Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ИПИ представя анализ за икономиката в Северна България

Снимка: архив

Институтът за пазарна икономика (ИПИ) ще представи анализ за състоянието и перспективите пред областните икономики на Северна България. Анализът се базира на най-актуалните финансови и демографски данни.

Седмица след като икономистите от ИПИ представиха икономическите и демографски характеристики и развитието през последната година на всяка от областите в страната на дневен ред са още два мащабни проекта.

Единият е фокусиран върху областните икономики на Северна, а другият – на Южна България.

Днес експертите ще коментират състоянието и перспективите на развитие на Север – анализ, в който авторите се позовават на актуални данни за динамиката на инвестициите, пазара на труда, демографията и образователния потенциал на работната сила.

Икономистите ще посочат областите, които в годината на Covid кризата отбелязват растеж, ще коментират факторите, които обуславят по-забавения ръст на икономиките в Северна България, както и кои са предимствата, които може да използват регионите за постигането на растеж. 


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Испания договори още 3.4 млн. дози от ваксината на Пфайзер през август

Още 3 милиона и 400 хиляди дози от ваксината на Пфайзер ще пристигнат през месец август в Испания, обяви министър-председателят Педро Санчес. По думите му това ще позволи Планът на правителството за 70 % имунизирани до края на август да бъде изпълнен напълно.  На пресконференция преди началото на XXIV-ият Председателския съвет в град..

публикувано на 30.07.21 в 14:54

Макет на откритата в Силистра римска пещ за тухли в Археологическия музей

Уникален макет на откритата миналата година в Силистра римска пещ за изпичане на тухли вече е част от експозицията на Археологическия музей. Макетът е изработен от реставратора на Регионалния исторически музей Веселин Петров в мащаб 1:20. Находките от разкопките и нейното разположение в некропола на Дуросторум свидетелстват, че пещта е използвана..

публикувано на 30.07.21 в 14:50
Йошихиде Суга

Японският премиер призова хората да гледат Олимпийските игри у дома

Японският премиер Йошихиде Суга призова хората да гледат Олимпийските игри по телевизията в домовете си, като предупреди, че има риск от по-широко разпространение на коронавируса в Япония, което може да увеличи натиска върху болниците и обществените здравни центрове.  Суга посочи, че се увеличават заразените на възраст между 40 и 60 години...

публикувано на 30.07.21 в 14:14
ТЕЦ

Прах и миризма в района на ТЕЦ "Бобов дол"

Прах и миризма на сяра се усеща в района на ТЕЦ „Бобов дол“ от сутринта, сигнализират жители на Големо село, на чиято територия е централата.  Кметът Васил Васев каза, че ситуираната в центъра подвижна измервателна станция е установила наличие на серен диоксид. Запрашването е най-вече в района на разтоварището на въглища на терена до..

публикувано на 30.07.21 в 14:11
Георги Панайотов

Г. Панайотов: Дружествата от "Терем" са на загуба от 2018 г.

Държавните дружества от групата "Терем" са на загуба от 2018 година и след септември нямат нови договори, което означава, че хората, заети там, ще останат без работа. Това съобщи в парламента министърът на отбраната Георги Панайотов:  "Дружествата от групата "Терем" трябва да бъдат преструктурирани. Трябва да се оптимизира тяхната дейност...

публикувано на 30.07.21 в 14:05
Велислав Минеков

Минеков: Ще имаме изисквания, ако Халите станат хипермаркет

Министърът на културата Велислав Минеков отговаря на въпроси на граждани и медии на живо във Фейсбук страницата на Министерския съвет.  Диалогът онлайн е по инициатива на служебното правителство, започнала преди седмица с рубриката „Властта говори! Открито“.  Минеков коментира, че темата за превръщането на Софийските хали в хипермаркет не е..

обновено на 30.07.21 в 13:46

Българите се лекуват в чужбина най-често от онкозаболявания

Онкологичните заболявания преобладават сред българите, които се лекуват в чужбина , сочат отчетите на Здравната каса за първото полугодие на годината. Малко над 220 души са били изпратени за лечение, финансирано от Касата.  Онкозаболяванията вземат превес при пациентите над и под 18-годишна възраст. Освен от тези заболявания децата под 18..

публикувано на 30.07.21 в 13:42