Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС няма да проверява пратките с ваксини на границата между Република Ирландия и Северна Ирландия

Снимка: БГНЕС

Европейският съюз се отказа от плана си да подлага на проверки пратките с ваксини срещу Covid-19 на границата между Република Ирландия и Северна Ирландия.

Намерението на Брюксел предизвика остри реакции в Лондон, Дъблин и Белфаст.

Само 29 дни след влизането в сила на северноирландският протокол Брюксел възнамеряваше да се позове на чл.16 от него, който позволява Великобритания или Европейския съюз да предприемат едностранни действия, ако се появи неочакван отрицателен ефект от споразумението за Брекзит.

Ходът от европейска страна имаше за цел да предотврати използването на отворената граница между членката на блока Ирландия и Северна Ирландия, като заобиколен начин за доставки на ваксини, произведени в заводи в Европа, срещу Covid-19 във Великобритания.

Страните членки на Евросъюза изостават в сравнение с Израел, Великобритания и Съединените щати в масовата имунизация и се опитва да си осигури дози докато големите фармацевтични компании забавят доставките в блока поради производствени проблеми.

Ирландия не е била консултирана от Европейската комисия за намерението на Брюксел, което обедини лоялисти и републиканци в Северна Ирландия.

Те осъдиха идеята, а първият министър на Северна Ирландия Арлийн Фостър определи хода на Еврокомисията като "акт на враждебност".

“Този протокол, който трябваше да донесе мир и хармония в Северна Ирландия прави точно обратното. Той не работи и трябва да бъде подменен, защото в противен случаи ще има проблеми тук, в Северна Ирландия. Протоколът се основава на пълно неразбиране на споразумението от Белфаст. И сега изглежда, че Европейската комисия си мисли, че може да прави с него каквото си пожелае, докато поучаваха британското правителство че е закон“.

Европейският съюз се отказа от плановете си, касаещи северноирландския протокол, след разговор между британския премиер Борис Джонсън и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, в който Джонсън е изразил "сериозни притеснения за възможното въздействие", което решението може да има. Министър-председателят на Република Ирландия Михал Мартин приветства решението:

"Като цяло мисля, че Европейската комисия постъпи добре и ефективно по отношение на снабдяването с ваксини. Има голям натиск върху Комисията от страните членки, от премиери. Защо? Защото хората са под напрежение. Неравностите по пътя бяха неизбежни“.

Въпреки отказа, Европейският съюз предупреди, че при опит за заобикаляне на правилата, касаещи ваксините, ще се обмисли използването на всички инструменти, които са на разположение.

Междувременно, главният преговарящ от страна на Брюксел за Брекзит Мишел Барние заяви днес в интервю за вестник "Таймс", че Европейският съюз трябва да отстъпи от разрастващия се спор за ваксините. По думите му кризата трябва да се посрещне с отговорност, вместо с високомерие и нездрава конкуренция.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава борбата с пожара край Стрелча

Единайсети час продължава борбата с пожара край Стрелча.   В момента там гори иглолистна гора. Единият фронт на огъня, в посока към Стрелча, е овладян.   В момента усилията са насочени към другия фронт, в посока Копривщица.   Тежка техника прокарва просеки там, но работата е затруднена от труднодостъпния терен.  На място са всички..

публикувано на 16.07.24 в 21:43

Частично бедствено положение е обявено за района на Горска поляна

Частично бедствено положение за района на Горска поляна обяви кметът на община Болярово Христо Христов. В ранния следобед в близост до пограничното село пламна пожар, като за момент застраши и газокомпресорната станция "Странджа" до българо-турската граница. По последни данни пожарът се е разпространил към село Воден, като по пътя си е засегнал..

публикувано на 16.07.24 в 21:24
Андрей Гюров

БНБ взе решение за установената несъвместимост на Андрей Гюров като подуправител

Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) взе решение във връзка с правните последици от установената от Комисията за противодействие на корупцията (КПК) несъвместимост на Андрей Гюров в качеството му на подуправител, ръководещ управление "Емисионно", и член на УС на БНБ.  Андрей Гюров не участва в гласуването. УС на БНБ заседава по..

публикувано на 16.07.24 в 20:47

Пожарът в с. Ореш, който изпепели 2 къщи, е погасен, няма пострадали хора

Пожарът в свищовското село Ореш е потушен, продължава гасенето около населеното място. Полицията и пожарникарите са евакуирали хора. Пожар край свищовското село Ореш, засегнати са къщи и постройки Изгорели са две къщи, има немалко пострадали имоти. Цяла нощ противопожарни екипи остават в селото. Пожарът е загасен, но само вътре в селото,..

публикувано на 16.07.24 в 20:17
ГКПП-Гюешево

Граничните власти на България и РСМ на среща на ГКПП-Гюешево заради пожарите

Граничните власти на България и на Северна Македония се срещат тази вечер на ГКПП-Гюешево във връзка с пожарната обстановка в пограничните райони, каза за БНР областният управител на Кюстендил Александър Пандурски.  Началникът на Регионалния граничен сектор-Кюстендил, който държи границата от Олтоманци със Сърбия до Кулата, Светлин Костадинов..

публикувано на 16.07.24 в 20:11

Проливен дъжд наводни много пътни отсечки във Великотърновско

Във Великотърновско бурята с проливен дъжд тази вечер наводни много пътни отсечки.  Има много нападали дървета, чието отстраняване започна.  Няма информация за наводнени къщи и пострадали хора.  Край горнооряховското село Първомайци местните хора се организираха и с резачки премахнаха от жп линията София - Варна паднало дърво, което е било препречило..

публикувано на 16.07.24 в 19:55

Кирил Петков към депутатите: Кажете дали сте за или против корупцията

Който не подкрепи законодателния пакет, предложен от "Продължаваме промяната-Демократична България", на практика се обявява срещу борбата с корупцията. Това заяви съпредседателят на коалицията Кирил Петков. Той се обърна към депутатите от 50-ия парламент: "Колеги, много е просто. Става дума да си кажете - ние за корупцията ли сме или против корупцията...

публикувано на 16.07.24 в 19:26