Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Докладът на ОЛАФ е присъединен към дело за търговия с влияние

| обновено на 02.02.21 в 18:17
Снимка: БГНЕС

Докладът на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ за нередности в обществена поръчка за закупуването на високопроходими автомобили за МВР вече е част от досъдебно производство, по което от месеци работи специализираната прокуратурата. Това съобщиха днес от държавното обвинение , без да уточняват срещу кого е делото, а само, че е за възможна търговия с влияние.

Такива обвинения бяха повдигнати миналия юли на президентския секретар Пламен Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков.

Че най-вероятно това е разследването става ясно и от периода на обществената поръчка - март 2017 година, когато Пламен Узунов е вътрешен министър в служебното правителство, назначено от президента Румен Радев.

За открити нередности около нея пише в публикуван вчера доклад на ОЛАФ, изследвал данни за потенциална измама и закононарушения при изпълнение на Споразумение за безвъзмездна финансова помощ за полицейски автомобили. То е било за закупуването на високопроходими джипове, но вместо това МВР сключва договор за автомобили от по-стари запаси.

Поръчката е обявена на 2 март 2017 година. Изпълнителят – „Българска автомобилна индустрия“ на бизнесмена Гриша Ганчев,  е избран на 20 март, а  заради обжалвания договорът е сключен през февруари 2018 година, когато управлява третото правителство на ГЕРБ, а вътрешен министър е Валентин Радев.

От Европейската служба за борба с измамите настояват МВР да върне шестте милиона евро безвъзмездна помощ и препоръчват да започне разследване за злоупотреба с власт и облагодетелстване на трета страна.

Сигналът до прокуратурата е от 6 януари, а днес стана ясно, че докладът е бил приобщен към старо разследване в спецпрокуратурата:

„С последните промени в НПК докладите но ОЛАФ докладите на ОЛАФ вече имат доказателствена тежест и може да бъдат приобщени в материали по досъдебно производство. Те подлежат на анализ, на проверка, на оценка, наред с останалите доказателства“, каза Валентина Маджарова, и.д. ръководител на Спецпрокуратурата.

Тя нито отрече, нито потвърди, че делото е срещу президентския секретар Пламен Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков.

„Когато имаме какво да кажем, ние сме открити, прозрачни, отворени и ще го съобщим така, че да не нарушим правата на никого в България, защото в крайна сметка прокуратурата осъществява и надзор за законност. Моля ви, не искайте да го правим“.

Маджарова не изключи това да е и първото разследване, което да бъде поето след време от новите делегирани европейски прокурори.

Междувременно от президентската институция разпространиха позиция, в която се настоява за пълното изсветляване не само на тази съмнителна доставка на автомобили за МВР от правителството на Бойко Борисов, но и за проверка на изразходваните милиарди левове през последните години, включително в случаите, когато обществени поръчки не се провеждат изобщо.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Президентството опроверга публикации за нарушения в МВР по време на служебното правителство

Администрацията на президента публикува опровержение на медийни публикации за предполагаема злоупотреба със служебно положение в МВР по време на служебното правителство, назначено от президента Румен Радев. От "Дондуков"2 посочват, че..

обновено на 02.02.21 в 21:11
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Италия заловиха крадец, маскирал се като Мики Маус

В Милано е задържан крадец, който дълго време обирал хора, маскиран като Мики Маус. Действал маскиран като Мики Маус заедно с предполагаемият си съучастник, дегизиран като Мини - и двамата герои  от прочутите  анимационни  филми на Дисни.  Подвизавал се..

публикувано на 24.04.24 в 03:49

Започва Световната имунизационна седмица

Днес започва Световната имунизационна седмица, организирана от СЗО. Този път събитието е посветено на 50-годишнината на Разширената имунизационна програма, която има ключово значение за ваксинирането на милиони деца по света. През последните години обаче..

публикувано на 24.04.24 в 03:27
Димитър Главчев

Служебният премиер ще се срещне с представители на земеделците

Служебният премиер Димитър Главчев и новоизбраният министър на земеделието Георги Тахов ще се срещнат с представители на земеделския бранш.  Очаква се на срещата да присъства и вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, а в предварителния..

публикувано на 24.04.24 в 03:07

Пореден протест заради качеството на водата в Брестовица

Жители на пловдивското село Брестовица организират пореден протест заради качеството на водата в пловдивското село, която от 4 години е замърсена с манган и е негодна за ползване.   В  края на работния ден те ще блокират Околовръстния път на Пловдив и..

публикувано на 24.04.24 в 02:31
село Роза, община Тунджа

Започва работата по проекти от инициативата "С Тунджа в сърцето"

В 14 села на община Тунджа започва осъществяването на проекти по гражданската платформа „С Тунджа в сърцето“. Предстои кандидатстването и по втория етап на инициативата през юни.   За реализацията на проектите са заделени 30 хиляди лева от общинския..

публикувано на 24.04.24 в 02:25
Британският премиер Риши Сунак.

Британският премиер пристига на посещение в Германия

Британският премиер Риши Сунак днес ще бъде на посещение в Германия. Той пристига в Берлин от Полша, където обеща още 500 милиона паунда военна помощ за Украйна и увеличаване на британските разходи за отбрана на 2,5% от БВП до 2030 година.  Риши..

публикувано на 24.04.24 в 01:34

Много испанци подценяват рисковете при пътуване, сочи изследване

44% от испанците не сключват застраховка за пътуване с пълно покритие, показват данните от изследване, проведено през последните дни в страната. Според застрахователите това се дължи първо на недостатъчната информираност на пътуващите, а след това и на..

публикувано на 24.04.24 в 00:49