Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БАБХ: Граждани и ловци да сигнализират за умрели птици в природата

Българска агенция по безопасност на храните
Снимка: babh.government.bg

Агенцията по храните приканва всички ловци и граждани, забелязали умрели птици в природата,  да сигнализират за тях на горещ телефон - 0700 122 99 или в съответната Областна дирекция на Агенцията.

Мярката е превантивна заради трите огнища на  високопатогенен птичи грип в Плевенско.

Трите огнища в Плевенско, открити само в рамките на няколко дни, наложиха унищожаването на близо 300 хиляди птици.

Според експертите проблемните птицеферми нямат връзка помежду си, което означава, че диви птици са източник на заразата.

Ето защо ветеринарите призовават за бдителност.

Ако гражданите видят умрели птици в природата, е важно да съобщят местоположението им възможно най-точно, за да има ориентир за екипа, който ще бъде изпратен на място.

Добре е хората да избягват досег с умрелите птици, да не ги местят, а при досег с тях задължително да измият ръцете си.

Ловците път трябва да спазват установените мерки за биосигурност и да не влизат в контакт с домашни птици.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Висш служител на "Хамас" е убит при нападение с дрон в Южен Ливан

Висш представител на "Хамас" е бил елиминиран, след като Израел съобщи, че е извършил атака с дрон срещу южния ливански град Сайда в петък, съобщи Франс прес, позовавайки се на неназовани източници. "Израелски удар беше насочен към служител по сигурността на движението "Хамас" от бежанския лагер   "Айн ал Хелуе", докато той беше в..

публикувано на 09.08.24 в 20:34

Русия блокира месинджър приложението "Сигнал"

Руският държавен орган за наблюдение на комуникациите Роскомнадзор заяви, че "Сигнал" (Signal), криптирано приложение за съобщения, е било блокирано в страната за нарушаване на законите, свързани с антитерористичните операции, съобщи в петък агенция Интерфакс, цитиран от Ройтерс. "Достъпът до приложението за съобщения Signal е блокиран във..

публикувано на 09.08.24 в 20:25

САЩ наложиха нови санкции на Беларус заради подкрепата ѝ за руската война в Украйна

Съединените щати наложиха нови санкции на физически и юридически лица в Беларус, които са подкрепили войната на Москва в Украйна чрез производство на военни ресурси и доставка на стоки, съобщи американското Министерство на финансите, предаде Ройтерс. Санкциите, наложени на 19 физически лица, 14 юридически лица и на един самолет, също така са..

публикувано на 09.08.24 в 20:15

Превантивни мерки в област Габрово срещу разпространението на чума по дребните преживни животни

Превантивни мерки в област Габрово въведе областната епизоотична комисия, за да се предотврати разпространение на чума по дребните преживни животни. Дирекцията по безопасност на храните се ангажира да извършва засилен контрол на входа на месодобивните предприятия. Влошената обстановка в Румъния и Гърция със заболели от чума дребни преживни..

публикувано на 09.08.24 в 19:10

Комисията в НС изслуша жители на Доспат заради твърденията за корупционни практики на кмета

Временната комисия в Парламента за проверка на дейността на кмета на Доспат изслуша жители на общината, в това число и представители на гражданските организации ‘’Доспат не сте сами’’ и ‘’Обединение за бъдещето на община Доспат’.  Комисията проверява факти и обстоятелства за корупционни практики и системна злоупотреба със служебно положение в ущърб на..

публикувано на 09.08.24 в 19:08
Карлос Насар

Карлос Насар е олимпийски шампион с рекорд

Българският щангист Карлос  Насар преодоля 213 килограма в изтласкването от първия си опит. При втория си опит Карлос изтласка 224 кг, с което постави световен рекорд.  Общият резултат на Насар в двубоя е 404 килограма, което  му осигури златото в категория до 89 килограма. След опита на Насар залата веднага избухна в скандирания: "Българи юнаци"!

публикувано на 09.08.24 в 18:17
планина Славянка

Овладени са и двата фронта на пожара в българската територия на планината Славянка

Овладени са и двата фронта на пожара в българската територия на планината Славянка. Екипи на пожарните служи и горските стопанства ще останат да наблюдават района, тъй като все още има активни огнища в Гърция, които са близо до границата ни. В източният периметър на пожара не се наблюдава възобновяване на огъня, но заради плътният около 30..

публикувано на 09.08.24 в 18:08