Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Домът на хумора в Габрово показва портрети на любими на поколения българи артисти

Портрет на Велко Кънев, 1987 г. Автор: Джемал Емурлов
Снимка: Дом на хумора Габрово

Любимите лица на хумора и сатирата събира в една зала Домът на хумора в Габрово. Изложбата е от колекцията портрети, автопортрети и шаржове от фондовете на музея. Публиката ще разсмиват образите на писатели, актьори, художници и габровски зевзеци, развеселявали поколения българи.

Във време на изолация и дистанция, имаме нужда да се засмеем. Затова и екипът на Дома на хумора кани публиката на изложба, в която от портретите гледат любимци на поколения българи.

Подредени са 95 творби – живописни платна, пластики и шаржове, създадени от средата на миналия век до наши дни. 

В много държави има такава институция – национална портретна галерия, в която можеш да видиш портрети на интелектуалци, на владетели, на значими обществени фигури. Ние решихме, че ще си направим една малка портретна галерия въз основа на това, което имаме“, разказва директорът Маргарита Доровска.

Дядо Миньо Попа, 1983 г. Автор: Никола Николов

Публиката ще си припомни единствения реален персонаж на габровските шеги – дядо Миньо Попа от Боженци - търговец, предприемач и зевзек, който бил особено пестелив човек, но никога скъперник. Яденето му било толкова постно, че и муха не го кацала, но с дарените от него жълтици била завършена читалищната сграда в Габрово.

До лика на този възрожденец са лицата на Чудомир и Алеко Константинов, на Тодор Колев и Велко Кънев. В залата са подредени шаржове на Радой Ралин, Дечко Узунов, Стоянка Мутафова и Татяна Лолова, излезли изпод ръката на Борис Димовски. Разпознаваеми са Григор Вачков, Светлин Русев и Йордан Радичков, шаржирани от Доньо Донев.  

Радой Ралин, 1985 г. Автор: Борис ДимовскиМного от образите, пред които зрителите ще се спрат, са на личности, познати от гостуванията им в Габрово, някои от тях и от техни участия във фестивалите на хумора и сатирата.

За някои ще бъде носталгична и то по хубав начин“, допълва Маргарита Доровска за изложбата. „През спомен за хора с принос към нашата културна реалност. Някои от образите изобщо няма да бъдат разпознаваеми пък за по-младото поколение.“

Сред личностите от културния живот има и политици от миналото – портрети на Тодор Живков и на Людмила Живкова. „Желю Желев със сигурност е разпознаваем български общественик.“

Изложбата представя платна, пластики и шаржове на 41 автори. Сред тях са Стоян Венев, Владимир Димитров-Майстора, Георги Чапкънов, Тодор Цонев, Любен Зидаров.

Портретите са подредени на разстояние метър и половина един от друг, за да е безопасно за зрителите.

Изложбата ще бъде открита тази вечер в 6 часа и ще остане на разположение на публиката до 31 август.

Чуйте и звуковия файл.
Снимки: Дом на хумора Габрово

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Китаристът Георги Димитров - Жожо с дебютен албум за Naxos

От днес, 26 април, на световния музикален пазар е Баховият албум на Георги Димитров - Жожо. Изключително щастливи и горди сме с младия български китарист, чийто талант беше разпознат и подкрепен още в ранна детска възраст. След завършването на Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София и Университета за музика в Грац, сега българинът е..

публикувано на 26.04.24 в 18:35
Ваня Пешева

Артис - софийският фестивал за класическа музика и изкуства

На 30 април от 19 часа в зала 9 на НДК ще бъде открито третото издание на Международния фестивал за класическа музика и изкуства “Артис”. Началото ще бъде поставено с клавирен концерт на надарени деца - възпитаници на Национално музикално училище “Любомир Пипков” - София, и изложба с творби на талантливи млади художници от Частното училище по..

публикувано на 26.04.24 в 18:16
Маестро Георги Димитров пред Симфоничния оркестър на БНР

Музикална рядкост: "Стабат матер" от Шуберт ще звучи на софийска сцена

Името на доайена сред българските диригенти Георги Димитров присъства много активно в концертните афиши и в звукозаписния план на Симфоничния оркестър на БНР през този сезон. На 26 април от 19 часа в зала "България" маестрото ще ръководи концерт под мотото "В навечерието на Великден". За подходящо настроение преди Страстната седмица ще допринесе..

публикувано на 26.04.24 в 13:34
Елиана Лилова

Франция във фокуса на One Dance Festival 2024

Фестивалът на танците в Пловдив започва на 10 май . Билетите за 16-ото издание на One Dance Festival вече са в продажба. Все още има билети, като по повод на Международния ден на танца – 29 април, ще има 30% намаление за всички билети, закупени след 20 часа вечерта. Това каза пред БНР Елиа Лилова – директор на One Dance Week. Спектаклите..

публикувано на 26.04.24 в 10:25
Антонина Бонева

Антонина Бонева отбелязва с концерти 40 години педагогическа дейност

В петъчната вечер, на 26 април, в Централния военен клуб от 19 ч. именитата наша пианистка и преподавателка в Националното музикално училище "Любомир Пипков" - София Антонина Бонева ще отпразнува 40 години педагогическа дейност. На сцената тя ще бъде с четирима свои ученици. Всеки от тях ще е солист на Симфониета София с диригент Свилен Симеонов,..

публикувано на 25.04.24 в 17:58
Израелската опера в Тел Авив

Премиера на “Орфей и Евридика“ в Телавивската опера

Традиция е преди всяко представление на Телавивската опера да има образователна лекция за създателите и изпълнителите на дадена опера, за ролята й в развитието на музикалното изкуство. Изнасят я критици, диригенти, режисьори, но преди премиерата на "Орфей и Евридика" на Глук лекторът беше тенор от хора. На незапознатите с тази певческа формация..

обновено на 25.04.24 в 16:47

В “Опера в киното“ гледаме дебюта на Соня Йончева на Арена ди Верона в “Травиата“

Започнаха прожекциите на “Травиата“ от поредицата “Опера в киното“. На 20-и април беше първата прожекция в Синема Сити в София, Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Стара Загора. Следващите две ще бъдат на 24-и април и на 8-и май. Имаме възможността да гледаме дебюта на българската оперна дива Соня Йончева в цял оперен спектакъл на Арена ди Верона през..

обновено на 25.04.24 в 15:36