Снимките в публикацията са илюстративни. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Фермер: Няма недостиг на мляко в България, целта е внос на евтино сухо мляко от Украйна

От правителството и депутатите зависи докога ще продължава този нерегламентиран внос на сухо мляко най-вече от страни, които не са членки на ЕС . Това заяви пред БНР Димитър Шопов, председател на Асоциацията за развъждане на черношарена порода в България. Асоциацията обединява фермери, които произвеждат над 60% от млякото в страната...

публикувано на 26.04.24 в 09:55

Проблеми с вноса на работна ръка за туризма, сигнали за искани подкупи в консулства

"Парите за заплати в туризма се увеличиха в пъти. Добре платени са и най-неграмотните ни служители. Но кадри в България няма ".  Това заяви пред БНР Веселин Налбантов - зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. В тази връзка той отбеляза и проблема с демографския срив в страната . Според него освен това..

публикувано на 25.04.24 в 11:16

Разхищаваме 68 кг храна годишно на човек от населението

Разхищението на храни е риск както за продоволствената сигурност, така и за околната среда. Според Организацията на ООН за прехрана и земеделие близо 1/3 от храните, произведени по света, се губят или разхищават . В ЕС всяка година става дума за почти 59 милиона тона храни, а това се равнява на 131 кг отпадъци на човек годишно. Доклад на..

публикувано на 25.04.24 в 09:08
Български производители изливат млякото си в знак на протест срещу политиките в сектора

Украински млекопреработватели искат по-голям внос у нас. Българските: Не достига суровото мляко, трябва сухо

Украински млекопреработватели и производители на суровини искат да увеличат вноса си у нас . Това стана ясно от срещата във Велико Търново между Украинската асоциация на млекопреработвателите с Българската асоциация на млекопреработвателите. Българските им колеги казват, че има сериозен недостиг на суровини у нас, защото животновъдите са намалили..

публикувано на 24.04.24 в 07:40
Доц. Ангел Кунчев

Доц. Кунчев пред БНР: Все още не е обявена епидемия от коклюш. Очаква се заповед до края на седмицата

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев потвърди пред БНР, че все още не е обявена епидемия от коклюш.  Очаква се да бъде издадена заповед на здравния министър до края на тази седмица. Но днес през цялото време доц. Кунчев говореше за епидемия, посочи здравният репортер на Националното радио Елена Бейкова. Е-обучение..

публикувано на 23.04.24 в 17:32
проф. д-р Андрей Чорбанов

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

Една от причината за пробива в имунизационното покритие са новите тенденции при разработването и създаването на ваксини – натискът те да бъдат абсолютно безвредни и абсолютно ефикасни. Колкото по-безвредна е една ваксина, толкова по-малко имуногенна и по-малко активна е тя . Това обясни пред БНР имунологът проф. д-р Андрей Чорбанов, депутат..

публикувано на 23.04.24 в 10:43
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Сградата на СУ е в изключително тежко състояние, има нужда от основен ремонт

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Георги Вълчев алармира пред БНР, че сградата на най-старото висше училище в България, както и тази на университетската библиотека, са в изключително тежко състояние . Редица ректори молят държавата да отпусне необходимите средства за основен ремонт и на Ректората, и библиотеката...

публикувано на 23.04.24 в 10:16