Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теодосий Спасов ще получи наградата на София за принос в културата и музиката

На 11 март започва 25-ото издание на „София филм фест“

Снимка: Pixabay

25-ото издание на „София филм фест“ ще започне след малко повече от месец - на 11 март ще е официалното откриване, а филмите ще бъдат представени едновременно онлайн и в киносалони. Теодосий Спасов ще получи тази година наградата на София, която се дава от Столичната община, за приноса му в киното и музиката. 

150 пълнометражни игрални и документални заглавия, както и над 20 късометражни филма - така в цифри звучи 25-ото издание на „София филм фест“. Заради пандемията фестивалът ще бъде хибриден и в две части. Основната ще е в традиционния си период през март, когато филмите от програмата ще бъдат представени едновременно онлайн (в партньорство с водеща световна платформа за организиране на онлайн фестивали) и в киносалони, като международните гости ще бъдат по-скоро изключения. Акцент на първата част на фестивала ще бъдат конкурсните програми, представянето на новите български игрални и документални филми, актуални филми на утвърдени режисьори и млади таланти, фестивални фаворити през последната година и филми от специални юбилейни рубрики.:

"В момента киносалоните в България работят на 30%, не знам как ще бъде през март, ще се съобразим с това и ще положим максимални грижи зрителите да бъдат осигурени и да се чувстват спокойно, гледайки голямо световно кино", каза Стефан Китанов, директор на „София Филм фест“.

Официалното откриване на 25-ия „София Филм Фест“ е на 11 март в Зала 1 на НДК с премиерата на най-новия филм на Камен Калев - „Февруари”, който по „Хоризонт“ вече ви представихме в разговор с режисьора и който участва в официалната селекция на Кан през миналата година. Веднага след церемонията по откриването ще бъде връчена и Наградата на София на Столичната община, каза още Стефан Китанов:

"Наградата на София за български творец ще бъде връчена на изключителния музикант, композитор, автор и на филмова, и на театрална музика Теодосий Спасов. Това ще се случи на 11 март в зала 1 на НДК".

Паричната премия е 7000 евро, осигурена от Столичната община. Селектирани са 12 филма, два от тях са български - „Петя на моята Петя“ с режисьор Александър Косев и „Уроци по немски“, който е копродукция с Германия, режисирана от Павел Веснаков. 

Николай Урумов е продуцент на филма „Петя на моята Петя“:

"Голяма част от хората припознават този филм като исторически, свързан с историята на Петя Дубарова, но това не е точно така. Петя Дубарова присъства в този филм, но това е един съвременен филм, който разказва за една история, която се случва през 2019 години и е обвързана с годишнината от смъртта на Петя Дубарова“.

Главните роли в „Петя на моята Петя“ са поверени на Алиса Атанасова и Александра Костова:

"Това беше много интересна, вълнуваща задача и понеже не е биографичен филм ми даде много свобода на действието, на интерпретации и ме освободи до някаква степен и ми даде лекота за това да не мисля през цялото време - това  е Петя Дубарова, това трябва да бъде достоверно във всеки един момент и във всяка секунда", подчерта Алиса Атанасова.

„Аз съм голяма фенка на Петя Дубарова от малка и бях чела много от нейната поезия“.

Павел Веснаков - режисьор на „Уроци по немски“:

"На тези големи фестивали публиката е подготвена за този тип авторско кино и по-радикални филми, които са създадени с идеята не да забавляват хората, не да им създават усещане, че прекарват някакво хубаво време докато са отишли на кино, а се опитват да ги провокират".

Новите български игрални филми ще са основен акцент в мартенската програма на „София филм фест“. Сред премиерните заглавия са „Житие“ на Войчех Тодоров и Георги Стоянов по сценарий на Красимир Крумов-Грец, „Блаженият“ на Станимир Трифонов, „Рая на Данте“ на Димитър Радев и „Сбогом, Джони“ на Константин Буров. 

Ще има и специална юбилейна рубрика „25“, която ще включва филми на 25 носители на Наградата на София. Част от тях ще представят лично филмите си на фестивала. Сред тях са Вим Вендерс, Майкъл Пейлин, Данис Танович, Тони Палмър. 

Първата част на „София филм фест“ ще приключи в последния ден на месец март. Кога ще започне втората - предстои да разберем. 

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Китаристът Георги Димитров - Жожо с дебютен албум за Naxos

От днес, 26 април, на световния музикален пазар е Баховият албум на Георги Димитров - Жожо. Изключително щастливи и горди сме с младия български китарист, чийто талант беше разпознат и подкрепен още в ранна детска възраст. След завършването на Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София и Университета за музика в Грац, сега българинът е..

публикувано на 26.04.24 в 18:35
Ваня Пешева

Артис - софийският фестивал за класическа музика и изкуства

На 30 април от 19 часа в зала 9 на НДК ще бъде открито третото издание на Международния фестивал за класическа музика и изкуства “Артис”. Началото ще бъде поставено с клавирен концерт на надарени деца - възпитаници на Национално музикално училище “Любомир Пипков” - София, и изложба с творби на талантливи млади художници от Частното училище по..

публикувано на 26.04.24 в 18:16
Маестро Георги Димитров пред Симфоничния оркестър на БНР

Музикална рядкост: "Стабат матер" от Шуберт ще звучи на софийска сцена

Името на доайена сред българските диригенти Георги Димитров присъства много активно в концертните афиши и в звукозаписния план на Симфоничния оркестър на БНР през този сезон. На 26 април от 19 часа в зала "България" маестрото ще ръководи концерт под мотото "В навечерието на Великден". За подходящо настроение преди Страстната седмица ще допринесе..

публикувано на 26.04.24 в 13:34
Елиана Лилова

Франция във фокуса на One Dance Festival 2024

Фестивалът на танците в Пловдив започва на 10 май . Билетите за 16-ото издание на One Dance Festival вече са в продажба. Все още има билети, като по повод на Международния ден на танца – 29 април, ще има 30% намаление за всички билети, закупени след 20 часа вечерта. Това каза пред БНР Елиа Лилова – директор на One Dance Week. Спектаклите..

публикувано на 26.04.24 в 10:25
Антонина Бонева

Антонина Бонева отбелязва с концерти 40 години педагогическа дейност

В петъчната вечер, на 26 април, в Централния военен клуб от 19 ч. именитата наша пианистка и преподавателка в Националното музикално училище "Любомир Пипков" - София Антонина Бонева ще отпразнува 40 години педагогическа дейност. На сцената тя ще бъде с четирима свои ученици. Всеки от тях ще е солист на Симфониета София с диригент Свилен Симеонов,..

публикувано на 25.04.24 в 17:58
Израелската опера в Тел Авив

Премиера на “Орфей и Евридика“ в Телавивската опера

Традиция е преди всяко представление на Телавивската опера да има образователна лекция за създателите и изпълнителите на дадена опера, за ролята й в развитието на музикалното изкуство. Изнасят я критици, диригенти, режисьори, но преди премиерата на "Орфей и Евридика" на Глук лекторът беше тенор от хора. На незапознатите с тази певческа формация..

обновено на 25.04.24 в 16:47

В “Опера в киното“ гледаме дебюта на Соня Йончева на Арена ди Верона в “Травиата“

Започнаха прожекциите на “Травиата“ от поредицата “Опера в киното“. На 20-и април беше първата прожекция в Синема Сити в София, Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Стара Загора. Следващите две ще бъдат на 24-и април и на 8-и май. Имаме възможността да гледаме дебюта на българската оперна дива Соня Йончева в цял оперен спектакъл на Арена ди Верона през..

обновено на 25.04.24 в 15:36