Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатът Рамадан Аталай е отстранен за едно заседание на парламента

| обновено на 04.02.21 в 18:49
Рамадан Аталай
Снимка: БГНЕС, архив

Депутатът от парламентарната група на ДПС Рамадан Аталай е отстранен за едно заседание.

Санкцията му бе наложена от заместник-председателя на парламента Валери Симеонов затова, че не напусна парламентарната трибуна и му бе взета думата.

Поводът за случилото се е второто четене на Закона за пчеларството. С преходни разпоредби в него се променя Законът за водите, за да бъде променена собствеността на язовир „Овчарица“, който обслужва ТЕЦ „Марица Изток 2“, мотивира недоволството си Аталай.

„Колегите, които излязоха на трибуната, се опитват да обяснят защо и за какво предлагат в закона за пчеларството изменение и допълнение в закона за водите, което засяга едно енергийно предприятие. Няма как без становище на министерството на енергетиката да се промени статута на един язовир, който се ползва за охлаждане на държавната топлоелектрическа централа ТЕЦ-2“, каза той

От ДПС реагираха остро на наложеното наказание на депутата Рамадан Аталай. Колегата му Джейхан Ибрямов заяви, че Валери Симеонов е превишил своите правомощия. От ДПС отново припомниха, че настояват за оставката на заместник-председателя на парламента.

„Станахме свидетели на едно некомпетентно, некадърно ръководене на заседание на НС, без провинение да бъде наказан народен представител, който се изказва по същество по законопроект, дори цитирайки думи на народен представител, който се е изказал преди него. Ние не случайно сме призовавали, че хора, които не умеят да водят заседание на НС и са некомпетентни не трябва да заемат такива постове. Трябва да бъдат отстранени и затова сме поискали и оставката на съответния заместник-председател на НС“, каза Ибрямов.

Кръстина Таскова от „Воля“ поясни:

„В предложението на последната точка е включена тема, по която ние като земеделска комисия не сме компетентни да вземем решение, но ще ви помоля и вас и колегите от БСП да не влагате толкова драматизъм в начина, по който бяха внесени предложенията между първо и второ гласуване. Да, има такава практика, трябва да я избягваме, но в следващият парламент единодушно ще се обединим да преустановим тази практика“.

Отхвърлено беше предложението на земеделската комисия към списъка на комплексни и значими язовири да се запише и язовир "Овчарица". Министърът на околната среда и водите Емил Димитров изрази мнение пред депутатите, че язовирът: "Трябва да бъде елемент от Националната сигурност, защото всяка година даваме по 24 милиона вода на този язовир, а при сушави години - и повече", но в този си вид е текстът не трябва да бъде приет заради непредприети навреме действия на НЕК да го прецизира.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изваждането на Доган от имотите - депутати призовават за държавна намеса

Данаил Папазов, който преди 10 години беше министър на транспорта в правителството "Орешарски", изпрати кратко съобщение до медиите, в което заяви, че чрез фирмата "Сигда" е собственик на дружествата "Хермес Солар" и "Делта Епсилон, които притежават недвижимия имот в парка "Росенец". А освен него - и имот в столичния квартал "Бояна". В съобщението на..

публикувано на 29.08.24 в 20:33

Пореден протест срещу застрояване на алеите на Витоша

Пореден протест срещу застрояване на алеите на Витоша организираха жители на столичния квартал "Княжево". Преди три месеца достъпът до планината беше прекъснат по основни алеи, които попадат в частен имот, в който е започнал строеж. Протестът беше пред сградата на Министерския съвет. Протестиращите поискаха да бъдат спрени строежите незабавно...

публикувано на 29.08.24 в 20:19

Дъждът и огнеборците овладяха пожара под Черни връх в Рила

Дъждът в късния следобед и екипите, които през целия ден гасиха на терeна - общо около 80 души, овладяха пожара под Черни връх в Рила, който възникна миналия четвъртък на 2 300 метра надморска височина в местността Байрямица над село Бистрица. Това съобщи за БНР изпълняващият длъжността областен управител на Кюстендил и координатор по..

публикувано на 29.08.24 в 20:13

7,6 млрд. паунда преразходи в схеми за предоставяне на убежище на мигранти във Великобритания

Във Великобритания Институтът за фискални изследвания обвини Министерството на вътрешните работи в големи преразходи в подкрепа на схеми за предоставяне на убежище на мигранти. Лошото боравене с бюджета означава, че са похарчени 7,6 милиарда паунда повече от прогнозата. През последните три години първоначалните прогнозни бюджети на Отдела за..

публикувано на 29.08.24 в 19:54

Съдът в Монтана отказа да предаде на чешките власти мъж от Лом

Окръжен съд – Монтана отказа изпълнението на Европейска заповед за арест, издадена от Окръжен съд – Парадубице, Република Чехия, с която се иска предаването на българския гражданин Н. Б. Ц., на 24 години, от Лом, по обвинение за извършена в Чехия кражба на две бутилки алкохол, за което е осъден на 9 месеца лишаване от свобода.  Кражбата е..

публикувано на 29.08.24 в 19:34

Стармър и Макрон обсъдиха рестартирането на отношенията с ЕС

Британският премиер Киър Стармър заяви, че е обсъдил в Париж с френския президент Еманюел Макрон възстановяването на отношенията с ЕС, както и редица други наболели проблеми. Киър Стармър е на обиколка в Европа, целяща да рестартира отношенията с ЕС след Брекзит.  Вчера той посети Германия, където обяви заедно с германския канцлер Олаф Шолц,..

публикувано на 29.08.24 в 19:13
Георги Георгиев

Насилникът на Дебора остава в ареста

Обвиняемият по делото "Дебора" Георги Георгиев остава в ареста, след като Пловдивският окръжен съд отмени определението на Районния съд, с което мярката за неотклонение "задържане под стража" беше променена в "домашен арест".  Това става след като днес Пловдивският окръжен съд отмени определението на Районния съд от края на миналия месец, с което..

публикувано на 29.08.24 в 18:58