Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест в най-големия град на Мианма срещу военния преврат

Най-мащабният протест след задържането на Аун Сан Су Чжи.
Снимка: протест Мианма Янгон / Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хиляди хора се включиха в протест в най-големия град на Мианма Янгон срещу военния преврат по-рано тази седмица, предаде Ройтерс.

„Военен диктатор, провал, провал; демокрация, победа, победа“, скандираха протестиращите. Те призоваха политическият лидер на Мианма Аун Сан Су Чжи и останалите, които са били задържани, след като армията взе властта в понеделник, да бъдат освободени.

Това е най-голямата подобна улична демонстрация след преврата.

Шон Търнъл, австралийски икономически съветник на Су Чжи, заяви в съобщение до Ройтерс, че го задържат.

„Предполагам, че скоро ще научите за това, но ме задържат“, заяви той. „Обвинен съм в нещо, но не съм сигурен в какво точно. Добре съм и съм силен, не съм виновен в нищо“, посочи Търнъл и добави емотикон с усмивка.

ЕПА/БГНЕС

Впоследствие не беше възможно да се установи връзка с него, отбелязва Ройтерс.

Преди това вчера военните управници на Мианма наредиха на мобилните оператори и интернет доставчиците да спрат достъпа до Туитър и Инстаграм, посочва БТА.

Говорител на Туитър изрази сериозно безпокойство от името на компанията „във връзка с нареждането да бъдат блокирани интернет услугите в Мианма“. „Това накърнява обществения разговор и правото на хората да направят така, че гласът им да бъде чут“, заяви тя.

Говорител на Фейсбук потвърди за блокирането на Инстаграм.

„Призоваваме властите да възстановят връзката, за да могат хората в Мианма да общуват с роднините и приятелите си и да имат достъп до важна информация“, каза той пред Ройтерс.

Самата социална мрежа Фейсбук също е блокирана, както съобщи преди това министерството на съобщенията и информационните технологии на Мианма.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тревожна тенденция: Работещите бедни се увеличават постоянно

" Ситуацията на пазара на труда е противоречива. По-скоро е такава на застой ".  Това каза пред БНР Георги Първанов - експерт по човешки ресурси, член на УС на Българската асоциация за управление на хора и на Българската конфедерация по заетостта.  "От една страна виждаме спад на търсенето не само в IT аутсорсингa, вече има лек спад на..

публикувано на 18.04.24 в 09:25
Мартин Димитров

ПП-ДБ иска извънредно заседание на НС за "Булгаргаз"-"Боташ"

От ПП-ДБ внесоха искане за извънредно заседание на парламента с единствена точка в дневния ред – обсъждане и приемане на доклада на Временната комисия по повод споразумението между "Булгаргаз" и турската държавна компания "Боташ". Според Радослав Рибарски докладът съдържа "изключително скандални факти и разкрития", които не бива да остават..

публикувано на 18.04.24 в 09:23
Йенс Столтенберг

НАТО обсъжда предоставянето на още военна помощ за Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг свика утре заседание на Съвета НАТО - Украйна, за да се обсъди предоставянето на още военна помощ за Украйна, основно за противовъздушната й отбрана. В събота Камарата на представителите на американския Конгрес  ще гласува предложението за отпускане на дълго отлаганата военна помощ за Киев в размер на..

публикувано на 18.04.24 в 09:14
Теодора Пенева

Не е уточнен нито един от механизмите за компенсация - и за всички граждани, и за енергийно бедните

"За енергийна бедност говорим от толкова много години. Нещата, които трябва да се направят, са разписани и предавани на всички възможни министерства. Когато се сменят правителствата, те не разбират какво трябва да направят." Това каза в интервю за БНР Теодора Пенева, икономист и енергиен експерт от Института по икономически изследвания при..

публикувано на 18.04.24 в 08:43
Любомир Стефанов

Любомир Стефанов: Изборите през юни ще избистрят картината

" Накрая Конституционният съд , който не би трябвало да има никакво вмешателство по условие в политческия процес в държавата, май ще бъде призван и ще му бъдат изтърсени тези горещи картофи в скута , за да се произнесе относно характера на Конституцията и в частност промените, преструктурирали конструирането на служебни кабинети, и оттам да разсече..

публикувано на 18.04.24 в 08:23

Подготовка на нови кадри за ВЕИ обсъждат на форум в София

Кариерен форум за професионално развитие в сектора на възобновяемите енергийни източници ще обсъди прехода към въглеродно неутрална икономика и подготовката на квалифицирани кадри за ВЕИ-индустрията. По време на събитието, което ще се проведе в София, ще бъдат отличени млади таланти, победители в конкурса за изготвяне на макет на фотоволтаична..

публикувано на 18.04.24 в 08:21

САЩ подновяват санкциите срещу Венецуела

САЩ ще подновят санкциите срещу водещия производител на петрол в света Венецуела - твърдят висши американски представители. Причината са неизпълнени политически ангажименти от президента Николас Мадуро. Днес изтича шестмесечният американски лиценз за работа с петролни и газови компании от Венецуела, издаден след като Мадуро подписа с..

публикувано на 18.04.24 в 08:16