Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестът в София призова Манолова и Триото да си сменят името и президента за подкрепа

| обновено на 07.02.21 в 21:39
Снимка: БГНЕС

Мая Манолова и „Отровното трио“ да сменят името на коалицията си – „Изправи се! Мутри, вън!“. Това призова събралото се множество в така наречения Триъгълник на властта. 

Според тях не е редно емблемата на антиправителствените протести, които продължават 214 дни, да бъде използван. Протестиращите изразиха опасение, че може да бъдат обвинени в предизборна агитация, когато викат „Мутри, вън“. Те смятат, че при добро желание от страна на Манолова и Триото могат да си сменят името.

Демонстрацията продължи със скандирания „Оставка“ и беше заявено, че искат изборите да се проведат, но след като правителството на Борисов падне и след като главният прокурор Иван Гешев напусне поста.

Протестиращите призоваха Мая Манолова от гражданската платформа „Изправи се.БГ“ и т.нар. Отровно трио да не използват призивите от летните протести. И настояха регистрация с това название да бъде оттеглена. Като знак за разграничаване, тази вечер на протеста се чу нов вариант на познатата фраза. Шествието се спря пред сградата на „Информационно обслужване“. Там хората настояха до изборите председателят му Михаил Константинов да подаде оставка. Както и уеднаквяване на списъците на ГРАО и за гласуване, за да бъдат изчистени т.нар. мъртви души.

Пред насъбралото се множество архимандритът Дионисий каза, че в 214-я ден на протеста отбелязваме 121 години от смъртта на Капитан Петко Войвода.

Архимандритът призова всички сънародници да дойдат на 19 февруари на Национален митинг- протест в прослава и по повод на 148 години от обесването на Дякона.

„В 16,30 ч. в единство, публично и демонстративно да изявим гражданското си изискване на народ за сваляне на Борисов и цялата мафия на Бойковизма от власт и в солидарно и сплотено братство на почтеността на поход за чиста и свята Република към мемориала на Дякона от 18.30 часа за преклонение, отдаване на почит и поднасяне на цветя“, обяви Дионисий.

Той прикани и всички партии и граждани, които са срещу коалицията ГЕРБ-Обединени патриоти, да дойдат на протеста на 19 февруари

Днес е 214-ият пореден ден на антиправителствено недоволство в столицата.


Протестът започна в обявения час. Бяха затворени бул."Дондуков" и бул."Цар Освободител", които се намират пред Министерския съвет.

В началото на протеста беше прочетен призив за митинг-шествие на 19-ти февруари до лобното място на Васил Левски в София по случай годишнината от обесването му.

Протестиращите призоваха президентът Румен Радев да подкрепи шествието, което ще започне тогава. Протестът продължава.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Реджеп Тайип Ердоган

Реджеп Ердоган заяви готовност за трайно мирно решение в Кипър

Турският президент Реджеп Ердоган заяви готовност за трайно мирно решение в Кипър. Той присъства на военния парад в Никозия, където 50 кораба се включиха в отбелязването на 50-годишнината от турската инвазия на острова. Ердоган изтъкна:  "На срещата на НАТО във Вашингтон говорих с гръцкия премиер Мицотакис. Засиленият диалог между Турция и Гърция ще..

публикувано на 20.07.24 в 21:09

8,500 млн. устройства с Windows са били засегнати от IT срива

8,500 млн. устройства с "Уиндоус" са били засегнати от срива, причинен от актуализацията на софтуера на компанията за киберсигурност "Крауд страйк", съобщиха в блог от технологичния гигант "Майкрософт".  Отбелязва се, че това е по-малко от 1% от всички машини с тази операционна система.  Според Би Би Си инцидентът се очертава като най-сериозният в..

публикувано на 20.07.24 в 21:02

Благотворителен базар за лечението на 18-годишния Мариян Давидов от Смолян

Благотворителен базар в помощ на 18-годишния Мариян Давидов от Смолян събира пари за лечението му в Турция. Момчето страда от лимфобластна левкемия, а престоят в клиниката му в чужбина е между 1000 и 2000 евро на ден. Приказни творения на изкуството са подредени на благотворителния щанд, който отдалече привлича вниманието на минувачите. Част от..

публикувано на 20.07.24 в 20:27

Пожар изпепели къща и няколко постройки в село Цапарево, община Струмяни

Пожар изпепели къща и няколко земеделски постройки в село Цапарево, община Струмяни.    Огънят е засегнал и две съседни къщи, но пристигналите на място огнеборци от Сандански и Благоевград, както и десетки доброволци, са предотвратили пожарът да се разпространи, съобщиха от общинската администрация в Струмяни.   Няма пострадали хора.  Изгорялата..

публикувано на 20.07.24 в 20:11

Пожарът в района на Беклемето е потушен

Пожарът в района на Беклемето е потушен, съобщават от Министерството на околната среда и водите.  Падналият в района дъжд е спомогнал за овладяването на огъня, с който повече от 72 часа се бориха в резерват "Стенето" служители на парковата дирекция, горски стопанства, пожарникари, военнослужещи и доброволци от София и Пловдив.  В операцията се включиха..

публикувано на 20.07.24 в 20:00

Ахмед Доган към младежките структури на ДПС: Трябва да се справим с това предизвикателство

Това е едно препятствие, което трябва да преборим, едно предизвикателство, с което трябва да се справим. Това заяви почетният председател на ДПС Ахмед Доган пред председателите на младежките структури на ДПС в първата си публична проява след разделението в парламентарната група на Движението, съобщава БТА. Ахмед Доган се обръща към..

публикувано на 20.07.24 в 19:52

Катрин де Бол: Организираната престъпност се разпространява в Европа

Организираната престъпност се разпространява в Европа, предупреди изпълнителният директор на Европол Катрин де Бол, цитирана от ДПА. Пред списание "Шпигел" тя даде пример с увеличения наркотрафик, който на свой ред подхранва насилието.  Производството на кокаин в Южна и Централна Америка преживява бум и Европа е залята от този наркотик, отчете Де Бол.

публикувано на 20.07.24 в 19:36