Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличиха правомощията на КЗК на първо четене

Снимка: БГНЕС

Участник в картел, който ефективно съдейства за разкриване на картелно споразумение, ще може да се освобождава от санкции или ще търпи занижени глоби, това реши на първо четене Народното събрание с гласувани промени в Закона за защита на конкуренцията. Измененията предвиждат още съществено разширяване на правомощията на ресорната държавна комисия.  

Комисията за защита на конкуренцията ще има право за разследване и взимане на решение, включително осигуряване на достъп до всяка информация, която касае проверяваната фирма. Въвеждат се и внезапни проверки на купувачи на храни и селскостопанки продукти при съмнение за нелоялна търговска практика. Левицата изрази редица несъгласия с предложените от правителството промени. 

Според социалиста Тодор Байчев, автономният орган се натоварва с несвойствени задачи. Депутатът допусна бъдещ сценарий: 

"Тефтерчето на Филип Златанов ще бъде заменено от внезапната проверка на Юлия Ненкова. Вероятно по-късно във времето няма да намерим "да се удари", а "да се провери внезапно".

От ГЕРБ отхвърлиха подобни сюжети. Депутатът Валентин Николов подчерта, че правомощията на Комисията за защита на конкуренцията се увеличават, за да се повиши регулацията на пазара:

"Трябва да помогнем на Комисията да събира съответните доказателства, за да може именно такива практики да бъдат изкоренявани от България".

Контролът по законосъобразността на актовете на КЗК се възлага на Административен съд - София-област. За да бъдат приети, промените трябва да бъдат подкрепени и на второ четене".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Депутатите решават дали ще работят по време на предизборната кампания

С поредица предложения за промени на правилника за организацията и дейността на Народното събрание започва пленарният ден. Депутатите решават дали да работят по време на изборна кампания. Промените от 4 проекта за решения в парламентарния правилник са обсъдени от Правната комисия на парламента и днес залата ще реши дали ще бъдат потвърдени. По..

публикувано на 18.04.24 в 07:47

Русия съобщава за свалени 14 въздушни цели в Белгород

Руските власти съобщиха, че противовъздушната отбрана на страната е свалила снощи 14 въздушни цели над южната област Белгород и един дрон над съседната Воронеж. Губернаторът Вячеслав Гладков каза, че атаката е била насочена към град Белгород, но няма съобщения за пострадали хора. Според губернатора на Воронеж Александър Гусев в неговия регион има..

публикувано на 18.04.24 в 07:45

Най-голямата студентска Олимпиада започва в Американския университет в Благоевград

Със запалване на олимпийския огън тази вечер в спортната зала на Американския университет ще бъде даден старт на най-голямата студентска Олимпиада в България. От 19 до 21 април участниците ще се състезават в 18 спортни дисциплини, като повечето от тях са традиционни за българската публика. Има и типични за Америка спортове като бейзбол и..

публикувано на 18.04.24 в 07:39
Илва Йохансон,  еврокомисар по вътрешните работи

Еврокомисар проверява промените след приемането ни в Шенген по въздух

На работно посещение в страната ни пристигат еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон и Мариан-Кътълин Предою - вицепремиер и министър на вътрешните работи на Румъния. Визитата е по покана на българския министър на вътрешните работи Калин Стоянов. Еврокомисарят ще обсъди с българските власти ефекта от премахването на граничния..

публикувано на 18.04.24 в 07:34
Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел

Лидерите на ЕС: Налагаме допълнителни санкции срещу Иран!

"ЕС ще предприеме допълнителни санкции срещу Иран". Това се казва в заключенията на лидерите от срещата им на върха в Брюксел ,  по повод събитията в Близкия Изток. Те приеха и заключения за Украйна и отношенията с Турция. Осъдихме атаката на Иран и се съгласихме да наложим санкции", каза пред журналисти председателят на Европейския съвет..

публикувано на 18.04.24 в 07:33
Румен Радев-Серджо Матарела

Румен Радев и Серджо Матарела на полигона "Ново село"

Президентите на България и Италия днес ще посетят учебен полигон "Ново село". Румен Радев и Серджо Матарела ще бъдат посрещнати с почетен караул от състава на Многонационалната бойна група. Двамата президенти ще се запознаят с мисията и дейността на многонационалното формирование, на което през октомври 2022 година Италия пое ролята на..

публикувано на 18.04.24 в 07:27
проф. д-р Асен Гудев

Преждевременната смъртност от сърдечно-съдови заболявания у нас е 4 пъти по-висока от средната за ЕС

У нас се прилагат едни от най-модерните стратегии за лечение на сърдечно-съдови заболявания. Има сравнително бърз достъп до нови лекарства и до някои от терапевтичните устройства, но е нужно координирано усилие за намаляване на случаите на инфаркт и инсулт и на последиците от тях. Това обясни в интервю за БНР проф. д-р Асен Гудев, член на..

публикувано на 18.04.24 в 07:01