Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трансферният пазар замръзна

Бенрахма (вдясно) е най-скъпият на зимния пазар.
Снимка: БГНЕС

Трансферният пазар в петте големи европейски първенства през тази зима се придвижи към точката на замръзване. Общо клубовете в тях похарчиха 260 милиона евро и направиха 451 сделки - повечето под наем, а мнозина смениха отборите си като свободни агенти. Сред тях имаше и известни имена, като Месут Йозил и Шкодран Мустафи.

Двата колоса на испанския футбол - Реал Мадрид и Барселона, дори не си потърсиха портфейлите, за да подсилят съставите след неубедителното си представяне през този сезон. Според изчисленията на авторитетния „Марка“, клубовете от Ла Лига са похарчили общо едва 22 милиона евро! В доброто старо време преди пандемията толкова струваха играчите средна ръка. Това е и над 7 пъти по-малко в сравнение с похарчените пари в испанския елит в предишния зимен прозорец. Ако сравним с летните пазари, разликите ще са космически. 

Испанците са най-пестеливите от петте елитни първенства на Европа.

Най-щедри, както обикновено напоследък, са отборите от английската Висша лига - там през януари са похарчени 84 милиона. Две трети от тази сума са платени за трима играчи - от Уест Хем за алжиреца Саид Бенрахма, от Манчестър Юнайтед за национала на Кот д-Ивоар Амад Диало и от Астън Вила за французина Морган Сансон.

Според изчисленията на Франс футбол, Бенрахма е и най-скъпият зимен трансфер в Европа с 23-те милиона евро, които „чуковете“ платиха на втородивизионния Брентфорд. Следва французинът Себастиен Алер, който смени Уест Хем с Аякс срещу 22 милиона и половина.

По щедрост след англичаните се нареждат клубовете от италианската Серия А със 77 милиона евро. Сред сделките на Апенините се нарежда и досегашният защитник на ЦСКА София Валентин Антов, който премина под наем в Болоня до лятото срещу 500 000 евро. Опцията е след края на сезона да бъде откупен срещу 3 милиона.

Трети по похарчени пари са представителите на германската Първа Бундеслига - 48 милиона евро. 20 милиона от тях бяха платени от Лайпциг на Залцбург за унгарския национал Доминик Собослай. 

На четвърто място са клубовете от френския елит - 29 милиона, или със 7 милиона повече от пестеливите испанци. И с уточнението, че финалистът от Шампионската лига Пари Сен Жермен този път беше пас на пазара.

Нашата Първа лига, в която трансферният прозорец продължава, засега се отчита с пет прилични сделки. Те са с шестцифрени стойности, което за нашите стандарти е постижение.
Две от тях ги осъществи ЦСКА София, в последните два дни от трансферния прозорец. Освен Антов, който е най-скъпата ни сделка, другата е на халфа Юнус Санкаре. Той отиде в Панатинайкос, като според гръцки медии трансферът е на стойност 250 000 евро.
Преди това Левски прати халфа Паулиньо в отбор от Обединените арабски емирства - страната, в която в момента е бившият собственик Васил Божков. И получава за него 300 000 евро. Същата сума плати Чикаго Файър за крилото Станислав Иванов.
А Черно море продаде за 100 000 евро нападателя Матиа Курьор на турския Самсунспор - втородивизионен отбор, който се бори за промоция в елита.

Топ 10 на трансферния пазар

1. Саид Бенрахма - от Брентфорд в Уест Хем, 23,1 млн.

2. Себастиен Алер - от Уест Хем в Аякс, 22,5 млн.

3. Амад Диало – от Аталанта в Манчестър Юнайтед, 21 млн.

4. Крепен Диата – от Брюж в Монако, 20 млн.

5. Доминик Собослай – от Залцбург в Лайпциг, 20 млн.

6. Николо Ровела – от Дженоа в Ювентус, 18 млн.

7. Паулиньо – от Брага в Спортинг (Лисабон), 16 млн.

8. Морган Сансон – от Марсилия в Астън Вила, 15,8 млн.

9. Педро – от Фиорентина във Фламенго, 14 млн.

10. Денис Ман – от Стяуа в Парма, 13 млн.

Заб. По данни на „Франс футбол“. Сумите са в евро




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Дерменджиев

Треньорът на Лудогорец: Неутрализирахме всичко опасно от ЦСКА

Треньорът на Лудогорец Георги Дерменджиев бе доволен от победата с 1:0 над ЦСКА на старта в Първа лига. Специалистът демонстрира самочувствие, въпреки колебливото представяне на неговия тим във втори пореден мач. „Неутрализирахме всичко опасно от ЦСКА, но този един гол ни донесе трите точки срещу съперника. Бяхме подготвени точно за такава..

публикувано на 22.07.24 в 06:23
Томислав Стипич

Томислав Стипич: Понякога футболът е несправедлив

Треньорът на ЦСКА София Томислав Стипич бе разочарован от поражението с 0:1 от Лудогорец. Той похвали старанието на футболистите си и отличи желанието на младите кадри при „армейците“. Стипич съжалява и за отсъствието по трибуните на феновете на тима, които много са липсвали в днешната среща. „Като цяло съм доволен от представянето на моя..

публикувано на 22.07.24 в 06:22
Лудогорец започна новия сезон с успех над ЦСКА

Лудогорец с първи успех за новия сезон, надигра ЦСКА-София

Лудогорец победи ЦСКА-София с 1:0 в среща от първия кръг на футболния елит в България. Единственото попадение в срещата падна в 54-ата минута, когато националът Християн Петров си отбеляза автогол. През първото полувреме на мача Тобиас Хайнц пропусна дузпа за „армейците“. Главният съдия на двубоя Никола Попов бе награден точно преди старта. Опитният..

публикувано на 21.07.24 в 23:34

Тъжна вест! Почина Йордан Самоковлийски

На 74-годишна възраст днес почина емблематичният футболист и треньор на Пирин (Благоевград) Йордан Самоковлийски. Той е юноша на Марек, а като футболист прави забележителна кариера при "орлетата", като достига и до националния отбор.  Като треньор има няколко престоя начело на пиринци, а също така е водил Вихрен, Миньор (Перник), Банско, Добруджа и..

публикувано на 21.07.24 в 22:53
Ботев (Пловдив) започна с победа новия сезон  в Първа лига

Ботев (Пловдив) започна с победа новия сезон в Първа лига

Носителят на купата на България Ботев (Пловдив) започна новия сезон в Първа лига с победа с 3:1 над Ботев (Враца) като гост. На стадиона под връх Околчица всички попадения паднаха през второто полувреме, като на два пъти точен за победителите бе хърватинът Мартин Секулич. Още едно попадение добави Янис Карабельов,а точен за домакините от Враца бе..

публикувано на 21.07.24 в 21:13
Тадей Погачар спечели 111-ото издание на Обиколката на Франция

Тадей Погачар спечели 111-ото издание на Обиколката на Франция

Тадей Погачар спечели 111-ото издание на Обиколката на Франция.  25-годишният словенец от отбора на Обединените арабски емирства триумфира в най-престижното колоездачно състезание в света за трети път в кариерата си след 2020 и 2021 година. Той стана едва осмият колоездач, който печели Обиколките на Италия и Франция в една година, а до момента никой..

публикувано на 21.07.24 в 20:58
Оскар Пиастри спечели Гран при на Унгария и записа първа победа във Формула 1

Оскар Пиастри спечели Гран при на Унгария и записа първа победа във Формула 1

Австралиецът Оскар Пиастри постигна първата си победа във Формула 1. На пистата "Хунгароринг" той спечели състезанието за Голямата награда на Унгария, 13-и кръг за сезон 2024. 23-годишният пилот на МакЛарън тръгна от втора позиция и води през по-голямата част от състезанието, но накрая трябваше да бъде пропуснат от съотборника си Ландо Норис, за да се..

публикувано на 21.07.24 в 18:06