Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама студенти в Турция са арестувани заради плакат, изобразяващ Мека заедно със знаме на ЛГБТ

Снимка: Pixabay

Двама студенти бяха арестувани в Турция по обвинения в подстрекаване към омраза и обида на религиозните ценности заради плакат, който изобразява най-свещеното за мюсюлманите място заедно със знаме с цветовете на дъгата, което е използвано от ЛГБТ общността, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Студентите бяха арестувани късно снощи, след като висши държавни представители осъдиха плаката, представен на изложба на най-престижния турски университет "Боазичи".

От седмици студенти и преподаватели организират протести там, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган назначи за ректор Мелих Булу, който бе кандидат за депутат от управляващата партия през 2015 г. Протестиращите отхвърлят назначението като опит за ограничаване на академичната свобода и влязоха дори в сблъсъци с полицията.

Министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу съобщи в Туитър, че "ЛГБТ извратеняци" са били задържани за "непочтително отношение към великата Кааба". Висши правителствени представители от консервативната управляваща партия също осъдиха плаката.

Тези реакции се появиха, след като университетският клуб за проучвания на исляма остро критикува плаката в социалните медии. В Туитър заваляха хаштагове, публично отхвърлящи плаката, ЛГБТ общността и университета "Боазичи".

Директорът на Дирекцията по религиозни въпроси, който по-рано предизвика вълнения с изявлението, че хомосексуалността носи болести и бе защитен от президента Реджеп Тайип Ердоган, заяви, че ще предприеме съдебни действия.

Кааба - свещената постройка във вид на куб в двора на голямата джамия в град Мека, Саудитска Арабия, е най-свещеното за мюсюлманите място. На плаката вместо Кааба е изобразен базилиск - митологично същество между змия и жена от фолклора на Близкия изток, заедно със знамена на лесбийската, гей, бисексуалната и трансджендър общността.

Текст под плаката пояснява, че това е критика към традиционните роли на половете в обществото.
От валийството в Истанбул съобщиха, че първоначално са били задържани пет души, а полицията издирва още двама заподозрени. Един от задържаните е освободен, двама са поставени под домашен арест, а двама са изпратени в ареста в очакване на съдебен процес, информира АП.

Полицията е извършила обиски в клубовете по изящни изкуства и на ЛГБТ+общността в университета. В изявление на полицията се посочва, че са били намерени книги на поставена извън закона кюрдска група и знамена с цветовете на дъгата.

Мелих Булу - ректорът, срещу когото се организират протестите, заяви в Туитър, че атаката срещу ценностите на исляма е неприемлива и влиза в противоречие с ценностите на университета.

Студентската група "Солидарност" посочи, че изложбата на над 300 произведения на изкуството е била отчасти протест срещу новия ректор и призна, че студенти мюсюлмани имат връзка с постерите.
"Всяко изкуство подлежи на критика. Но да изправиш произведение на изкуството пред съда е чисто и просто ограничаване на свободата на изразяване", посочи студентската група в изявление. От там подчертаха важността на плурализма в университета и заявиха, че езикът на омразата срещу ЛГБТИ общността е неприемлив.
Университетската група на ЛГБТИ общността туитна, че подкрепя приятелите си и че отхвърля новия ректор, "който е взел на прицел собствените си студенти".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Български ученици спечелиха 9 медала на Европейската и на Международната олимпиада по физика

Български ученици спечелиха 9 медала на Европейската и на Международната олимпиада по физика, които се проведоха съответно в Грузия и в Иран.  В иранския град Исфахан нашите представители спечелиха един сребърен и 4 бронзови медала. В състезанието там се включиха отбори от 46 държави с общо 198 участници. Ден преди да отпътуват за Иран, най-добрите..

публикувано на 29.07.24 в 20:24
Християн Мицкоски

Мицкоски обвини кабинета "Главчев", че политизира въпроса за коридор № 8

Премиерът на Република Северна Македония Християн Мицкоски отвърна на обявената днес позиция на служебното ни правителство по повод намеренията на неговото правителство да пренасочи средства от изграждането на трансевропейския транспортен коридор №8 към друг проект. Мицкоски обвини кабинета "Главчев", че политизира въпроса и заяви, че искал да гради..

публикувано на 29.07.24 в 20:16

ПП-ДБ и "Възраждане" с две предложения за изменение на законопроекта за въвеждане на еврото

Две предложения за изменение на законопроекта за въвеждане на еврото са направени между двете четения на текстовете в Народното събрание. Депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов предлага допълнения за фискалните бонове при електронната търговия след приемането на единната европейска валутата. От "Възраждане" предлагат удължаване от един на три месеца на..

публикувано на 29.07.24 в 20:07

Локализиран е пожарът между боляровските села Воден и Малко Шарково

Локализиран е пожарът, който пламна в следобедните часове между боляровските села Воден и Малко Шарково. На място остава един противопожарен автомобил, огнеборци ще следят за повторно възпламеняване в периметъра на пожара. Доброволци, земеделци и пожарникари локализираха пожара в село Малко Шарково Сигналът за горящи сухи треви и храсти..

публикувано на 29.07.24 в 19:51
Стоп кадър от видео във ФБ профил на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов.

Самолетите, изпратени от Франция, се включиха в гасенето на пожара в планина Славянка

Френските самолети вече гасят пожара на планината Славянка при българо-гръцката граница, съобщи вътрешният министър Калин Стоянов с публикация в социалните мрежи. В гасенето на пожара в граничната с Гърция планина Славянка ще бъдат включени два френски самолета Рискова остава ситуацията с пожара в планина Славянка, който навлиза и в минни..

публикувано на 29.07.24 в 19:45

Ремонтират 20 градски улици в Лом

100 000 лева осигурява Община Лом за ремонт на 20 градски улици. Изкърпването трябва да стане през август. Общинската управа в Лом избира фирма до края на юли, която да извърши изкърпването на дупките по 20 улици в града.  За целта са заделени към 100 000 лева от бюджета за текущ ремонт.  За следващата година се предвижда нов..

публикувано на 29.07.24 в 19:40

Нови пожари в Гърция, евакуират туристи и местни жители

Нови пожари горят в Гърция. Пак евакуират туристи и местни жители. Предупреждават хората да следват плана за евакуация на властите и да не предприемат самостоятелни действия. Два мащабни пожара се запалиха на остров Евия. Въпреки силния вятър 11 самолета и хеликоптери гасят по въздух. Прехвърлиха противопожарна техника от съседни области...

публикувано на 29.07.24 в 19:31