Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Португалия с надежда да овладее Covid кризата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Въпреки тежката ситуация от няколко дни броят на заразените и хоспитализираните започна да спада и имаме лека надежда, че нещата вървят към нещо по-добро“. Това сподели в предаването „Преди всички“ Златка Тименова, преподавател по български език и френски език в университета в Лисабон, заради усложнената ситуация с пандемията в Португалия

В страната се изпращат помощи от други страни и медицинска апаратура. 

„Това подобрение на ситуацията се дължи според мен на пълния локдаун от 15 януари. Не можем да излизаме от Лисабон, също се ходи само до магазина и до аптеките или на много малки разходки. Така че мерките дават резултат – а и разликата е, че сега има много по-строг контрол за спазването им. Това ще продължи до края на март. А локдаунът се наложи, защото от есента на миналата година хората започнаха да не вярват на ефикасността на мерките. Сега надеждите са във ваксинирането. Но и тук ваксините не достигат, което е проблем и за другите страни в Европа. Това доведе обаче до случаи да се ваксинират хора, които не са в приоритетните групи. Затова се взеха мерки и ръководителят на щаба на кампанията за ваксинирането беше отстранен и се постави военен начело на този щаб.

Интервюто със Златка Тименова можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Столът във Военната болница в Лисабон е преоборудван на болнично отделение.

Военни лекари от Германия ще помагат на медиците в Португалия

Германската армия ще изпрати медици и оборудване в Португалия, където местата в интензивните отделения се изчерпват след скок на коронавирусните инфекции, съобщи днес министерството на отбраната в Берлин, предаде Ройтерс. Португалия вчера поиска..

публикувано на 31.01.21 в 15:06
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът нса Франция Еманюел Макрон

Макрон: Мирът не означава капитулация на Украйна

Украйна е поискала от западните си съюзници да изпратят военни инструктори, които да обучават силите ѝ на нейна територия. Това обяви френският президент Еманюел Макрон, предаде АФП. Той увери, че в момента..

публикувано на 06.06.24 в 22:54

Франция предава на Украйна изтребители "Мираж-2000"

Франция ще предаде на Украйна многоцелеви изтребители четвърто поколение "Мираж-2000" и ще обучи на своя територия украински бойни пилоти. Това заяви президентът Еманюел Макрон в интервю тази вечер за френска телевизия. "Утре стартираме ново..

публикувано на 06.06.24 в 22:12
Рикардо Салгадо

Легендарен португалски банкер беше осъден на 6 години и 3 месеца затвор

Патриархът на португалското банкерско семейство "Ешпириту Санту" Рикардо Салгадо беше осъден днес на 6 години и 3 месеца затвор за подкуп на бившия министър на икономиката Мануел Пиньо, който пък беше осъден на 10 години затвор. Салгадо оглавяваше..

публикувано на 06.06.24 в 21:59

Водещите гръцки банки ще изплатят дивиденти за първи път от 2008 година

Четирите водещи гръцки банки са получили одобрение от Европейската централна банка да изплатят дивиденти на акционерите си за първи път от 2008 година, предаде "Ройтерс". И четирите кредитни институции - Националната банка на Гърция, "Пиреус", "Алфа" и..

публикувано на 06.06.24 в 21:48
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Кремъл констатира, че изявлението на Путин за далекобойните оръжия е било разбрано

Вчерашното изявление на президента Путин е било чуто от неговите адресати на Запад, констатира днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, като нарече изявлението "ясно, недвусмислено и разбираемо за всички".  На среща с чуждестранни журналисти в Санкт..

публикувано на 06.06.24 в 21:11

45 градуса в Кипър

В Кипър днес бяха поставени температурни рекорди, а енергийната система бе на предела си с юлски стойности на потребление. За първи път през този сезон Метеорологичната служба издаде двойно предупреждение – жълт и оранжев код за екстремни горещини тази нощ..

публикувано на 06.06.24 в 20:35
Президентът на САЩ Джо Байдън, френският президент Еманюел Макрон (вляво) и първата дама Джил Байдън по време на възпоменателната церемония за отбелязване на 80-ата годишнина от десанта в Нормандия, 6 юни 2024 г., в Колвил-сюр-Мер, Франция.

Байдън коментира използването на американски оръжия от Украйна срещу Русия

Украйна няма да използва американски оръжия, за да обстрелва Москва, заяви президентът на Съединените щати Джо Байдън в излъчено днес интервю за телевизионния канал Ей Би Си. Байдън на годишнината от десанта в Нормандия: Няма да обърнем гръб на..

публикувано на 06.06.24 в 20:01