Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Битката срещу коронавируса и новите мутации продължава

Снимка: БТА

Учени във Великобритания съобщиха, че докато Европейската агенция по лекарствата проучва медикамент срещу Covid-19, английският щам на коронавируса вероятно е мутирал.

А авторитетното научно издание „Лансет“ твърди, че руската ваксина „Спутник V“ е с ефективност над 90 процента.

Нови генетични промени са забелязани в 11 от общо 200 хиляди проби, направени от британски учени. Новата мутация вече е открита и при щамовете от Южна Африка и Бразилия. Предполага се, че мутиралият вирус избягва имунната система и така е възможно повторно заразяване.

Експертите смятат, че наличните ваксини срещу Covid-19 продължават да са надеждна защита. И посочват, че ако е необходимо, ваксините могат да бъдат преработени и подобрени до седмици или месеци, така че по-добре да отговарят на променящите се разкрития.

В същото време учените съобщават за провал на моноклоналните антитела срещу вирусните мутации, а те бяха голямата надежда за лечение на коронавируса. Европейската агенция по лекарствата проучва медикамент срещу Covid-19, създаден на базата на два вида антитела.

Препаратът, използван при лечението на американския президент Доналд Тръмп, няма разрешение за достъп до европейския пазар.

Европейската агенция по лекарствата проверява ефективността му, въпреки че не са приключили всички фази на изпитания и без да е внесено искане за разрешение.

Въпреки това германското правителство закупи миналата седмица 200 хиляди дози от медикамента за 400 милиона евро. За сега той се използва само в университетските клиники в страната.

91,6 процента ефективност при симптоматични случаи на коронавирус показа руската ваксина „Спутник V“. Това стана ясно от междинните резултати от клинични изпитания. Не са установени сериозни странични ефекти след поставяне на ваксината, твърдят независими експерти в анализ, публикуван в авторитетното научно издание „Лансет“.

Унгария получи днес първата партида от 40 хиляди дози от руската ваксина. Страната е първата от ЕС, която купи руската ваксина.

А Китай съобщи, че фалшиви китайски ваксини срещу коронавируса са били продадени на различни държави от китайска престъпна организация. Властите в Пекин заявиха, че дейността на организацията е спряна, а държавите, получили фалшивите ваксини - уведомени. Няма информация, кои страни са потърпевши.

Мисията на Световната здравна организация за разследване произхода на Covid-19 в Китай върви „много добре“, съобщи един от членовете ѝ в Ухан, където се появиха първите случаи на заразата.

Китай търпи критика, че е омаловажил заплахата още в началото на здравната криза и е укрил информация след появата на първите случаи в Ухан през декември 2019 г., което води до съмнения дали мисията на СЗО е полезна изобщо.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Радев за пожарите: Нека всички да си изпълняват задълженията по закон

Пети ден продължава борбата с огъня в крайграничната община Болярово. Ситуацията вече е под контрол, няма опасност за населените места. Президентът Румен Радев посети Болярово и част от пострадалите села. Радев в Болярово: Все още е време за действия! Има време за доклади и за анализи И днес продължава овладяването на пожара, като в..

публикувано на 20.07.24 в 12:09
Номинираният за премиер от ПП акад. Николай Денков и съпредседателят на формацията Кирил Петков (вдясно).

Петков и Денков излязоха с предложение да се прави въздушен мониторинг за ранно засичане на пожари

Съпредседателят на "Продължаваме Промяната" (ПП) Кирил Петков и председателят на парламентарната група Николай Денков изразиха намерение да се срещнат и предложат на служебните министри на земеделието и транспорта възможността малки самолети да бъдат оборудвани с осем термокамери и така да се прави въздушен мониторинг на България за ранно засичане..

публикувано на 20.07.24 в 12:00

Верижна катастрофа на АМ "Тракия" в посока Бургас

При 147-ия километър на автомагистрала "Тракия" в посока София - Бургас има голямо задръстване. Причината е верижна катастрофа на 6 автомобила. Очаквайте подробности!

публикувано на 20.07.24 в 11:34
Весела Чернева

Весела Чернева: Може да получим по-второстепенен еврокомисарски ресор

В момента в Европа текат много важни разговори за следващите 5 години, в които, за съжаление, България не участва . Това заяви пред БНР зам.-директорът на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева. За разпределението на еврокомисарските ресори тя коментира: " Може би най-накрая трябва да започнем и ние да мислим, след като всички..

публикувано на 20.07.24 в 11:27

В 7 дисциплини ще участват нашите атлети на Европейските игри за трансплантирани в Лондон

Единайсет българи заминават тази вечер за Лисабон, за да участват в Европейските игри за трансплантирани и диализирани, които ще се проведат от 21 до 28 юли. Нашите атлети ще се състезават в 7 от общо 11 дисциплини, сред които плуване, бадминтон, тенис, лека атлетика.  За първи път трансплантирани атлети заминават като отбор на Европейско..

публикувано на 20.07.24 в 11:11

Блинкън: Иран се приближава към развитието на ключов аспект от разработването на атомна бомба

Иран се приближава към развитието на ключов аспект от разработването на атомна бомба от април насам, когато Израел и неговите съюзници отблъснаха иранските въздушни удари срещу Израел, съобщиха държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и съветникът по въпросите на националната сигурност в Белия дом Джейк Съливан. На форум по сигурността в град..

публикувано на 20.07.24 в 11:05

Локализиран е пожарът, обхванал село Воден

Големият пожар, обхванал село Воден, е локализиран, съобщи кметът на община Болярово Христо Христов. Ситуацията остава изключително тежка. Много от жителите на селото останаха без покрив, след като огнената стихия погълна къщите им. Радев в Болярово: Все още е време за действия! Има време за доклади и за анализи "В момента има нужда от много..

публикувано на 20.07.24 в 10:48