Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повечето университети у нас започват втория семестър дистанционно

| обновено на 11.02.21 в 17:26
Снимка: Веселина Киричева

Повечето университети в страната ще започнат втория семестър в електронна среда. Това съобщиха за БНР от Националното представителство на студентските съвети. Практически занимания се предвиждат за някои специалности като медицинските науки. Очакванията са присъственото обучение във висшите училища да бъде възстановено напролет.

Равносметката в края на зимния семестър: бързо адаптиране към онлайн-обучението и успешна изпитна сесия. Обобщението е на Даниел Парушев - председател на Националното представителство на студентските съвети: 

"Може да кажем, че няма опасност от нулева учебна година. Навсякъде сесията вече поприключва. Онлайн-обучението наистина се получава, но не можем да го сравним с присъствената форма".

Затова преобладават и нагласите за физическо присъствие: 

 "От началото на март да се върнем в учебните зали и се надяваме това да бъде в заповедта - да може да се върнем в една учебна среда, било то и в хибридна форма, защото няма как да бъде заменен този личен контакт".

В Софийския университет оптималният вариант е обучението да се провежда в хибридна смесена форма, заяви ректорът проф.Анастас Герджиков: 
"В тези специалности и дисциплини, в които е възможно да започнем онлайн, за да бъде по-безопасно, но в същото време там, където има практически занятия, да започнем с присъствено обучение, както стана първия семестър".
Физическото присъствие е необходимо за специалност "медицина", както и за практическите занимания по природните науки, допълни ректорът. На този фон студентската общност призовава за завръщане в учебните аудитории, коментира Даниел Парушев от Националното представителство на студентските съвети. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

СУ започва втория семестър със смесена форма на обучение

Софийският  университет „Свети Климент Охридски“ планира да започне втория си семестър със смесена форма на обучение . Това заяви пред БНР ректорът на най-старото висше училище у нас проф. Анастас Герджиков. Разговорите със здравните власти..

обновено на 11.02.21 в 23:17
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ще подобрим ли абсолютния рекорд за потребление на ток през идната седмица

Абсолютният рекорд за потребление на ток от преди три години се очаква да бъде подобрен идния четвъртък вечерта, когато заради жегата товарът на мрежата ще надхвърли 5 300 мегавата. Това сочат прогнозите на Електроенергийния системен оператор. Оттам..

публикувано на 13.07.24 в 07:38

Продължава гасенето на пожарите в Ямболско и в Средна Гора

Продължава гасенето на пожара между елховските села Мелница и Гранитово.  Горят сухи треви и храсти между елховските села Гранитово и Мелница (ОБНОВЕНА) В потушаването на огъня днес ще се включат и военни с тежка верижна техника, предаде..

публикувано на 13.07.24 в 07:35

Опасни горещини и висок риск от пожари

Оранжев код за опасни горещини е обявен за днес в цялата страна.  Очакват се максимални температури  между 35 и 40 градуса. Червен код за опасност от пожари е обявен в 21 области на Северна и Южна България, а за Централна и Източна България е в..

публикувано на 13.07.24 в 07:29
Д-р Нейко Нейков

Д-р Нейко Нейков: Алкохолът е най-опасен през жегите за мозъчното кръвообращение

Високите температури трябва да ни направят особено внимателни към нашето здраве и комфорт.  " Топлинният удар е най-често срещан в жегите, поясни за "Закуска на тревата" д-р Нейко Нейков от Клиниката по неврология на болница Токуда в София...

публикувано на 13.07.24 в 07:25
Църквата

Деца изучават религия в Клисурския манастир

Деца изучават религия в Клисурския манастир "Св. Св. Кирил и Методий" край Вършец. Вече пета поредна година светата обител събира малчугани от цялата страна. До края на юли ще се обучат над 60 деца, разпределени на три групи. По..

публикувано на 13.07.24 в 06:35

Лойд Остин и Андрей Белоусов са обсъдили по телефона намаляването на риска от ескалация

Министрите на отбраната на САЩ и Русия Лойд Остин и Андрей Белоусов са провели телефонен разговор за намаляване на риска от ескалация. Това съобщиха от ведомството на Белоусов, по чиято инициатива се е състоял разговорът, цитирано от Ройтерс. Наскоро..

публикувано на 12.07.24 в 21:01

Стотици посетители се очакват за фестивала "Хисарлъка Experience"

Стотици се очаква да посетят фестивала "Хисарлъка Experience", който започва в петъчната вечер и ще продължи до неделя. Той се провежда за четвърти път, обявиха огранизаторите от Сдружението по туризъм и Общината в Кюстендил.  Достъпът е..

публикувано на 12.07.24 в 19:58