Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Читалище „Балкански просветител 1871“ организира благотворителна инициатива за хора без доходи

Читалище „Балкански просветител1871“ в смолянския квартал "Райково"
Снимка: Фейсбук - читалище „Балкански просветител1871“

Вече месец настоятелството от читалище „Балкански просветител 1871“ в смолянския квартал "Райково" подпомага хора, изпаднали в нужда вследствие на пандемията.

Благотворителната инициатива е провокирана от това, че заради коронавируса много хора останаха или с намален доход, или без никакъв доход, каза Георги Дичев от читалищното настоятелство.

„Група млади хора и настоятелите от читалището „Балкански просветител 1871" решихме да направим една инициатива, която е благотворителна. С помощта на местен супермаркет, който ни осигури място, организирахме събирането на хранителни продукти в количка, която се намира в този обект и всички хора, които нямат възможност да си пазаруват или имат нужда от нещо, свободно си взимат от тази количка, напълно безплатно хранителни продукти. От друга страна са хората, които имат възможност и искат да помогнат на тези, които са в затруднение, да оставят хранителни продукти в тази количка и така нещата да придобият по-голяма популярност, повече хора да се възползват от това нещо“.

Инициативата „Хора помагат на хора в беда“ придобива все по-голяма популярност, каза секретарят на читалище „Балкански просветител 1871“ Сийка Сгурова:

„Тази инициатива се роди по един много естествен начин. Читалището е в центъра на „Райково“. Тук непрекъснато идват хора, които споделят своите проблеми. Това са млади хора, които водят своите деца в двора на читалището и по този начин аз всеки ден виждах болка в лицето на млади хора, които поради Covid пандемията са останали без работа“.

Идеята е благотворителната инициатива да продължи още дълго време и да се утвърди.

„Ние сме се подготвили. Хората, които желаят, могат да дадат лични средства, с които отново да заредим количката, ако тя се изпразни“ .

„Нека се научим да бъдем по-добри и да помогнем“, допълни Сийка Сгурова.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

От Вейдър до Годзила – най-ексцентричните в политическия авангард

Докато у нас всички бистрят политика, „Изотопия” реши да избистри спорния, но достоен за световно гласуване въпрос за най-фрапантните примери за партии и кандидат-политици . Сред тях има почитатели на плюшените мечета, на лимоните, класически фенове на бирата, че и филмови чудовища . Някои идеологии просто отиват отвъд . В следизборното..

публикувано на 10.04.21 в 15:22

Диаграма на истината и лъжата

Може ли показателите на тялото ни - дишане, пулс, реакции, да покажат колко сме искрени? Едно техническо средство ни сблъсква с последствията от нашите действия в миналото. Това е полиграфът , известен още и като Детектор на лъжата . „Изотопия " се окичва с кабели и се заема с графичните, моралните и корпоративните измерения на истината и лъжата ...

публикувано на 09.04.21 в 17:00

Книга помага на децата в училище да опознаят връстниците си със специални потребности

Книгата "Да се запознаем с различните деца на България" ще стигне до своята публика в средата на април. Книгата е част от инициативата "Да се запознаем", насочена към децата в училище и запознаването им с техните връстници със специални потребности. Автори на идеята са фотографът Анна Йончева и Ваня Тодорова, председател на Фондация "Можем..

публикувано на 09.04.21 в 11:17

Българската антарктическа експедиция в очакване на ледоразбивача "Агилес"

Шестимата полярници от 29-та българска антарктическа експедиция вече повече от месец работят на база "Свети Климент Охридски" в изпълнение на задачите от Националната програма за полярни изследвания. Трябваше тези дни да потеглят от Антарктида към България на борда на чилийската антарктическа флота - ледоразбивачът "Агилес". Заради заболели от..

публикувано на 08.04.21 в 13:35

Деца доброволци помагат на възрастни хора по проекта „Внуци под наем“

Деца доброволци помагат на възрастни хора във второто издание на проекта „Внуци под наем“, който се реализира на територията на община Мадан. „Основната цел на проекта „Внуци под наем“ е да постави основите на социално предприятие, търсещо работа и реализация на младежи със специални потребности, които преди това ще преминават специални..

публикувано на 08.04.21 в 12:04

Избори до дупка или част от партиите да се прегърнат

И в Кюстендилско, както навсякъде в страната, темата за изборните резултати и това дали ще има правителство, дали предстоят скорошни нови избори, доминира. Дори и измества и епидемията с коронавируса и препълнените Covid отделения в болниците в Кюстендил и Дупница и ваксинирането. Още в деня на вота по селските и кварталните магазини и пред..

публикувано на 08.04.21 в 09:30

Как преживяват в Израел някои от ромите

Подобно на евреите, ромите са били преследвани и избивани по време на Третия райх , също толкова жестоко от Хитлер и съюзниците му.  Искра Декало попаднала на група роми преди 30 години по време на полет за Израел. Повечето от тях се трудели тежко на по 2-3 места и само в събота (почивния ден в Израел) се събирали да пеят и разговарят в..

публикувано на 07.04.21 в 13:18