Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повечето университети у нас започват втория семестър дистанционно

| обновено на 11.02.21 в 17:26
Снимка: Веселина Киричева

Повечето университети в страната ще започнат втория семестър в електронна среда. Това съобщиха за БНР от Националното представителство на студентските съвети. Практически занимания се предвиждат за някои специалности като медицинските науки. Очакванията са присъственото обучение във висшите училища да бъде възстановено напролет.

Равносметката в края на зимния семестър: бързо адаптиране към онлайн-обучението и успешна изпитна сесия. Обобщението е на Даниел Парушев - председател на Националното представителство на студентските съвети: 

"Може да кажем, че няма опасност от нулева учебна година. Навсякъде сесията вече поприключва. Онлайн-обучението наистина се получава, но не можем да го сравним с присъствената форма".

Затова преобладават и нагласите за физическо присъствие: 

 "От началото на март да се върнем в учебните зали и се надяваме това да бъде в заповедта - да може да се върнем в една учебна среда, било то и в хибридна форма, защото няма как да бъде заменен този личен контакт".

В Софийския университет оптималният вариант е обучението да се провежда в хибридна смесена форма, заяви ректорът проф.Анастас Герджиков: 
"В тези специалности и дисциплини, в които е възможно да започнем онлайн, за да бъде по-безопасно, но в същото време там, където има практически занятия, да започнем с присъствено обучение, както стана първия семестър".
Физическото присъствие е необходимо за специалност "медицина", както и за практическите занимания по природните науки, допълни ректорът. На този фон студентската общност призовава за завръщане в учебните аудитории, коментира Даниел Парушев от Националното представителство на студентските съвети. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

СУ започва втория семестър със смесена форма на обучение

Софийският  университет „Свети Климент Охридски“ планира да започне втория си семестър със смесена форма на обучение . Това заяви пред БНР ректорът на най-старото висше училище у нас проф. Анастас Герджиков. Разговорите със здравните власти..

обновено на 11.02.21 в 23:17
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Манолов

КТ "Подкрепа“ за отлагането на либерализацията: Работа на парче

Лидерът на КТ "Подкрепа“ Димитър Манолов определи като "работа на парче" отлагането с една година на либерализацията на пазара на електроенергия. Той смята, че  Парламентът нямаше да вземе решение за отлагането, ако не предстояха предсрочни избори на 9..

публикувано на 25.04.24 в 16:17

ПП-ДБ остана без група в Общинския съвет в Плевен

Коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България" остана без група в Общинския съвет в Плевен. Причина е заявеното желание на един от съветниците за напускане на групата. Групата на ПП-ДБ до момента беше от трима съветници, колкото е..

публикувано на 25.04.24 в 15:51

Либерализацията на пазара на ток на едро се отлага с година

Парламентът отложи с една година, считано от 1 юли, либерализацията на пазара на ток на едро.   Решението беше взето със 152 гласа "за" - на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане", "БСП за България" и ИТН. 35 депутати от ПП-ДБ се въздържаха, а други 7 от..

публикувано на 25.04.24 в 15:44

Близки на загинали на пътя деца се събраха в София преди делото за смъртта на Филип

Близки на деца, загинали на пътя, се събраха пред столичната Съдебна палата преди началото на разпоредителното заседание по делото за смъртта на 15-годишния Филип.  Заседанието беше отложено заради ангажимент на адвоката на семейството на Филип...

публикувано на 25.04.24 в 15:42
Людмила Петкова

Бюджетната комисия прие на първо четене забраната за реклама на хазарт

Забраната на реклама на хазартни игри в медиите бе приета на първо четене в бюджетната комисия в парламента. Ден преди депутатите да излязат във ваканция заради предизборната кампания, в ресорната комисия бе разгледано предложението за промени в Закона..

публикувано на 25.04.24 в 15:36

Случаите на коклюш в Кюстендилска област вече са 12

12 са вече случаите на коклюш в Кюстендилска област, казаха за БНР от РЗИ. Те са в четири общини - Кюстендил, където са 7, три в Дупница и по един в Бобов дол и Трекляно. В най-малката община случаят е от февруари. Случаите с коклюш в региона..

публикувано на 25.04.24 в 15:11
Румен Димитров

Шефът на "Гробищни паркове" не възнамерява да подава оставка

Изпълняващият длъжността директор на общинското предприятие "Гробищни паркове" в София Румен Димитров е категоричен, че няма да подава оставка. Тя му беше поискана от общинските съветници от ГЕРБ - СДС, които твърдят, че е назначил на работа Марин..

публикувано на 25.04.24 в 15:09