Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Битката срещу коронавируса и новите мутации продължава

Снимка: БТА

Учени във Великобритания съобщиха, че докато Европейската агенция по лекарствата проучва медикамент срещу Covid-19, английският щам на коронавируса вероятно е мутирал.

А авторитетното научно издание „Лансет“ твърди, че руската ваксина „Спутник V“ е с ефективност над 90 процента.

Нови генетични промени са забелязани в 11 от общо 200 хиляди проби, направени от британски учени. Новата мутация вече е открита и при щамовете от Южна Африка и Бразилия. Предполага се, че мутиралият вирус избягва имунната система и така е възможно повторно заразяване.

Експертите смятат, че наличните ваксини срещу Covid-19 продължават да са надеждна защита. И посочват, че ако е необходимо, ваксините могат да бъдат преработени и подобрени до седмици или месеци, така че по-добре да отговарят на променящите се разкрития.

В същото време учените съобщават за провал на моноклоналните антитела срещу вирусните мутации, а те бяха голямата надежда за лечение на коронавируса. Европейската агенция по лекарствата проучва медикамент срещу Covid-19, създаден на базата на два вида антитела.

Препаратът, използван при лечението на американския президент Доналд Тръмп, няма разрешение за достъп до европейския пазар.

Европейската агенция по лекарствата проверява ефективността му, въпреки че не са приключили всички фази на изпитания и без да е внесено искане за разрешение.

Въпреки това германското правителство закупи миналата седмица 200 хиляди дози от медикамента за 400 милиона евро. За сега той се използва само в университетските клиники в страната.

91,6 процента ефективност при симптоматични случаи на коронавирус показа руската ваксина „Спутник V“. Това стана ясно от междинните резултати от клинични изпитания. Не са установени сериозни странични ефекти след поставяне на ваксината, твърдят независими експерти в анализ, публикуван в авторитетното научно издание „Лансет“.

Унгария получи днес първата партида от 40 хиляди дози от руската ваксина. Страната е първата от ЕС, която купи руската ваксина.

А Китай съобщи, че фалшиви китайски ваксини срещу коронавируса са били продадени на различни държави от китайска престъпна организация. Властите в Пекин заявиха, че дейността на организацията е спряна, а държавите, получили фалшивите ваксини - уведомени. Няма информация, кои страни са потърпевши.

Мисията на Световната здравна организация за разследване произхода на Covid-19 в Китай върви „много добре“, съобщи един от членовете ѝ в Ухан, където се появиха първите случаи на заразата.

Китай търпи критика, че е омаловажил заплахата още в началото на здравната криза и е укрил информация след появата на първите случаи в Ухан през декември 2019 г., което води до съмнения дали мисията на СЗО е полезна изобщо.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Студенти в Париж протестираха за ставащото в Палестина

Студенти в Париж се присъединиха към пропалестинските демонстрации на техни колеги от университети в САЩ. Студентски пропалестински протести в САЩ Стотина студенти от парижкия университет за политически науки вдигнаха палатков лагер в подкрепа на Палестина в двора на кампуса, преди през нощта да бъдат отпратени от полицията.  "В Газа вече..

публикувано на 25.04.24 в 19:47

Студентски пропалестински протести в САЩ

Стотици протестиращи в подкрепа на Палестина студенти бяха арестувани в различни американски висши учебни заведения. Повече от 100 души бяха арестувани в колежа "Емерсън" в Бостън по време на пропалестински протест, съобщи полицейското управление в американския град. При акцията са ранени четирима полицаи.  Същевременно протестиращи..

публикувано на 25.04.24 в 19:22

Заводът край Пирдоп обяви инвестиция от 800 млн. лв.

Медодобивният завод край Пирдоп обяви инвестиция от 800 млн. лв. в разширяването на производството на рафинирана мед и изграждането на два нови соларни парка. Двама министри откриват инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Златица Българският еврокомисар Цветелина Пенкова посочи данни, според които страната ни е на 6-о място..

публикувано на 25.04.24 в 19:15

Путин ще посети Китай през май

Руският президент Владимир Путин ще посети Китай през май. Това потвърди самият той пред участниците в конгреса на Руския съюз на индустриалците и предприемачите. Путин нарече китайския си колега Си Цзинпин "силен лидер и истински мъж" и се ангажира да му предаде книгата на руския революционер Николай Чернишевски "Какво да се прави". Това съобщи..

публикувано на 25.04.24 в 19:10

Адмирал Ефтимов и генерал Хекер обсъдиха усилването на системата за ПВО

Командващият на Военновъздушните сили на НАТО и на САЩ в Европа и Африка генерал Джеймс Хекер е посетил Трета авиобаза до Граф Игнатиево. Това стана в седмицата, в която у нас са и специалисти, които са огледали ремонта на съоръженията и пистата за приемане на новите изтребители.  Специалисти от САЩ са огледали авиобазата до Граф Игнатиево..

публикувано на 25.04.24 в 19:05
Маноил Манев, депутат от ГЕРБ-СДС

НС прие на второ четене промени в Закона за чужденците

Депутатите приеха на първо и на второ четене днес промени в Закона за чужденците в Република България, с които се оптимизира процесът по наемане на граждани на трети страни за целите на сезонната работа. Законопроектът е внесен от Маноил Манев и Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС.  Основните промени се отнасят до процедурите по предоставяне на..

публикувано на 25.04.24 в 18:52
Снимката е илюстративна

Заловиха голямо количество кокаин на пристанище Пирея

Гръцката полиция залови на пристанище Пирея голямо количество кокаин. Предполага се, че пратката е предназначена за европейските страни. Заловеният кокаин е примесен с химическа тор.  Товарът е от Еквадор с краен получател частна компания в Хърватия, за която се предполага, че е фиктивна.  В контейнерите по документи се транспортират минерални..

публикувано на 25.04.24 в 18:52