Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лоренцо Кодоньо: Драги е като метеор - взривява равновесието между италианските партии

Марио Драги
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бъдещето на еврото може би отново се крепи на Драги“, предположи през седмицата „Уолстрийт Джърнъл“. От годините на финансовата криза, когато ръководеше Европейската централна банка, Марио Драги е възвеличаван като спасителя на единната валута. От сряда, когато пое мандата за съставяне на следващото италианско правителство, на него отново гледат с надежда не само в Рим, но и в Брюксел и други европейски столици. Защото Италия е твърде голяма, за да бъде оставена да потъне в дълговете си.

Още преди пандемията страната беше в състояние на „перма“ рецесия. А миналата година, когато Covid удари, БВП се сви с почти 9 процента. Премиерът по това време, Джузепе Конте, извоюва от европейските си колеги лъвския дял от фонда за възстановяване - повече от 200 милиарда евро. Но Конте няма да харчи тези пари. Коалицията, която той водеше, се разпадна миналия месец, защото не можа да реши как да ги похарчи. Решенията ще взима Марио Драги, стига да събере достатъчно подкрепа от фрагментирания парламент. Днес той ще проведе консултации с двете най-големи партии - Движението „Пет звезди“ и северната „Лига“.

Лоренцо Кодоньо, дългогодишен директор на отдел в италианското финансово министерство, а днес професор в London School of Economics и консултант в „Ел Си Макро Адвайзърс“, е убеден, че политическите съвещания ще са успешни. Според него Драги е като метеор - осветява противоречията между партиите и в самите партии и коалиции. Не е изключено част от тях да се разпаднат, когато въпросът за или против предсрочни избори бъде поставен ребром, допусна Кодоньо в интервю за „Събота 150“. 

Само Италия ли е залогът на настоящата политическа криза или и Евросъюзът?

Италия е важна страна от Евросъюза и еврозоната. Ясно е, че голяма криза в Италия ще създаде трудности и за тях. Това важи и за Испания, която преминава през същото напрежение в момента.  

И преди пандемията се говореше за криза по гръцки сценарий, но с доста по-големи мащаби - че Италия затъва в дългове и влече след себе си еврозоната. Това ли ни чака, ако политическите вълнения в страната продължат?

Европейската централна банка продължава да купува държавни облигации и държи на ниски нива лихвите и спреда в доходността. Така че не виждам риск в близко бъдеще. Ако обаче Италия не съумее да използва европейските фондове по правилния начин и да стимулира устойчив икономически растеж, тогава след няколко години ще се стигне до ситуация, в която италианската икономика ще е все така слаба, а дългът - все така висок спрямо брутния вътрешен продукт. Тогава ще има проблеми. Изключително важно е новото правителство да приложи реформите и инвестиционните планове, които са необходими за съживяване на икономиката.

Ще стигнат ли 200-те милиарда евро от Евросъюза за рестартиране на италианската икономика?

Мисля, че за Италия ще бъде трудно да оползотвори всички тези пари. Капацитетът за това не е безграничен. Някои инвестиционни проекти са средносрочни или дългосрочни. Така че ще бъде предизвикателство всички тези средства да бъдат използвани в сроковете, зададени от Европейската комисия. Така че, важно ще бъде не само да се инвестират тези пари, но също така да се реформира системата - да се опростят административните процедури и да се гарантира, че държавната администрация е способна да изпълни очакванията.

Беше ли планът за възстановяване на премиера Джузепе Конте толкова лош, че трябваше заради него да се бута правителството и да се предизвиква политическа несигурност?

Планът не е съвсем лош. Визията и анализът в него са добри. Това, което липсва, са подробности за самите проекти. Предполагам, че уточняването на детайлите е политически трудно. Правителството се забави доста с изработването на този план. Не можа да постигне единство около една ясна стратегия. В крайна сметка резултатът не е чак толкова лош, но можеше да е много по-добър.

Ще се наложи ли пренаписване на плана?

Според мен няма да се наложи пълно пренаписване. Но се налага да бъдат включени конкретни инвестиционни проекти и, по-важната и по-деликатна част от плана - конкретни реформи наред с инвестициите.

Трябва ли да се опасяваме от много негативна реакция на пазарите, ако Марио Драги не съумее да сформира правителство?

Нека кажа първо, че според мен той ще успее да се договори с различните политически партии и да събере достатъчно подкрепа в парламента. Ако това не се случи, реакцията ще е негативна - както на гласоподавателите, така и на финансовите пазари. Защото, ако Драги не успее да състави кабинет, това ще означава предсрочни избори, а, ситуацията в момента е такава, че на тях вероятно ще надделеят крайната десница, популистите и евроскептиците. 

снимка: ЕПА/БГНЕС
Но ще бъде ли правителството на Драги достатъчно силно политически, за да изпълни нужните реформи?

Зависи какво ще бъде правителството. Засега още не е ясно кои партии ще подкрепят Драги. Поради момента, в който тази криза настъпи, Драги въздейства върху ситуацията като метеор - той взривява равновесието между политическите сили. Предполагам, че през следващите дни ще видим някои изненадващи ходове - политици ще сменят партийната си принадлежност или цели партии ще имплодират, защото не знаят как да постъпят.  Очаквам политическата ситуация да се промени съществено в близките дни. Това може да създаде и възможности, и рискове. Предстои да видим дали Драги ще събере достатъчно гласове за вот на доверие в двете камари. Но по-трудната и истински деликатната задача ще е да изпълни политиките, заради които идва на власт.

Дали Движението „Пет звезди“ - най-голямата формация в парламента, ще подкрепи Драги?

Все още спорят дали да го подкрепят или не. Очакванията ми са, че няколко депутати няма да подкрепят Драги и вероятно ще се отцепят от Движението. Но мнозинството вероятно ще подкрепят Драги. 

Драги правилният избор ли е? Той има блестяща кариера в централните банки на Италия и Европа, но е и доста критикуван в Италия заради колапса на банка „Монте деи Паски“, приватизацията от 90-те и други проблеми.

Да, смятам, че Драги е правилният избор. Защото той е много уважавана личност както в Италия, така и в чужбина. Различни политици от различни партии гледат на него с респект. Затова си мисля, че той е правилният избор за човека, който ще обедини отново страната, за да се пребори с пандемията и рецесията. Работата е трудна, но Драги има и опита, и умението и политическата съобразителност, за да я изпълни.

снимка: ЕПА/БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Марио Драги говори след срещата с президента Серджо Матарела.

Марио Драги получи мандат да състави ново правителство на Италия

Бившият председател на Европейската централна банка Марио Драги прие връчения от президента Серджо Матарела мандат за съставяне на ново правителство в Италия. „Трябва да надвием пандемията, да рестартираме страната, разполагаме с изключителните..

обновено на 03.02.21 в 15:48
ВИЖТЕ ОЩЕ

Взривовете затихват, все още летят осколки

Взривовете на фойерверки затихват - каза Кирил Желев от Специализирания отдел за борба с тероризма, който е на мястото на инцидента в Елин Пелин. Все още летят осколки при взривовете. Огнищата се възпламеняват през определено време, каза комисар..

публикувано на 26.07.24 в 11:11
Васил Терзиев

Терзиев: Няма замърсяване на въздуха в София заради взривовете в Елин Пелин

В момента няма замърсяване на въздуха в София заради взривовете в складовете за пиротехнически средства в Елин Пелин. Това съобщи кметът на столицата Васил Терзиев, като се позова на данните от мобилната измервателна станция, която снощи беше..

публикувано на 26.07.24 в 10:53

Прокуратура в София ръководи разследването на инцидента край Елин Пелин

Окръжната прокуратура в София ръководи разследването за взривовете и пожара край Елин Пелин, съобщиха от прокуратурата. С постановление на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов разследването е възложено на Националната следствена..

публикувано на 26.07.24 в 10:49
Бойко Борисов

Борисов за промените в Конституцията: Приехме предложенията на Христо Иванов, надявам се да са били правилни

Каквото и да е решението на КС, оттук насетне подобни промени трябва да се правят много внимателно. Това заяви в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той отговори и на въпрос дали смята за грешка промените в основния закон: "За..

публикувано на 26.07.24 в 10:39

Съдът образува дело по жалбата на Андрей Гюров против отстраняването му от БНБ

Върховният административен съд образува дело по жалба на отстранения подуправител на БНБ Андрей Гюров. Жалбата е постъпила вчера в деловодството на съда, а делото е насрочено за разглеждане на 2 август.  На 16 юли Управителният съвет на БНБ реши,..

публикувано на 26.07.24 в 10:20

Малинов: Очаква се "Мини Марица-изток" да са на загуба за 2024 година в размер на над 200 милиона лева

Само за първите пет месеца на тази година загубата на дружеството "Мини Марица-изток" е в размер на близо 100 милиона лева, отчете по време на изслушване в Народното събрание служебният министър на енергетиката Владимир Малинов. Той информира, че..

публикувано на 26.07.24 в 10:18

БАБХ към животновъдите: Не купувайте животни от Румъния и Гърция

Агенцията по храните предупреждава животновъдите да не купуват животни от Румъния и Гърция. Причината е усложнената епизоотична обстановка в тези страни, свързана с чума по дребните преживни животни.  В засегнато стадо заболеваемостта може да достигне..

публикувано на 26.07.24 в 10:17