Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВСС избира 10-те европейски делегирани прокурори

| обновено на 13.02.21 в 12:36
Снимка: БГНЕС

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет ще избере 10-те делегирани прокурори, които ще работят по делата от компетентността на Европейската прокуратура.

В подбора се включиха 31 магистрати.

Изслушването започна в сряда. От общо 31 самономинирали се само един е съдия, т.е. извън системата на прокуратурата, който застана днес последен пред съдебните кадровици. 

С изключение на изслушването на следователя Бойко Атанасов – един от малцината критици отвътре на ръководството на държавното обвинение, останалите изслушвания преминаха в спокоен тон.

Атанасов подложи под съмнение желанието на членовете на прокурорската колегия да изберат най-добрите европейски делегирани прокурори, защото по думите му имало негласна директива по такива дела да не се работи активно, което се потвърждавало от липсата на осъдителни присъди.

Кандидатите разказаха за професионалния си път, за мотивацията си, отговориха на въпроси на съдебните кадровици.

Финалното гласуване започва в 14 часа. Всеки от членовете на колегията ще може да гласува положително за 10 от кандидатите. 

Дискусия ще предшества гласуването на 10-те делегирани европрокурори.

„Всеки един член на прокурорската колегия може да посочи 10 човека, които според него отговарят най-много на изискванията“, разясни финала на процедурата главният прокурор Иван Гешев.

Решението на прокурорската колегия ще бъде изпратено до ръководителя на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши, която може и да не одобри всички кандидати.

„Ако има такава хипотеза, следващият в класирането според броя на гласувалите ще бъде предложен на Европейската прокуратура за одобрение“, каза Огнян Дамянов, члена на ВСС. Той беше категоричен, че, въпреки че ще продължат да работят и в йерархично структурираното държавно обвинение по европейски дела, всеки един от 10-те утвърдени от Кьовеши, ще е независим. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Прокурорската колегия на ВСС изслушва кандидатите за европейски делегирани прокурори

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет изслушва днес кандидатите за европейски делегирани прокурори. Изслушването ще продължи до събота, когато трябва да станат  ясни имената на десетте магистрати, които ще бъдат предложени за одобрение от..

обновено на 10.02.21 в 12:35
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нощният влак София-Варна дерайлира в Своге, няма пострадали

Нощният влак от София за Варна дерайлира в Своге, съобщиха от БДЖ. Инцидентът е станал минути след полунощ, когато композицията е навлизала в гарата. При преминаване през стрелка от релсите е излязла част от първия вагон. Въпреки инцидента не е имало..

публикувано на 24.07.24 в 08:05

Няма промяна в пожара на гръцка територия, у нас разширяват просеките

Горски служители, пожарникари и военни продължават да охраняват рисковата зона в планината Славянка и да разширяват просеките към Гърция, където осми ден бушува пожар. Няма промяна в ситуацията на гръцка територия, където борбата с огъня..

публикувано на 24.07.24 в 08:01
Хора проверяват автомобилите си, паркирани близо до мястото на обстрел в жилищен район в Харков, Украйна, 14 май 2024 г.

Една жертва на руски удар в Харков, въздушна тревога в Източна Украйна

В няколко области в Източна Украйна тази нощ беше обявена въздушна тревога. Остава напрегната обстановката на фронта в района на Покровск, в Донецка област, където за 24 часа е имало 33 стълкновения. Един човек е загинал при руски ракетен..

публикувано на 24.07.24 в 07:56
Делян Пеевски

Пеевски е изпратил доклада за корупционните практики в Агенция "Митници" до МВР, Прокуратурата и ДАНС

Председателят на ДПС Делян Пеевски е изпратил до МВР, Прокуратурата и ДАНС доклада за дейността на Временната комисия от 49-то Народно събрание за разследване на корупционните практики в Агенция "Митници" и евентуалната роля на бившия финансов..

публикувано на 24.07.24 в 07:53

Велизар Шаламанов за казуса "Ненчев": Симптом за слаба държавност

" Цялата тази история е много тъжна. Тя е симптом за слаба държавност и то във възможно най-трудния период след Втората световна война, свързан със сигурността и международния ред". Това заяви пред БНР бившият министър на отбраната Велизар..

публикувано на 24.07.24 в 07:50

Зърнопроизводители дават пресконференция за проблемите в бранша

Националната асоциация на зърнопроизводителите ще даде днес пресконференция в Добрич във връзка с исканата оставка на служебния зам.-министър на земеделието Таня Георгиева, както и по теми, свързани с проблемите в бранша. Преди това от асоциацията ще..

публикувано на 24.07.24 в 07:46

В Президентството не е внасяно решение за назначаване на посланик в Украйна

Отговор на въпроса защо не е завършена процедурата за назначаването на предложения от външно министерство кандидат за български посланик в Украйна трябва да се търси от ведомството. Това посочват от прессекретариата на президента Румен Радев по..

публикувано на 24.07.24 в 07:44