Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кириакиду: Настояваме за ясен план от "АстраЗенека" за бързото осигуряване на ваксините

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Спорът между фармацевтичната компания "АстраЗенека" и Европейската комисия не намери решение и след снощното заседание на Управителния съвет на Комисията и страните членки с представител на дружеството. Обявеното намерение на дружеството да съкрати доставките си на ваксини срещу Covid-19 за Европейския съюз с 60 на сто не е преодоляно. 

"Съжаляваме за продължаващата липса на график за доставка и настояваме за ясен план от "АстраЗенека" за бързото осигуряване на количествата ваксини, които сме резервирали за първото тримесечие". Това е последната публикация в "Туитър" на еврокомисаря по здравеопазването Стела Кириакиду, след като поредната среща между двете страни снощи също се оказа без резултат. Тонът, който до този момент беше по брюкселски завъртян, изведнъж придоби различен характер:

"Нека бъда пределно ясна - 27-те страни членки са единни, че "АстраЗенека" трябва да изпълни ангажиментите си по договора. Ние сме насред пандемия, губим хора всеки ден и това не са цифри или статистики. Това са хора със семейства, приятели, колеги и те всички също са засегнати". 

Скандалът избухна в края на миналата седмица, когато "АстраЗенека" обяви намерението си за драстичното съкращаване на доставките за ЕС. В началото на тази седмица нейният изпълнителен директор Паскал Сорио наля масло в огъня, като обяви, че дружеството няма договор за твърдо количество ваксини, а само трябва да положи "възможно най-голямо усилие". Еврокомисар Кириакиду: 

"Становището, че дружествата не са задължени да осигурят доставките, защото сме подписали договор за полагане на "възможно най-голямо усилие", не е нито коректно, нито приемливо. Ние подписахме споразумение за авансово закупуване на продукт, който в момента не съществува и за който още няма разрешение. И го подписахме, за да може компанията да изгради производствени мощности и да произведе определено количество от ваксините веднага след като получи разрешение за това. Логиката на това споразумение бе толкова валидна, колкото е и сега. Ние направихме предварителна рискова инвестиция, за да получим обвързващ ангажимент от дружеството за предварително производство, дори преди да получи разрешение". 

336 млн. евро - това е сумата, която фигурира в договора с "АстраЗенека", съобщи високопоставен представител на Комисията. Той обаче добави, че тя не е изплатена изцяло, тъй като се отпуска на траншове, а те са свързани с резултатите от клиничните проучвания. 

"Можем да си поискаме парите обратно при определени случаи на неуспех", уточни източникът. 

Не проработи и версията на Сорио, че драстичното съкращаване на доставките се дължи на проблеми с производството в завода в Белгия. 

Стела Кириакиду
"Неспособността да се осигурят производствени мощности е против буквата и духа на споразумението. Отхвърляме логиката на "Първи дошъл, първи обслужен". Тя може да работи в кварталните месарници, но не и в нашия договор за авансово закупуване. В него няма клаузи за приоритет. Няма и висша йерархия сред заводите, която да е упомената. Два от тях са в ЕС, други два - в Обединеното кралство. Ние възнамеряваме да защитаваме целостта на нашите инвестиции и парите на данъкоплатците, които са вложени там", допълни Кириакиду.

Ситуацията очевидно се усложнява от данните за износ на ваксини на дружеството към Обединеното кралство и това въпреки двата завода на Острова, а и към други страни:

"Нито една фирма не трябва да си прави илюзии, че не разполагаме със средства, за да разберем какво се случва. Затова искаме те да са възможно най-прозрачни при подаването на информация, защото ние знаем къде се произвеждат дозите и къде се изпращат след това".

"Митническите данни не лъжат, а ние разполагаме с тях", допълват експерти от Комисията.

Макар Федералната агенция за лекарства и здравни продукти да извърши проверка в завода на "АстраЗенека" днес съвместно с холандски, италиански и испански експерти, засега се съобщава лаконично, че експертите "ще се концентрират върху получената информация по време на инспекцията", като "докладът се очаква във възможно най-кратки срокове, но това може да отнеме няколко дни". А тази неприятна новина се прибавя към забавянето на доставките на ваксини на друга фирма - "Пфайзер"/"Бионтек". И макар оттам да уверяват, че до края на тримесечието ще наваксат с дозите, определено стои въпросителната как Комисията ще осъществи стратегията си да ваксинира 70 на сто от възрастното население до края на лятото и дали и през този ваканционен сезон не ни очакват същите перипетии като при предишния. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гордана Силяновска-Давкова

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур от президентския вот в Северна Македония

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова води убедително на първи тур от президентските избори в Северна Македония, съобщи БГНЕС. Данните на Държавната избирателна комисия /ДИК/ при 63% преброяване на гласовете :  За Гордана Силяновска-Давкова от ВМРО-ДПМНЕ са гласували 214.560 или 38,28%.  За основния ѝ конкурент от СДСМ Стево..

публикувано на 24.04.24 в 22:55

Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в "Еверест 84"

Държавният глава Румен Радев участва днес в Централния военен клуб в официалното отбелязване на 40-годишнината от първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест. Събитието се провежда под патронажа на президента. Това съобщиха от президентския прессекретариат. Алпинистите от експедицията "Еверест 84" осъществяват изкачването си по..

публикувано на 24.04.24 в 22:51

Ивет Лалова роди момче

" Добре дошъл на този свят Тиаго Колио 🤍 Благодарим ти, че избра нас за свои родители. Толкова сме влюбени в теб и сърцата ни са пълни!", написа легендата на българската лека атлетика Ивет Лалова в профила си в социалните мрежи.

публикувано на 24.04.24 в 22:33

Авиодиспечерите във Франция отмениха стачката, но трафикът в четвъртък остава парализиран

Очаква се утре във Франция въздушният трафик да бъде парализиран заради обявената стачка на авиодиспечерите, въпреки постигнато споразумение в последния момент. Няма връщане назад. Въздушният трафик на Франция ще бъде объркан през целия ден, въпреки че главният синдикат на авиодиспечерите съобщи, че отменя обявената стачка. След продължителни..

публикувано на 24.04.24 в 22:29

Учители и персонал в Тенеси ще могат да носят оръжия в учебните заведения

Властите в американския щат Тенеси приеха законодателство, което ще позволи на учителите и училищния персонал да носят оръжия на територията на учебните заведения.  Мярката, която беше приета, година след като стрелец уби шестима души в училище в Нешвил, беше одобрена с 68 на 28 гласа в местния Конгрес, който е доминиран от Републиканците...

публикувано на 24.04.24 в 22:15
Министерство на иновациите и растежа

Красимир Якимов е новият заместник-министър на иновациите и растежа

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев на длъжността заместник-министър на иновациите и растежа е назначен Красимир Якимов. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Красимир Якимов е юрист по образование. Завършил е "Международно финансово право" в King’s College London, Dickson Poon School of Law. В периода 2022 г. - 2023 г. е бил..

публикувано на 24.04.24 в 21:54
Джо Байдън

Байдън подписа указа за финансова помощ за Украйна, Израел, Газа и Тайван

Американският президент Джо Байдън подписа указа за одобрената от Конгреса финансова помощ в размер на 95 милиарда долара, включваща средства за Украйна, Израел, Газа и Тайван. Байдън съобщи, че е одобрил първоначални доставки на оръжия за Украйна в размер на 1 млрд. долара и че доставката на тези оръжия ще започне до часове. Американският президент..

публикувано на 24.04.24 в 21:08