Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За какво да се харчат парите на София

Снимка: БТА

За какво да се харчат парите на данъкоплатците в столицата? За първи път бе дадена възможност жителите на София да се включат в обсъждането на бюджета на града. Проектобюджетът възлиза на рекордните 1 893 000 000 лева. Окончателното му гласуване е насрочено за 25 февруари, а дотогава предстоят и други дискусии. 

Мнозина от запитаните от репортер на БНР столичани открояват дисбаланса между центъра и по-крайните квартали на столицата. Хората искат по-зелен град, с повече гаранции за здраве – чист въздух, добри болници, достъпна Витоша.

Снимка: БГНЕС

„Трябва да бъде харчен за благоустрояване не само на центъра, а и на тези квартали, които са на 4-5 или 10 километра от центъра. Ние също плащаме данъци и искаме да ходим с токчета по тротоарите и по платната“, гласи едно от изразените мнения. 

„Паркове, обновяване на парковете. Детски градини повече, училища“, „Паркоместа навсякъде“, „Караме велосипеди. Да има повече алеи – като в Холандия“, казват някои от анкетираните.

Обновените площадки на детска градина в квартал „Надежда“  Снимка: БТА

Има голям контраст между центъра и кварталите“, „Крайните квартали са много изоставени. Но колкото и пари да се отпуснат, ако така се разхищават, нищо няма да стане. Как може една пейка да струва 10 хиляди лева и едно колче, дето ограждат тротоарите, да е 1000 лева?“

Станахме бетон и всяко място, което остане свободно, се застроява“, „Буквално се отровихме. Не знам въздухът в София как ще се промени и как ще дишаме по-спокойно, ако не се въведат някакви правила“, отбелязват други. 

Трябва да се оправи въпросът с Витоша. Не може такава планина до нас, на две крачки, такива огромни опашки и да не може да се отиде събота и неделя“, коментират трети.

Бюджет 2021 е на стратегическите цели и стратегическата инфраструктура, смята общинският съветник от ГЕРБ Стефан Марков, заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси.

На 50 милиона ще възлизат инвестициите в улична инфраструктура. Заложени са 25 нови трамвая, 82 електробуса и 30 тролейбуса, обясни Марков в предаването „Хоризонт до обед“.

Снимка: БГНЕС

Стигаме до поредна година, в която бюджетът отново се обявява за рекорден, посочи Николай Николов, секретар на ПГ на БСП за България в Столичния общински съвет.

Капиталовата програма за миналата година е изпълнена на 70%. От заложените 440 милиона – 140 отпадат и не са усвоени“, посочи Николов. Относно 10-те милиона, които ще отидат при районните кметове, той уточни, че разделено на 24 района това прави по 416 хиляди на район.  

Още за бюджета на София слушайте в звуковите файлове. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Синьо лято" в парк "Гео Милев"

По повод настъпването на новата учебна година район „Слатина“ организира специално събитие за всички настоящи, бъдещи и бивши ученици. То ще се проведе под надслов „Синьо лято – Слатина“   на 14 септември в парк „Гео Милев“ от 16:00 до 22:00 часа.  Като част от активностите, свързани с мероприятието, стартира и конкурс за домашни..

публикувано на 29.08.24 в 17:19

За нуждата от вяра извън политическите страсти

Политически совалки, шоу програми и материален лукс владеят ежедневието днес, но имами ли време за ближния, за другия до нас, готови ли сме да дадем, преди да вземем? -  За християнското учение в съвременния живот говорим с две дами, посветени на богословието в думи и багри. Марина Йорданова е иконограф и член на Българското..

публикувано на 28.08.24 в 10:00
Градския площад в Старе место - Братислава

"Пътуване без куфар" - разходка из малко познати места край Братислава

"Пътуване без куфар" - разходка из малко познати места край Братислава ни предлагат Гавраил Гавраилов , създател на рубриката "Има ли мегдан" в "Графити по въздуха" и съпругата му, журналистката Весела Николаева . Весела е и познавач и на керамиката и изключителна кулинарна специалистка. "Ние посетихме Братислава, като си отделихме време да..

публикувано на 26.08.24 в 11:54
Тома Белев

Тома Белев: Половината от добива на вода за питейни цели не се измерва!

410 населени места у нас официално имат издадена заповед от кмета за воден режим . Има още 140, които по сигнали на граждани и медийни публикации също имат проблеми с водоснабдяването. Това съобщи пред БНР Тома Белев, бивш заместник-министър на околната среда и водите, съпредседател на "Зелено движение", природозащитник. Той е изготвил карта..

публикувано на 26.08.24 в 08:32

В село Люти брод се проведе празникът на врачанския мискет

Наскоро в мездренското село Люти брод се проведе четвъртото издание на празника на врачанския мискет. Уникалният местен винен сорт бяло грозде и произведените от него вина и ракии събраха на десния бряг на река Искър срещу скалния феномен "Ритлите" десетки любители на бутиковите напитки и регионалните деликатеси. Свои продукти..

публикувано на 25.08.24 в 07:46

Дейността на Областния информационен център в Плевен е гарантирана до 2029 година

Областният информационен център в Плевен продължава своята работа след подписан договор между Общината и Управляващия орган на Програма "Техническа помощ". Той е за срок от шест години. Размерът на безвъзмездната помощ възлиза на 1 290 754 лева. Основните цели, от които четиричленният екип се ръководи, са повишаване нивото на..

публикувано на 25.08.24 в 07:34

Нов еврорегламент за екодизайн може да оскъпи мебелите след 2028 г.

ЕС върви към осъществяване на идеята за кръгова икономика. Вследствие на това от 18 юли е въведен регламент с нови правила за екодизайн на устойчиви продукти , в който мебелите са отбелязани като приоритетен продукт. Регламентът ще започне да се изпълнява не по-рано от 2028 г. Това посочи в интервю за БНР проф. Васил Живков, председател на..

публикувано на 21.08.24 в 10:09