Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП във Велико Търново създаде два прецедента

Снимка: Здравка Маслянкова

Големите партии приключват с партийните си конференции в общините и областите с номинациите за партийните листи. Социалистите приключиха предизборния цикъл и изпращат до централата на „Позитано“ 20 имената, от които Националният съвет на БСП днес или най-късно до края на тази седмица ще определи водачите на листи. По места структурите се опасяват, че за пореден път ще им бъдат спуснати външни хора. 

Така във Велико Търново се стигна до прецедента общо 27партийни активисти и кметове, избрани с подкрепата на БСП, да пишат писмо до Корнелия Нинова, в което да намекнат волята си листата да бъде водена от човек, свързан с региона.  

Велико Търново не е прецедент със спуснати водачи на листи от партийните централи. БСП не прави изключение. За последно местните социалисти са имали за водач на парламентарна листа човек от региона на парламентарните избори през 2013 и 2014 година. Преди четири години световният шампион по стрелба и почетен гражданин на Велико Търново Весела Лечева, която от години живее и работи извън старопрестолния град, поведе великотърновската листа на БСП и тогава социалистите постигнаха нереализираната за тях досега победа над ГЕРБ с повече от 4000 гласа в областта. Негласно има податки, че сегашният водач на „червената листа“ във Великотърновски избирателен район ще е външен човек и 27 кметове и партийни активисти в областта побързаха да изпратят писмо до централата, с което да се противопоставят на това.  

Няма скандал“, побърза да уточни Мариана Бояджиева, областен председател на БСП във Велико Търново, но не отрече, че това писмо е прецедент за страната: 

„Понеже е за първи път, досега не е имало такъв случай, но ние сме демократична партия, ние сме го доказали през годините. Естествено е общинските конференции да изразят своето мнение, но и хората, които са в активна позиция. Все пак ние имаме мнение за работата на Весела Лечева през мандата, който приключва. Писмото не е изпратено само до Корнелия Нинова, то е изпратено до изпълнителното бюро на националния съвет и до националния предизборен щаб, защото Националният съвет ще бъде този, който ще определи. Желанието е да има човек, който е свързан с Велико Търново, с Великотърновска област, показал резултати от работата – той да бъде излъчен за водач“.  

На приключилите общински конференции в 10-е общини в областта социалистите от Велико Търново, Павликени, Полски Тръмбеш, Елена и Сухиндол изрично са посочили, че искат сегашният заместник-председател на ПГ БСП Весела Лечева за водач. Партийната конвенция в Лясковец иска листата за региона да бъде оглавена от Корнелия Нинова. Останалите четири общини в областта излъчиха своите кандидатури по устав, без да си позволяват изрично да посочват име за водач.  

Кой ще е „ракетата носител“ на „червената листа“ предстои да стане ясно днес или най-късно до края на тази седмица с гласуване по електронната поща на 180-членния Национален съвет на БСП, поясни Мариана Бояджиева. 

Решението ще е окончателно, без значение дали ще е съобразено с волята на местните социалисти, които ще изнесат предизборната кампания.  

След определяне на водачите предстоят неприсъствени заседания и гласуване по интернет на областните партийни съвети, които ще подредят листите с хората, получили най-голяма подкрепа от проведените низови партийни конференции. 

Във Велико Търново социалистите реализираха и друг партиен прецедент, като на общинската си конференция на 30 януари с гласуване с две стационарни и две подвижни урни предварително дадоха подкрепата си за втори президентски мандат на Румен Радев и Илияна Йотова два дни преди държавният глава публично да обяви кандидатурата си, поясни председателят на БСП във Велико Търново Михаил Михалев: 

„По предложение на делегатите от основна партийна организация „Доверие“ в село Леденик за подкрепа на Румен Радев за втори президентски мандат и даване на висока оценка за неговата работа през изминалите пет години. Предложението беше подкрепено от конференцията на БСП във Велико Търново с 86% от гласувалите делегати“. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

СОС решава: Да бъде ли отстранен съветникът Благовест Георгиев?

Столичният общински съвет (СОС) ще обсъди освобождаването на общинския съветник от "Спаси София" Благовест Георгиев от всички заемани от него постове. На 5 април той предизвика тежка катастрофа, избяга от местопроизшествието, след като беше открит отказа да бъде тестван за употреба на алкохол и наркотици. В дневния ред на днешното заседание,..

публикувано на 25.04.24 в 08:29
Недялко Калъчев

Д-р Недялко Калъчев: Омерта срещу диагностичните тестове, покривани от НЗОК. Диагностика - йок!

"Чак опашки не може да кажем, че има за тестване за коклюш, но има многократно повишен интерес към тестовете . Това е нормално предвид ситуацията в момента." Това каза пред БНР д-р Недялко Калъчев - собственик на голяма верига лаборатории. Тестват се най-вече деца във възрастовия периметър от 2-3 до 12 години, уточни д-р Калъчев...

публикувано на 25.04.24 в 08:29
Снимката е илюстративна

Двама министри откриват инвестиция за 800 млн.лв. в медодобивния завод край Златица

Медодобивният завод при Златица и Пирдоп прави нова инвестиция на стойност 800 млн. лв.  Парите ще бъдат вложени в разширяване на рафинерията за катодна мед и в изграждане на два нови фотоволтаични парка. На официална церемония по този повод ще присъстват министрите на икономиката и на енергетиката Петко Николов и Владимир Малинов...

публикувано на 25.04.24 в 08:22
Иван Таков

Иван Таков: БСП трябваше да е спойката за тези избори, но явно няма да се получи

" Винаги ще работя за БСП - БСП е моята партия. БСП трябваше да е обединителната сила, трябваше да е спойката за тези национални избори 2 в 1 . Явно няма да се получи. Разочарован съм, че лявото в момента е раздробено на тези парламентарни избори ".  Това коментира пред БНР Иван Таков - бивш председател на Софийската организация на БСП и..

публикувано на 25.04.24 в 08:18

СЕМ избира нов председател – изтече мандатът на Соня Момчилова

Съветът за електронни медии ще избере на днешното си заседание председател на медийния регулатор за следващата една година.  Мандатът на досегашния председател Соня Момчилова изтича в края на този месец. Соня Момчилова беше избирана за председател на Съвета за електронни медии два поредни мандата. Съгласно закона за радиото и телевизията,..

публикувано на 25.04.24 в 08:15
Гледка към Чернобил от град Припят

Жива верига със свещи в Никозия за годишнината от аварията в Чернобил

Жива верига със свещи ще образуват днес кипърски гърци и кипърски турци пред Дома за сътрудничество в буферната зона в Никозия. Така по инициатива на Кипърската антиядрена платформа ще бъде отбелязана 38-ата годишнина от аварията в Чернобил. Представителите на неправителствените организации и гражданскиактивисти от двете кипърски общности,..

публикувано на 25.04.24 в 08:02
Елена Йончева

Елена Йончева: Не съм правила компромиси нито в журналистиката, нито в политиката

"В последните години се борих много активно срещу целия модел в България, който не предоставяше медийна свобода, не предоставяше върховенство на закона. Водих много тежка битка с ГЕРБ. Тези промени, които тук инициирах, са част от тази битка. За да има някакви промени в България, трябват закони. Като не можем да ги направим в България, те..

публикувано на 25.04.24 в 08:01