Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Дряново с амбиция да покаже как трябва да се развива една малка община

Снимка: БГНЕС

Днес в Дряново местният парламент ще обсъжда предложеният от екипа на администрацията проект за бюджет на общината за тази година. Финансовата рамка е 14 милиона 155 хиляди лева. 

Кметът на Дряново Трифон Панчев е най-младият сред кметовете у нас в мандата 2019–2023 година. 32-годишният юрист бе издигнат като кандидат на местните избори от БСП, преди това е работил в адвокатска кантора. Развива и семеен бизнес в сферата на селското стопанство. 

Община Дряново е с население 8 396 души по последни данни на Националния статистически институт. Това я прави най-малката в Габровска област.

„Хората виждат разликата. Всеки един проблем ние не се правим, че не го виждаме, а търсим как да го решим“, споделя философията на управлението си Трифон Панчев.

За почистването тази година дряновци ще плащат повече. Както заради увеличената такса, която общините дължат по закона за управление на отпадъците, така и заради повишението на минималната работна заплата, уточнява Панчев.

„Сумата, която се събира от такса битови отпадъци от голяма част от селата, е в пъти по-малко от това, което реално струва. Нямаше как да увеличим така, че да събираме колкото струва. Част от тежестта пада и върху гражданите на града. Без да предизвикваме социално недоволство, да балансираме промилите. Работим в посока да увеличим рециклирането на отпадъците в общината.“

С това увеличение собствениците на градски имоти ще трябва да плащат с около 13% повече, а за селските увеличението стига 50%. Този скок няма да бръкне дълбоко в джоба на дряновци, твърди кметът, тъй като данъчните оценки, на чиято основа се определя такса смет, са изключително ниски и в левове увеличението е нищожно.

Друга промяна, ако бюджетът бъде приет, но в графата „разходи за общината“, е отпадането на таксите за детските градини за родителите, които ще плащат само за храненето на децата си. Това е следваща стъпка - след отмяната на таксите за яслите - в подкрепа на младите работещи семейства в район, в който негативните демографски тенденции се задълбочават. 

Дряновски манастир

Затова от кмета и ангажираните в местната власт се очаква да осигурят по-добра перспектива за младите хора, да привлекат инвестиции, които биха осигурили работни места и да създадат възможности за по-добър живот. Сред проблемите, с които трябва да се справят в партньорство с държавата, са лошото състояние на пътната инфраструктура, както и водоснабдяването на част от селата.

Добрата новина е, че тази пролет един ключов път – този между Дряново и Трявна ще бъде ремонтиран със средства на Агенция „Пътна инфраструктура“, а водопроводът под него, захранващ най-голямото село в общината - Царева ливада, ще бъде подменен. Това предстои, а съвсем скоро приключи и един от мащабните проекти за града, който беше подготвен в предишния мандат. Преди дни беше завършена цялостната реконструкция на главната търговска улица „Шипка“, заедно със старинния площад „Колю Фичето“. По проекта бяха направени множество промени, като част от елементите бяха препроектирани.

„Площадът на Колю Фичето буквално щеше да изчезне. Наложи се проектантът да се откаже от проекта си. Влезе нов проектант, препроектира кръговото по начин, по който да може да бъде изпълнено с павета. Чисто визуално площадът запази целостта си. Ще остане за следващите поколения в близък, автентичен вид на това, което е било предишните десетилетия.“

На територията на Дряново предстоят и няколко частни инициативи, като едната е на един от най-големите инвеститори в общината, а намерението е за изграждане на два големи покрити тенис корта – база, която ще даде възможност за провеждане на спортни първенства и лагери.

Пещерата „Бачо Киро“ Снимка: БГНЕС

Дряновският манастир и пещерата „Бачо Киро“, които са свързани в един маршрут, са ключови в бъдещата стратегия за развитие на туризма, след сензационното откритие, че на това място са живели най-старите хомо сапиенс в Европа.

„Вярвам, че тепърва интересът към пещерата ще се увеличи“, оптимист е кметът. 

Чуйте звуковия файл. 


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕК прие подход за изкуствения интелект с четири нива на риск

Европейската комисия предложи нови правила и действия за постигане на надежден изкуствен интелект, определени от нейния изпълнителен заместник-председател Маргрете Вестегер като “революционни”. Те предвиждат забрана за с истемите с изкуствен интелект, които са несъмнена заплаха за безопасността, поминъка и правата на хората. Сред тях са и такива,..

публикувано на 22.04.21 в 20:26
Язовир „Студена“, януари 2020 г.

Язовир „Студена“ е пълен, вода ще има и при суха година

Язовир „Студена“, който преди една година бе пред пресъхване, сега е препълнен. Само 4 млн. куб. м. го делят от максималния му обем. За да се осигури свободен обем, който да поеме евентуална висока вълна, в началото на годината бяха отклонени две от деривациите - Владайски и Паликарски канал, а малко преди януарските наводнения, когато река..

публикувано на 22.04.21 в 12:03

Няма опасност от водни бедствия в Сливенско

Няма опасност при преливане на двата най-големи язовира в област Сливен - „Жребчево“ и „Асеновец“ да бъдат засегнати земеделски площи или населени места . Това увериха управителите на „Напоителни системи“ Сливен, клон „Средна Тунджа“ - инж. Пламен Иванов и на ВиК - Сливен - инж. Севдалин Рашев. Язовир „Жребчево“ се изпуска контролирано,..

публикувано на 22.04.21 в 10:33

Донеси любовта си към филмите – посланието на "Оскар"-ите тази година

Церемонията за най-престижните отличия в света на киното – наградите "Оскар" – ще бъде необичайна тази година заради пандемията. За 93-ти път Американската филмова академия раздава отличията  на най-добрите филмови звезди и режисьори. 225 държави отново ще излъчват церемонията. Театър „Долби“ в Лос Анджелис е в центъра на събитието...

публикувано на 22.04.21 в 10:18

Международната туристическа борса Ваканция и СПА отново онлайн

Най-голямата международна туристическа борса у нас Ваканция и СПА , която традиционно се състои в средата на февруари, има вече второ интернет издание . Изложението започна в 09.00 часа днес и ще продължи до 18:00 ч. на 25 април. То ще бъде достъпно от всяка точка на света. След затваряне на изложението съдържанието ще остане онлайн до 30 юни 2021..

публикувано на 22.04.21 в 09:47
Калоян Васев

Калоян Васев събра в книга неизвестни факти от живота на Тодор Александров

Интересите към историята на Калоян Васев прераснаха в написването на книга за Тодор Александров със заглавие "Тодор Александров - легендарният комита". " Той е последната фигура на романтичния период на македонското революционно движение и в този смисъл той е последният цар на планините, тъй като този термин има много романтична..

публикувано на 21.04.21 в 18:17

Предстои ръст на лихвите по кредитите

Лихвите по кредитите ще претърпят „известно повишение“ заради икономическия ефект от пандемията, докато при депозитите ще останат на рекордно ниските си нива, прогнозира в седмия епизод на подкаста „На всяка цена“ професор Стефан Петранов , ръководител на катедра „Икономика“ в Стопанския факултет на СУ „Свети Климент Охридски“...

публикувано на 20.04.21 в 17:56