Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Аутизъм днес" помага на хората в защитени жилища в Плевенско

Мобилни екипи от психолози и педагози са в помощ на хората с психични разстройства, които живеят в защитени жилища на територията на Плевенска област. Идеята и реализацията са на сдружение "Аутизъм днес". Към какво са насочени усилията, как се подобряват различните умения на тези хора и защо неправителствената организация иска промяна в законодателството?

Владислава Цолова, председател на „Аутизъм днес“, разказа пред БНР:

"Мобилните групи от психолози, педагози и социални работници вече посетиха защитените жилища, целта е да подпомогнат на хората, настанени в тях. Сдружение "Аутизъм днес" сме изцяло специализирани в работата с деца с аутизъм. Продължихме дейността си, като разширяваме капацитета си. Спряхме се на четири защитени жилища в област Плевен. В тях живеят хора, които са на възраст от 18 до 65 години, с различна степен на умствени и интелектуални увреждания. Работата ни с тях показва, че имат желание да са полезни на обществото и на себе си. Всички те имат нужда някой да им помага в тяхното развитие и усвояване на умения, за да се чувстват полезни и да работят".

Всички хора в защитените жилища нямат семейства и близки, за тях се грижи държавата. Те получават инвалидни пенсии и интеграционни надбавки, които се натрупват в личните им сметки. Цолова посочи, че е недомислено в българското законодателство кой наследява тези средства:

"Имаше случай на починал от Covid-19 в едно от жилищата. Явили са се 8 наследници за парите му, а те не са се грижили за него и никога не са го виждали, но получават наследството. А този, който се е грижил - защитеното жилище, което винаги има нужда от подобряване на инфраструктурата и материали - събира средства. Това трябва да се промени в законодателството или поне да се положи началото на законодателни промени".

Репортаж на Латинка Светозарова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Найден Тодоров

Найден Тодоров сменя Велислав Минеков в Министерството на културата

Единствената промяна в служебното правителство е в Министерството на културата. Там поста се поема от известния български диригент Найден Тодоров, който заменя досегашния титуляр Велислав Минеков. Президентът разпусна парламента, само една промяна в служебното правителство Найден Тодоров завършва с отличие музикалното училище „Добрин Петков“ в..

публикувано на 02.02.23 в 09:32
Гълъб Донев (вдясно) ще бъде премиер и в новото служебно правителство, назначено от президента Радев

Президентът разпусна парламента, само една промяна в служебното правителство

На основание чл. 99, ал. 5 от Конституцията президентът Румен Радев подписа указ за разпускането на 3 февруари 2023 г. на 48-ото Народно събрание. Държавният глава насрочва парламентарни избори за 2 април 2023 година, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. С друг свой указ държавният глава назначава служебно правителство от 3 февруари 2023..

публикувано на 02.02.23 в 09:21

Изплащат пенсиите от 7 до 20 февруари

Изплащането на пенсиите през февруари чрез пощенските станции ще се извърши по стандартния график – от 7 февруари (вторник) до 20 февруари (понеделник). Преводите на сумите за февруарските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени на 7 февруари, съобщават от Националния осигурителен..

публикувано на 02.02.23 в 09:12

Последните краткотрайни български парламенти през призмата на председателите си

Днес очакваме 48-ият парламент да приключи своя живот, продължил точно 107 дни. За споровете и неуспешните опити за съставяне на правителство сме говорили многократно, ще говорим и в рамките на предизборната кампания.  Но сега обръщаме поглед към друг прецедент, родил се в този парламент – тридневно първо заседание и мъчителен избор на..

публикувано на 02.02.23 в 08:50

Около 500 обществени услуги в Кипър се цифровизират

Инвестициите в дигиталната трансформация в Кипър за следващите пет години надхвърлят половин милиард евро, осигурени от европейски и национални фондове. Около 500 обществени услуги в Кипър ще бъдат цифровизирани до месеци , с което ще се облекчи и подобри обслужването на гражданите и бизнеса. Включването на близо 500 дейности, за които..

публикувано на 02.02.23 в 08:48

Адв. Михаил Екимджиев: 12 млрд. струва Гешев на българската общественост

" Заради този човек (бел. ред. Иван Гешев), заради провалените промени в Наказателно процесуалния кодекс най-вероятно ние няма да получим голяма част от милиардите по Плана за възстановяване и устойчивост, най-вероятно заради него няма да бъдем приети в еврозоната , с Шенген не се знае какво ще стане. Ако бях карикатурист, бих направил прекрасна..

публикувано на 02.02.23 в 08:44

Обявяват номинираните за наградите ИКАР

Номинираните в различните категории за наградите на Съюза на артистите ИКАР ще станат ясни днес. Престижните отличия в областта на сценичните изкуства се присъждат от 1974 година, а церемонията винаги е на 27 март – Световният ден на театъра. Номинираните спектакли ще бъдат представени в рамките на 28-ото издание на Софийския театрален салон,..

публикувано на 02.02.23 в 08:14