Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко нарастване на измамите в интернет

Здравните власти и финансовите институции най-силно подложени на кибератаки

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Измама, зловреден код, спам, отказ от услуги, опити за проникване, събиране на информация, информационна сигурност и уязвимост, ботнет. Това са основните типове киберизмами в нашето интернет пространство“. Това каза пред БНР Васил Грънчаров, директор на дирекция „Мрежова информационна сигурност“ към Държавната агенция „Електронно управление“. 

„В нашите компетентности е да водим подробна статистика за установените типове кибератаки във и от българското интернет пространство, както и да предупреждаваме публичните институциите, когато имаме данни за такива атаки и даваме препоръки какво да се предприеме. Сред измамите за миналата година най-разпространена е киберизмамата заради работата вкъщи. Регистрираните инциденти са нараснали в абсолютна стойност – 2087 са регистрирани за 2020 година, като 2019 година са били 1900, а през 2018 година – 1804“. 

С над 35 на сто рязко са скочили кражбите на лични данни от интернет. Изнудването в интернет за заплащане на откуп също е част от дейността, свързана с измама.

ЕПА/БГНЕС
„Пуска се мейл, в който е имплантиран вирус с криптирана информация, като се заплашват получателите на тази информация, че ще им бъде разкрита кореспонденцията или лични данни и им се иска откуп, обикновено в криптовалути. На обществените институции сме препоръчали да уведомят служителите си да внимават, ако получат писма от непознати податели, да не отварят прикачените им файлове или линкове. Ако бъдат заразени с криптиращ софтуер, препоръчваме да не се плаща откуп, тъй като не е сигурно, че тези файлове ще бъдат възстановени“, каза още Васил Грънчаров в предаването „Хоризонт до обед“.

По думите му се отбелязват две таргет групи, които са подложени на киберизмами и атаки - това са здравните власти за периода от април до юни миналата година, атаки, свързани с информация за Covid-19, а след април са нараснали атаките към финансовите институции. 

Интервюто с Васил Грънчаров можете да чуете в звуковия файл.

Според статистика на Националния екип за реагиране при инциденти с компютърната сигурност (Националния CERT) в Държавна агенция „Електронно управление“ са регистрирани са 2100 киберинцидента в и от българското Интернет пространство през 2020 г. Това е увеличение с 9 на сто спрямо 2019 г. Най-голям е процентът на регистрираните инциденти, дължащи се на измама (phishing) - 47 на сто, следвани от инциденти с злонамерен код (malware) - 38 на сто. Националният CERT е подготвил и изпратил над 18617 имейла с указания и препоръки за разрешаването на инциденти, свързани с мрежовата и информационната сигурност.

Поради новия начин на работа се наблюдава увеличаване и на експлоатираните уязвимости в софтуерите за организиране и провеждане на онлайн срещи и обучения, както и в софтуерите за отдалечен достъп. В много случаи това е било използвано за разпространение на злонамерен софтуер от типа „рансъмуер“, което доведе до сериозни проблеми в работата на администрациите. Това наложи промяна на политиките за сигурност, повишаване и въвеждане на нови, допълнителни мерки при работа от вкъщи, посочват от Националния CERT. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Български производители изливат млякото си в знак на протест срещу политиките в сектора

Украински млекопреработватели искат по-голям внос у нас. Българските: Не достига суровото мляко, трябва сухо

Украински млекопреработватели и производители на суровини искат да увеличат вноса си у нас . Това стана ясно от срещата във Велико Търново между Украинската асоциация на млекопреработвателите с Българската асоциация на млекопреработвателите. Българските им колеги казват, че има сериозен недостиг на суровини у нас, защото животновъдите са намалили..

публикувано на 24.04.24 в 07:40
Доц. Ангел Кунчев

Доц. Кунчев пред БНР: Все още не е обявена епидемия от коклюш. Очаква се заповед до края на седмицата

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев потвърди пред БНР, че все още не е обявена епидемия от коклюш.  Очаква се да бъде издадена заповед на здравния министър до края на тази седмица. Но днес през цялото време доц. Кунчев говореше за епидемия, посочи здравният репортер на Националното радио Елена Бейкова. Е-обучение..

публикувано на 23.04.24 в 17:32
проф. д-р Андрей Чорбанов

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

Една от причината за пробива в имунизационното покритие са новите тенденции при разработването и създаването на ваксини – натискът те да бъдат абсолютно безвредни и абсолютно ефикасни. Колкото по-безвредна е една ваксина, толкова по-малко имуногенна и по-малко активна е тя . Това обясни пред БНР имунологът проф. д-р Андрей Чорбанов, депутат..

публикувано на 23.04.24 в 10:43
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Сградата на СУ е в изключително тежко състояние, има нужда от основен ремонт

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Георги Вълчев алармира пред БНР, че сградата на най-старото висше училище в България, както и тази на университетската библиотека, са в изключително тежко състояние . Редица ректори молят държавата да отпусне необходимите средства за основен ремонт и на Ректората, и библиотеката...

публикувано на 23.04.24 в 10:16

Екатерина Баксанова: В момента сме като Алиса в Страната на изтеклите мандати

"Все по-осезаема, направо веществена, става антиутопията, в която живеем. Очевидни са обвързаностите на правосъдието с политици, с криминални кръгове . Прокуратурата се превърна в един от тези органи, които вместо да изпълняват правомощията си, събират компромати, "консервират" ги като зимнина в буркани за по-удобни времена – обикновено това..

публикувано на 23.04.24 в 09:11

"За Земята" настоява за подмяна на еднократните пластмасови изделия с многократни

Днес отбелязваме Деня на Земята. Основната тема тази година е за пречистване на планетата ни от пластмаси .  И днес "За Земята" настоява за подмяна на еднократните пластмасови изделия с многократни , заяви пред БНР Евгения Ташева от екологичното движение. И даде пример с използването на лични бутилка за вода, чаша, кутия за храна или чанта за..

публикувано на 22.04.24 в 09:50

Камарата на представителите на САЩ одобри военната помощ за Украйна

След месеци забавяния американската Камара на представителите одобри дългоочакваната финансова помощ за Украйна на стойност 61 милиарда долара. Средствата са от критична важност за защитата на страната във войната с Русия, като голяма част от парите ще бъдат използвани за въоръжаване на украинската армия. Финансовият пакет за Украйна беше приет с..

обновено на 21.04.24 в 01:54