Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Символът на цветовете и фигурите в българската шевица

Снимка: Ирена Владимирова

В условията на епидемична обстановка жени от силистренското село Калипетрово са решили да извезват шевици. Конкурсът е вътрешен и е по идея на читалище "Пробуда". Идеята е най-добрите творения да бъдат подредени в изложба, както и да бъдат ползвани като сувенирни подаръци при провеждането на кукерския фестивал, традиционен за селото, както и за конкурса „С песните на Васила Вълчева”.
   

Приели сме тази бродерия като даденост, извезана за украса и може би за настроение. Едва ли обаче голяма част от нас се замислят, че значението на всеки цвят, на всяка фигура е много по-дълбоко. Вярвало се, че пазели човешкото тяло от магии и зли духове, разказа Ирена Владимирова от читалище "Пробуда" в село Калипетрово:

"На първо място това е квадрата, не случайно се използва, това е идеалната фигура с четирите посоки и житейски път на българина. Цифрата 4 се смята от древните предци за най-съвършената цифра и когато първите цифри - до четири, са равни на десет - това е една завършеност в десетичната бройна система".

Триъгълникът е другата геометрична фигура в българската шевица. С тях се изобразява т.нар. канатица, която като символ датира от преди 7 000 години и се среща не само у нас, а и по всички краища на света без значение от религията на народите. Канатица се превежда като "криле" и се приема като знак за щастие, дълголетие. Визуално, канатицата наподобява панделка. Два огледални триъгълника, които се докосват при върха на катетите. Съединени по различен начин триъгълниците символизирали и образа на костенурка, върху която, според нашите предци, се е крепяла Земята или пък родословно дърво.

А ако се вгледаме по-внимателно в шевиците ще открием и буквата "Ж".

"Буквата Ж с нейните насочени три лъча нагоре и три лъча надолу, това са символи на слънчевите лъчи и специално буквата Ж е част от коледарската носия, на по-ранен етап - и на кукерската", допълни Владимирова. 

Появява се и символът, наречен елбетица - символизираща хармонията. Разпознава се чрез двата кръстосани кръста, разположени един върху друг.

Те условно подсказват четирите основни и четирите допълнителни посоки на света - съединяващи се в един общ стабилен център, който ги държи в синхрон. По този начин се тълкува и идеята за кръговрата на природата. И е важно да се знае, че за всяка шевица има значение и къде ще бъде избродирана.

"Те се бродират в местата, които са най-уязвими за лоши сили, неслучайно се използва бродерия около врата, където е щитовидната жлеза, също гърдите - това е предпазна мярка, краищата на ръкавите, на ризата и на краката. Това са най-уязвимите, най-слабите места, откъдето може да проникне една нечиста и злонамерена мисъл и,  в буквалния смисъл, да унищожи човека, да промени неговата карма, неговата аура", подчерта Владимирова.

Цветовете също носят своето значение. Черният символизира земята - принадлежността към земята, здравата връзка с нея, с корените.

"Червеният цвят се смята за най-силен, за най-силно въздействащ и с най-голяма защитна сила. Бродирайки червения цвят, жената, която го бродира, тя нарича - да си здрав, щастлив, да си с късмет, да ти се отвори всичко добро, да си честит на тази земя. Той се асоциира с кръвта на майката."

Зеленият цвят, който е основен в българската шевица, символизира началото, зараждането на новия живот, на пролетта, на обновлението. Синият цвят е свързан с лазура, с небето, с чистотата на небето, белият цвят е свързан с божественото, с целомъдрието, с невинността".

Всеки цвят е характерен за различните етнографски области у нас, но съчетанието им символизира сплотеността на българите, успели да съхранят непокътнато културното си наследство.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проваля ли се Западът в помощта за бедните срещу Covid-19

На теория вирусите като Covid-19 би трябвало да инфектират хората без значение от социалния статус. На практика обаче пандемията разтвори още повече ножицата между бедните и богатите. За пандемията на две скорости разказват Робърт Йейтс – изпълнителен директор на Центъра по всеобщ достъп до здравеопазване и директор на програмата за..

публикувано на 12.06.21 в 11:20

В Чикаго ваксинират българите с атрактивни предложения за мач

З а българите в Чикаго център “Коперник” ще бъде място за ваксиниране от 14.00 до 16.00 часа с храна, музика, безплатен билет за футболен мач на “Чикаго  Файър”. Това беше оповестено и в новините на местния ТВ канал АВС. „Най-различни са специалните събития за различните емигрантски общности и предстоящото събитие в събота е посветено..

обновено на 12.06.21 в 07:41
Снимката е илюстративна

Плетене с грижа за децата утре на Световния ден на плетенето

„У нас ще се проведе масово плетене на открито като социално събитие е в помощ на лечение на децата“, каза в „Хоризонт до обед“ Магдалена Делева от групата "С вяра в доброто ", в която майки плетат благотворително играчки за лечение на дечица. Утре е Световният ден за плетене на открито. "Събираме се жени от цяла България , ние се..

публикувано на 11.06.21 в 13:18

Как ще се гласува на изборите на 11 юли в Испания

С подготовката на изборите в Испания се занимават посолство ни в Мадрид и девет консулски служби в Барселона и Валенсия. За изборите на 11 юли в Испания ще може да се гласува в около 60 избирателни секции , след като паднаха ограниченията за разкриване на секции зад граница. Това е най-голямата бройка досега, като на редовните избори през..

публикувано на 11.06.21 в 12:30

Гласуването на 11 юли в Гърция в около 45 секции

На тези избори броят на гласувалите в Гърция ще се определи от туристите. А на 11-ти юли те са хиляди. Не би могло да се прогнозира колко от тях ще отделят време, за да отидат да гласуват. Засега има подадени молби за около 45 секции в цялата страна, а окончателният брой ще стане ясен на  20-ти юни. Важни са и местата, където ще има..

публикувано на 11.06.21 в 11:42
Александър Христов

Александър Христов: Резултатите от изборите на 11 юли ще бъдат ксерокопие от 4 април

„Имаме уникално служебно правителство, хиперактивни министри и донякъде скрит премиер . Това се случва за първи път в новата ни история.“ Това каза пред БНР доц. Александър Христов от Центъра за анализи и кризисни комуникации. Когато в държавата се провеждат такъв тип активности, това дава увереност на хората, че промяната е в техни..

публикувано на 11.06.21 в 07:34
Асен Личев

Асен Личев: Ще отменя решението за прекратяване на ОВОС на трасето под тунела „Петрохан"

„Искам да уверя хората от Северозапада, че аз започнах работа на магистрала „Хемус“ като проучвател на участъка Правец-Джурово, приемал съм основите на най-високия мост – Дебреш, а след това съм работил 25 години в МОСВ и целият процес ми е много добре познат. Служебното правителството завари една разтурена администрация, както на АПИ,..

публикувано на 10.06.21 в 13:57