Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В гените на гениите

Когато си голям, и постъпките ти като малък го показват

3-годишният Алберт Айнщайн, 1882 г.
Снимка: Wikipedia

Ако приемем, че най-свидното в живота на човек са детските му години, и ако приемем, че каквото и да преживее до старостта, човек се връща към тези спомени със сходно умиление, то какви биха били спомените на гениите, на чиито интелектуални способности се възхищаваме? Дали са били така блестящи и като малки?

Задача с много неизвестни си постави „Изотопия”, вдъхновена от историческа стогодишнина. През 2021-ва се навършва точно столетие, откакто Алберт Айнщайн получава Нобелова награда за приноса си към теоретичната физика и особено за откриването на Закона за фотоелектричния ефект. Към тези сто години и начина, по който Айнщайн ги променя, добавихме още красиви умове и оставени следи. Защото стъпките на големите, дори когато са малки, наистина остават. В радиото отекват, а ако са описани в книга, стават съвсем видими:

„По-малкият син най-много обичаше приказките Правда и кривда, Какво сънува дяволът, когато се преструва на добър и Чиракът на магьосника. В последната Дяволът пита чирака дали е научил нещо, а той му отговаря: „Нищо не на учих, забравих и онуй, което знаех преди”. Никола обичаше приказките, защото в тях глупакът, най-малкият брат, беше винаги истинският главен герой.”

Това е част от описанието на Джука, майката на изобретателя, физик и инженер Никола Тесла, в художествена интерпретация на един от големите съвременни сръбски писатели Владимир Пищало в книгата му „Тесла, портрет сред маските”. С нея се потапяме във вълненията на малкото момче, винаги засенчвано от по-големия си брат Дане, което обичало природата и не било съвсем като другите деца. Дане обаче загива трагично, а след това Никола започва да има видения. За последен път от страниците ще видим смъртния образ на Дане в дълбокото синьо – привижда се на Никола, докато плава за първи път към САЩ, изпълнен с мечти, надежди и страх.

Бащата на Никола иска да го направи свещеник, но вече единственият му син се увлича по природните и точните науки. През 1873 година заболява от холера и е прикован на легло. Баща му обещава най-свидното, ако се справи с болестта – инженерно образование в добър университет. Речено - сторено. Таткото си удържа на думата, а Никола Тесла покорява света с постиженията си в сферата най-вече на променливия ток и електроснабдяването. Но не само. Животът му дава твърде много поводи да си кажем, че просто е роден в грешното време. Малък пример: искал е безплатно и безжично електричество за всички...

Без повече печал, защото – както е казал Алберт Айнщайн – има два начина да изживеем живота си. Единият е все едно нищо не е чудо, другият – все едно всичко е чудо. Така се гмуркаме в живота на германския учен от еврейски произход. На 14 март 1879 година в Улм се ражда Алберт, все още не толкова рошав, колкото в последните си години. Въпреки че като всяко бебе проплаква с първите глътки въздух, проговаря чак на 3. На 5 Алберт получава компас от баща си и е изумен как стрелките се влияят като че ли от нищото, с което осъзнава, че на света съществуват физични закони, които не могат да бъдат видени с просто око. Малкият гений е отличен ученик, има любови, премеждия и също като Тесла търси щастие и признание в САЩ. За него с право вече е казано и написано много.


Аплодисменти и за малкия Карл Фридрих Гаус!

Веднъж учител по математика иска да си осигури спокойствие и дава на съвсем малките ученици задача, която сам не може да реши.

На черната дъска той изписва 1+2+3 и така до 100. Учениците трябва да изчислят сбора на всички числа. Вдига се една ръка. Край на покоя. Карл забелязва, че ако съберем 1+100, получаваме 101. Същият е резултатът при сбора 2+99, 3+98 и 4+97. Тоест всички сборни двойки правят по 101, умножаваме по 50, колкото са получените двойки и ето - 5050. Задачата е решена! Преди няколко години Гугъл почете Гаус като направи кратко филмче за него, което пусна в САЩ и някои други страни. За да стане „Принцът на математиката” по-познат на света.

Гаус е роден на 30 април 1977 г. и сам изчислява рождената си дата. Майка му не я записва, а само помни, че е сряда и е на определен брой дни отстояние от Великден. Години по-късно математикът разработва метод, по който може да се изчисли кога е бил Великден в определена година, съответно сам открива рождения си ден.

За съжаление в детските години Карл не е имал нито яснота кога е роден, нито торта и подаръци, защото се ражда в бедно семейство. За разлика от математика, физик и религиозен философ Блез Паскал.

Блез бързо си спечелва прозвището на дете чудо, тъй като напредва във всички науки. Баща му решава да го въведе в математиката, чак когато е на 15 години, защото мисли, че науката е твърде сложна за сина му. Още като тийнейджър обаче Блез изобретява първата сметачна машина, известна като Колелото на Паскал. И не само. На 16 издава „Есе за коничните сечения”. Годината, в която умира бащата Етиен Паскал, е преломна за младия гений, а в най-късните си години той се отдава на религията и прекратява светския си живот.

Черешката на тортата за Карл, пък и не само, е невероятната съдба на Мери Анинг. Тя е сред най-великите палеонтолози, считана е за основател на тази наука. Бащата на Мери е мебелист, а след работа обикаля морския бряг и търси красиви мидички и камъни, които продава на туристите. Мери често е с него. Веднъж бурното море отнася кучето й. И това не е последната беда, а само началото. Баща й си отива без време. Къщата, в която бедното й семейство живее, е отнесена от високите морски води. Когато е на 15, по време на излет в гората търси подслон заедно с други деца и бавачката под едно дърво. Оказва се, че след горското преживяване Мери е единствената оцеляла. И нейният живот, започнал през 1799-а, е белязан от драматична любов, бедност и сила. Макар и никога да не посещава училище, тя успява да изучи различни дисциплини и да се занимава с голямата си страст – фосилите. Намира множество от тях, включително скелет на цял динозавър.

Не скелети, а цял куп любопитни изказвания и факти има в репортажа в звуковия файл. Чуйте!

Снимки: Wikipedia, Trivia Minute, http://www.sedgwickmuseum.org/, Deutsche Bundesbank

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Художникът Стойко Гъгъмов рисува портрети на известни личности на морските скали

Родом е от Асеновград, но живее в Пловдив. През лятото отсяда в Приморско.  Можете да го срещнете и в Китен или в Созопол, където е изрисувал скалите край морето с портрети на известни артисти и личности. Той е художникът Стойко Гъгъмов, който често рискува фасади на училища и общини без да взима пари за труда си. Знаят го и на остров Тенерифе, където..

публикувано на 04.08.24 в 08:24

Предизвестената смърт и случайното безсмъртие на културните феномени през очите на учен и дете

Как се раждат и умират културните феномени? Феномени ли са или просто продукти като наскоро загиналото легендарно ICQ? На 28 години платформата за съобщения, която някога ползвахме активно, официално умря. Разработчици се опитаха да реанимират месинджъра като предложиха на хората регистрация на старите акаунти на неофициален сървър, но..

публикувано на 30.07.24 в 17:40
Станислава Пирчева и Павлина Павлова

"Тервел - спасителят на Европа" - за славното минало на българите и поуките за днешния ден

Българската история е тема, която ни е близка и винаги ни вълнува. В "Нощен хоризонт" говорим за историята като урок и поука за днешния ден , в разговор с интересни събеседници и техните гледни точки. В един увлекателен и документално истинен разговор, писателката Павлина Павлова ни пренася в славното минало на България и разкрива нови и..

публикувано на 30.07.24 в 14:48
Анатоли Джоков в действие.

Олимпийски брейк в "Изотопия"

"През последните години брейкът стана доста масов затова и хората, които ръководят Олимпийските игри решиха да го включат в програмат, за да може повече млади хора да се включат. Брейкът винаги е бил атрактивен, интересен и неограничен. Може би това е една от причините тези хора от Международния олимпийски комитет да решат да го включат."..

публикувано на 29.07.24 в 19:22
Милко Клайнер

Олимпийската история на Русе и защо тя започва с колело?

До 11 август светът ще е Олимпиада и вниманието на всички ще е насочено към новите върхове на човешкия стремеж за по-бързо, по-силно, по-точно. Русе има своята олимпийска история и тя е украсена със злато, сребро и бронз, донесени през годините от кануистът Иван Бурчин, скачачът Христо Марков, стрелецът Таню Киряков и борците Валентин..

публикувано на 29.07.24 в 14:01
Якоб ван Бейлен

Световният колекционер на килими има 850 старинни български килима

Нидерландец, живеещ от десетина години във Велико Търново , колекционира български килими и мечтае да създаде Национален музей на българското килимарство .  Якоб ван Бейлен има 850 старинни български килима от 18-и до 20-и век. За него казват, че е к олекционерът с най-много килими в света , определят го и за по-българин от българите,..

публикувано на 29.07.24 в 10:27

Национален парк "Пирин" - богатство за (пре)откриване

В момента и чак до сепември Пирин е  най - посещаваната планина, предупреждава Георги Икономов. " Местата, които са най-натоварени в Пирин през лятото, това са заслон "Спано поле" и "Тевно езеро" . "Тевно езеро" е много мистично място, посочва Икономов и обяснява, че до него може да се стигне по различни маршрути. "Хората в планината..

публикувано на 28.07.24 в 21:13