Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Вилна зона край Сливен се наводнява при всеки по-силен дъжд или сняг

Снимка: Стоян Радев

Обилните валежи в Сливенско и снеготопенето в планината увеличиха нивото на водите в региона. Във вилната зона, която се намира непосредствено до града, част от основни пътища се превърнаха в речни корита.

Това не се случва за първи път, разказват живеещи в местността Гюргюнлюка в селищно образувание Изгрев. Според техните свидетелства сигнали до общината в Сливен са били изпращани многократно, но до момента са предприемани частични действия за отстраняване на проблема или са правени само констатации.

По-възрастните жители на този район на вилната зона си спомнят, че водата през зимата и пролетта си тече така от 30 години и няма сила, която да я спре или отбие, така че да не залива дворовете и пътя. 

„Водата идва някъде отгоре, върви в малък канал, след това прави рязък завой надолу и идва насам“. 

Възрастното семейство Стайка и Димитър Яневи разказват как се е наложило да купят съседен имот, да изградят бетонна стена, за да спрат прииждащите след дъжд или сняг води.  

„Вчера сме затворени вкъщи, защото не мога до магазин да отида“. 

Стайка Янева си спомня и други случаи, когато били без оградата. „И водата ми влезе вкъщи. Не можем да си отворим вратата да излезем. Дворът ми беше 40 сантиметра вода. Избата ми се напълни с вода“. 

Преди четири години имало общинска проверка, пратили човек да види откъде идва водата. Без резултат.

Реката по улицата си тече безпрепятствено по пътя, по който на ден преминават множество хора и автомобили. Единственият асфалтов път стига точно до водата, а местните, къде на шега, къде наистина, казват, че от там започва „зоната на здрача“ - черен път, без канализация, през лятото прах, зиме  наводнения и лед, а през нощта - без улично осветление.

Младото семейство Стоименови, което наскоро е построило своя дом на проблемната улица и отглежда трите си деца там, споделя неволи и очаквания. 

„При дъжд се случва това, че не можем да излезем от тази или другата врата. Тук се получава една река, която издълбава. Тук е пълно с деца. Училището е на 300 метра и 20 години нищо не се прави. Кал през зимата и страшно много прах през лятото“. 


Всички гадаят откъде тръгва проблемът, но ясен отговор няма. Само 100 -150 метра метра още по на изток тече още по-пълноводна река по сравнително широк и много използван път. Тя се разклонява на две - към близката нива и надолу по улицата, и стига... незнайно къде. 

През дворовете е пробило, избива през дворовете по улицата и наводнява всички къщи“. 


Защо водата е оставена да направи речни корита от неасфалтираните улици във вилната зона от пресцентъра на Община Сливен отговарят в писмен вид:  

„Местността Гюргюнлюка е част от селищно образувание Изгрев в землището на град Сливен. Уличната регулация не е приложена в по-голямата си част, заради огромната площ, която по мащаби се равнява на града. От създаването на селищното образувание, Общината следва законовите процедури за осигуряване на инфраструктурата там. Екипът е запознат с конкретния казус. При постъпване на подобни сигнали, е реагирано своевременно и с необходимите действия. Случаи от подобен характер са изключително трудни за решаване поради необходимостта от огромни инвестиции и финанси, с каквито Община Сливен не разполага“. 


А хората тук искат малко, защото освен за жители на зоната, се считат и за данъкоплатци и граждани с права и задължения. 

Искаме нормална инфраструктура за живот. Нищо специално, нищо особено. Асфалтиран път. Обособени места за боклук. Осветление“.  

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 

Снимки: Стоян Радев
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Новата джамия в Кърджали

Кърджали посреща Рамазан Байрам без изселници и с нова джамия

Днес започна големият мюсюлмански празник Рамазан Байрам. В продължение на три дни се разменят гостувания, а на трапезата неизменно присъства баклавата. За разлика от предишни години, този път няма много наши изселници, пристигнали от Турция по родните си места. Причината е наложеният в южната ни съседка национален локдаун заради коронавируса...

публикувано на 13.05.21 в 15:27
Валери Яков, директор на  Регионалния телевизионен център

Млади художници от Благоевград с благотворителна мисия за бедните

На 17 май  младите художници на Благоевград ще рисуват картини заедно с големия авангардист и баща на бодиарта у нас Иван Яхнаджиев . Общите им творби, както и 20 от най-известните картини на художника, ще бъдат подредени в изложба с благотворителна мисия .  Средствата от закупените платна, рисувани от Иван Яхнаджиев заедно с възпитаниците..

публикувано на 13.05.21 в 14:14

Приютяването на руската бяла емиграция - част от световната съкровищница на доброто

Предстои откриването на документална изложба, посветена на 100-годишнината от емиграцията на руските белогвардейци в България . Изложбата е под надслов „Ваше благородие, госпожа Чужбина“ и ще продължи един месец – от 17 май до 17 юни. Организатори са  Държавна агенция „Архиви“ и Димитър Иванов.  В модерната история на българската държава има три..

публикувано на 13.05.21 в 13:58

Калейдоскоп от призрачни села в изложба на Мирян Колев

Музикантът Мирян Колев представя аудио-визуалния си проект „Призрачни села“ в Трявна. „ Исках да бъде нещо на границата между документално и художествено . Това е проект в развитие. Започнах да обикалям тези изоставени села преди една година, когато започна пандемията и ми липсваха пътуванията“, разказа Колев в предаването „Преди всички“...

публикувано на 10.05.21 в 10:27

Дария Михалкова възражда автентичната женска носия манофил

Ще остави ли България поредния траен отпечатък в ЮНЕСКО. Повече от година амбициозен екип работи по автентичната женска носия - манофил. Ръководителят на столичния ансамбъл "Хоро" Дария Михалкова е на път да сбъдне своята мечта и да възроди автентична фолклорна носия от шоплука. Родът на майка ѝ е от областта граово - района на градовете..

публикувано на 09.05.21 в 18:25
Димитър Михайлов

Димитър Михайлов ще участва в маратон, за да популяризира донорството и трансплантацията на органи

Идната събота любителите на ултра маратоните от цялата страна ще се съберат в село Широка лъка край Смолян, за да стартират един от най-тежките маршрути - "Тракия ултра". Освен изпитание за издръжливостта и волята на участниците, това състезание ще бъде част от каузата на маратонеца Димитър Михайлов да популяризира кръводаряването,..

публикувано на 09.05.21 в 16:26
Александра Никова

Преди 16 години журналистът Александра Никова попада на необичайно раждане на дете

Журналистът Александра Никова е главен редактор на сайта „Столица.бг“, а през годините статиите ѝ са намирали място на страниците на различни печатни издания. Различни са историите, с които се е срещала в професионалния си път. Най-вълнуваща обаче е тази, в която се ражда момиченце в банята на апартамент преди 16 години. Казва, че е..

публикувано на 09.05.21 в 14:13