Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сагата продължава:

Търговци владеят незаконно държавен имот, управляван от Стопанската академия в Свищов

Отказват да напуснат и търсят съдействие от министъра на образованието

Снимка: Здравка Маслянкова

Търговци, които от три седмици незаконно владеят държавен имот, даден за стопанисване и управление на Стопанската академия в Свищов, отказват да съборят обектите си и да напуснат. Те търсят съдействието на образователния министър Красимир Вълчев да останат да работят, докато приключат всички проверки по имота от 12 декара в центъра на Свищов. Ректорът на Академията професор Мариана Божинова е категорична, че нови договори с търговците няма да има. Кметът на Свищов Генчо Генчев отказва да изпълни решението на Общинския съвет за безвъзмездно придобиване на имота. 

Търговците от Свищов не могат да се разберат със Стопанската академия за преподписване на договорите за наем на площите, които ползват. Съществуват опасения за корупционна продажба на 12-е декара земя, предоставена на висшето училище от Образователното министерство, и за бездействието на кметското ръководство да изпълни решението на Общинския съвет за безвъзмездно придобиване на държавния имот, който да стане парк с европейско финансиране и търговците да продължат дейността си.  

Проблемът беше поставен и на парламентарен контрол на 15 януари. Министърът на регионалното развитие Петя Аврамова посочи, че е назначена проверка по готвената продажба на държавния имот и че е спряна процедурата за промяна на статута по собствеността на терена от 12 декара от публична в частна държавна собственост. Министър Аврамова посочи, че решението на Общинския съвет в Свищов от 30 май 2019 година за желанието за придобиване на терена, не е постъпило в Регионалното министерство. За това не беше уведомено и просветното министерство, което е собственикът на земята в центъра на Свищов.  

Търговците заплашиха с протести и отказаха да съборят обектите си и да напуснат, както се указваше в предизвестията, изпратени им от Стопанската академия. Днес търговците вече незаконно са на обектите, чиито договори са прекратени от 16 януари. На искане от търговците от края на януари за продължаване на наемите, от ректорското ръководство отговарят на 1 февруари, че договорите няма да бъдат продължени, обясни Емилия Цветанова, една от търговците м университетския имот: 

„Трябва да напуснем обектите си и имота. Входирахме заявление към Академичния съвет за продължаване на договорите ни за наем. Имаме категоричен отказ. Вчера беше спряна водата към нас. Следващата седмица ще бъде спряно електрозахранването. Целта е да бъдем принудени ние да се махнем. Няма да се махнем“.  

Ректорът на Стопанската академия проф. Мариана Божинова заяви преди месец за БНР, че имотът е даден на Академията от Министерството на образованието за образователни цели през 1997 година, които не са реализирани. Днес имотът е занемарен и е в тежест на Академията, която има решение на Академичния съвет от есента на 2020 година да го върне на министерството с цел продажба. Днес проф. Божинова е категорична, че търговците няма как да останат и работят незаконно: 

„Юридически акт на продължаване не може да има ей така автоматично. Ние трябва да спазваме закона, което означава търг да обявяваме, да се оценяват наново имотите и тогава да има наемни отношения“. 

На въпрос на БНР ще търси ли Стопанската академия съдействието на полицията за извеждане на търговците от терена, проф. Божинова отговори

„Ние си търсим правата и всичко, което е по закон и нашите юристи работят в тази посока. Общината по Закона за устройство на територията каквито правомощия има вече тя да се разпорежда“. 

Академията е подала жалба в Община Свищов за проверка законността на обектите на търговците, посочи кметът Генчо Генчев: 

„Това, че те плащат наем на земя, не значи, че постройките им са законни. В момента тече процедура по доказването на законността на временните обекти. Имало е отстъпено право на строеж, но то не те прави законен“. 

Генчо Генчев и проф. Мариана Бояджиева, снимка: Здравка Маслянкова
Търговците върху имота на Стопанската академия твърдят, че са законни и настояват да останат да работят, докато Регионалното и Образователното министерство не приключат проверките си за държавния имот. Търговците настояват и за намесата на образователния министър Красимир Вълчев. Дотогава ще упорстваме да останем, заявиха Хюрай Салиев и Емилия Цветанова: 

„Искаме да работим, толкова ли е сложно, просто искаме да работим“, заяви Салиев. 

След като няма яснота каква ще е съдбата на имота, коя е причината да си тръгнем? И като спрем да работим ще променим ли по някакъв начин вземането на решение за съдбата на имота?“, коментира Цветанова. 

Кметът Генчо Генчев е категоричен, че няма да изпълни решението на Общинския съвет от пролетта на 2019 година за придобиване на имота: 

„Не съм задължен да изпълня решението на ОбС каквото и да е то. Не говоря специално за това решение. Законодателят ми е дал тези правомощия, независимо че ОбС взема решения, аз не съм длъжен да изпълня решението с обоснование защо не желая да изпълня даденото решение. Имотът е държавна собственост. Имаше решение на Академичния съвет, където се прие да бъде предоставен (на Общината, бел. ред.), но имаше последващо решение, с което отменят своето решение. Отново категорично заявявам, че заемам страната на Стопанска академия“. 

Сагата с незаконно работещите вече търговци върху имота на Стопанската академия продължава, решението на проблема остава неизвестно, а социалното напрежение в Свищов също продължава. 

Хюрай Салиев и Емилия Цветанова, снимка: Здравка Маслянкова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пратеникът на ООН по Кипърския въпрос започва серия от ключови срещи за възобновяване на диалога

С обиколка в три европейски столици на пратеника на генералния секретар на ООН по Кипърския въпрос от днес започва третият, критичен етап в усилията на международната организация за възобновяване на преговорите между двете кипърски общности. Личният пратеник на генералния секретар на ООН Мария Анхела Олгин Куеляр ще бъде днес в Берлин, откъдето ще..

публикувано на 25.04.24 в 04:11

Недоволство в Ирландия заради големия брой мигранти, които пристигат от Обединеното кралство

Повече от 80% от търсещите убежище в Ирландия преминават в страната от Обединеното кралство, каза ирландският министър на правосъдието. Напрежението около имиграцията се повиши в Ирландия, на фона на увеличаването на пристигащите мигранти и острата жилищна криза, която принуди някои търсещи убежище да спят в палатки. Мигранти и бежанци..

публикувано на 25.04.24 в 04:03

Арести във Великобритания след смъртта на петима мигранти в Ламанша

Трима мъже са били арестувани във връзка със смъртта на петима мигранти в Ламанша във вторник, съобщи Националната агенция за борба с престъпността на Обединеното кралство. Мъжете бяха задържани по подозрение за подпомагане на нелегалната имиграция и нелегално влизане в Обединеното кралство. Петима души, включително 7-годишно момиче, загинаха при..

публикувано на 25.04.24 в 03:52
Гордана Силяновска-Давкова

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур от президентския вот в Северна Македония

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова води убедително на първи тур от президентските избори в Северна Македония, съобщи БГНЕС. Данните на Държавната избирателна комисия /ДИК/ при 63% преброяване на гласовете :  За Гордана Силяновска-Давкова от ВМРО-ДПМНЕ са гласували 214.560 или 38,28%.  За основния ѝ конкурент от СДСМ Стево..

публикувано на 24.04.24 в 22:55

Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в "Еверест 84"

Държавният глава Румен Радев участва днес в Централния военен клуб в официалното отбелязване на 40-годишнината от първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест. Събитието се провежда под патронажа на президента. Това съобщиха от президентския прессекретариат. Алпинистите от експедицията "Еверест 84" осъществяват изкачването си по..

публикувано на 24.04.24 в 22:51

Ивет Лалова роди момче

" Добре дошъл на този свят Тиаго Колио 🤍 Благодарим ти, че избра нас за свои родители. Толкова сме влюбени в теб и сърцата ни са пълни!", написа легендата на българската лека атлетика Ивет Лалова в профила си в социалните мрежи.

публикувано на 24.04.24 в 22:33

Авиодиспечерите във Франция отмениха стачката, но трафикът в четвъртък остава парализиран

Очаква се утре във Франция въздушният трафик да бъде парализиран заради обявената стачка на авиодиспечерите, въпреки постигнато споразумение в последния момент. Няма връщане назад. Въздушният трафик на Франция ще бъде объркан през целия ден, въпреки че главният синдикат на авиодиспечерите съобщи, че отменя обявената стачка. След продължителни..

публикувано на 24.04.24 в 22:29