Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Докладът на ОЛАФ е присъединен към дело за търговия с влияние

| обновено на 02.02.21 в 18:17
Снимка: БГНЕС

Докладът на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ за нередности в обществена поръчка за закупуването на високопроходими автомобили за МВР вече е част от досъдебно производство, по което от месеци работи специализираната прокуратурата. Това съобщиха днес от държавното обвинение , без да уточняват срещу кого е делото, а само, че е за възможна търговия с влияние.

Такива обвинения бяха повдигнати миналия юли на президентския секретар Пламен Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков.

Че най-вероятно това е разследването става ясно и от периода на обществената поръчка - март 2017 година, когато Пламен Узунов е вътрешен министър в служебното правителство, назначено от президента Румен Радев.

За открити нередности около нея пише в публикуван вчера доклад на ОЛАФ, изследвал данни за потенциална измама и закононарушения при изпълнение на Споразумение за безвъзмездна финансова помощ за полицейски автомобили. То е било за закупуването на високопроходими джипове, но вместо това МВР сключва договор за автомобили от по-стари запаси.

Поръчката е обявена на 2 март 2017 година. Изпълнителят – „Българска автомобилна индустрия“ на бизнесмена Гриша Ганчев,  е избран на 20 март, а  заради обжалвания договорът е сключен през февруари 2018 година, когато управлява третото правителство на ГЕРБ, а вътрешен министър е Валентин Радев.

От Европейската служба за борба с измамите настояват МВР да върне шестте милиона евро безвъзмездна помощ и препоръчват да започне разследване за злоупотреба с власт и облагодетелстване на трета страна.

Сигналът до прокуратурата е от 6 януари, а днес стана ясно, че докладът е бил приобщен към старо разследване в спецпрокуратурата:

„С последните промени в НПК докладите но ОЛАФ докладите на ОЛАФ вече имат доказателствена тежест и може да бъдат приобщени в материали по досъдебно производство. Те подлежат на анализ, на проверка, на оценка, наред с останалите доказателства“, каза Валентина Маджарова, и.д. ръководител на Спецпрокуратурата.

Тя нито отрече, нито потвърди, че делото е срещу президентския секретар Пламен Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков.

„Когато имаме какво да кажем, ние сме открити, прозрачни, отворени и ще го съобщим така, че да не нарушим правата на никого в България, защото в крайна сметка прокуратурата осъществява и надзор за законност. Моля ви, не искайте да го правим“.

Маджарова не изключи това да е и първото разследване, което да бъде поето след време от новите делегирани европейски прокурори.

Междувременно от президентската институция разпространиха позиция, в която се настоява за пълното изсветляване не само на тази съмнителна доставка на автомобили за МВР от правителството на Бойко Борисов, но и за проверка на изразходваните милиарди левове през последните години, включително в случаите, когато обществени поръчки не се провеждат изобщо.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Президентството опроверга публикации за нарушения в МВР по време на служебното правителство

Администрацията на президента публикува опровержение на медийни публикации за предполагаема злоупотреба със служебно положение в МВР по време на служебното правителство, назначено от президента Румен Радев. От "Дондуков"2 посочват, че..

обновено на 02.02.21 в 21:11
ВИЖТЕ ОЩЕ

Български ученици спечелиха 9 медала на Европейската и на Международната олимпиада по физика

Български ученици спечелиха 9 медала на Европейската и на Международната олимпиада по физика, които се проведоха съответно в Грузия и в Иран.  В иранския град Исфахан нашите представители спечелиха един сребърен и 4 бронзови медала. В състезанието там се..

публикувано на 29.07.24 в 20:24
Християн Мицкоски

Мицкоски обвини кабинета "Главчев", че политизира въпроса за коридор № 8

Премиерът на Република Северна Македония Християн Мицкоски отвърна на обявената днес позиция на служебното ни правителство по повод намеренията на неговото правителство да пренасочи средства от изграждането на трансевропейския транспортен коридор №8 към..

публикувано на 29.07.24 в 20:16

ПП-ДБ и "Възраждане" с две предложения за изменение на законопроекта за въвеждане на еврото

Две предложения за изменение на законопроекта за въвеждане на еврото са направени между двете четения на текстовете в Народното събрание. Депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов предлага допълнения за фискалните бонове при електронната търговия след приемането..

публикувано на 29.07.24 в 20:07

Локализиран е пожарът между боляровските села Воден и Малко Шарково

Локализиран е пожарът, който пламна в следобедните часове между боляровските села Воден и Малко Шарково. На място остава един противопожарен автомобил, огнеборци ще следят за повторно възпламеняване в периметъра на пожара. Доброволци,..

публикувано на 29.07.24 в 19:51
Стоп кадър от видео във ФБ профил на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов.

Самолетите, изпратени от Франция, се включиха в гасенето на пожара в планина Славянка

Френските самолети вече гасят пожара на планината Славянка при българо-гръцката граница, съобщи вътрешният министър Калин Стоянов с публикация в социалните мрежи. В гасенето на пожара в граничната с Гърция планина Славянка ще бъдат включени два..

публикувано на 29.07.24 в 19:45

Ремонтират 20 градски улици в Лом

100 000 лева осигурява Община Лом за ремонт на 20 градски улици. Изкърпването трябва да стане през август. Общинската управа в Лом избира фирма до края на юли, която да извърши изкърпването на дупките по 20 улици в града.  За целта са..

публикувано на 29.07.24 в 19:40

Нови пожари в Гърция, евакуират туристи и местни жители

Нови пожари горят в Гърция. Пак евакуират туристи и местни жители. Предупреждават хората да следват плана за евакуация на властите и да не предприемат самостоятелни действия. Два мащабни пожара се запалиха на остров Евия. Въпреки силния вятър 11..

публикувано на 29.07.24 в 19:31