Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Богдан Милчев: АПИ да излезе от МРРБ и да се слее с Агенция "Пътна безопасност"

У нас не правим оценка на риска на опасните пътни участъци и затова не ползваме еврофинасиране

Снимка: БНР

От Института за пътна безопасност идентифицират 1500 черни точки по пътищата, като статистиката на МВР е за 90 опасни места. Данните са събирани от МВР на база пътно-транспортни произшествия, но също и са идентифицирани потенциално най – опасните места. 

Най-опасните участъци са в Софийска област, защото минават почти всички магистрали и основни първокласни пътища, но има много отсечки, които не са ремонтирани, като например отсечката от София към Ботевград по Хемус, знаем отсечката по Искърското дефиле, която също е в не добро състояние“, това посочи пред БНР инж. Богдан Милчев от Института за пътна безопасност.

Сега се прави магистрала "Европа", която трябва да реши тези проблеми, магистрала "Люлин" също не е в добро състояние, магистрала "Тракия" до Ихтиман също стават много катастрофи, Подбалканският път е също много лош, пътят София – Самоков също е изключително опасен“, това посочи още в "Преди всички" Милчев.

БГНЕС

Трябва да направим оценка на риска на потенциално опасните места, както направиха в Гърция и за това ще получат пари от Европейската банка за развитие в размер на над 400 млн. евро, за да си оправят опасните места. Ние в България нямаме досега извършена оценка на риска. Агенцията за пътна безопасност трябва да даде отговор на този въпрос.

А тя работи вече две години, за да управлява риска, но още не го е направила. Трябва държавната администрация да се раздвижи, защото ние от института сме НПО и не можем да го направим. За да могат да се използват европейските инструменти", това каза Милчев. Той твърди:

"Агенцията не е получила правомощия чрез пътното законодателство, тя е създадена с едно министерско правомощие, тя няма правомощия да управлява риска.

БГНЕС

Нямаме отговор и на въпроса кой е собственик на риска, за да го управлява – ако е собственикът на пътя – тоест тогава АПИ е собственик на риска, а малката Агенция ще управлява риска.“ Тези въпроси постави още Богдан Милчев.

Милчев предлага АПИ да излезе от МРРБ и да се слее с Агенция пътна безопасност, пряко подчинена на МС. Защото така ще се приоритизират проблемите на пътищата, които са видими за всички.

"Харченето на парите ще стане по–прозрачно. И не последно място експертите от държавната агенция ще могат заедно с АПИ да управляват по добре оценката на риска. Тогава ще има наистина експертно управление и на проблемите, и на харченето на средствата - смятаме че това е пътят. Затова посочваме защо оценката на риска е толкова важна", заяви Милчев.

Още по темата в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анастасия Димитрова

Анастасия Димитрова: Смисловото помнене е 20 пъти по-ефективно от зубренето

Възможно ли е да запаметяваме информациите по-бързо и дълготрайно , възможно ли е да четем по-бързо и въпреки това да осмисляме текста , а да учим по-ефективно или да правим конспекти, които да са оптимално полезни и какво означава "мнемоника" ? " Паметта може да бъде феноменална, а също може и да бъде тренирана , има хора, които са с феноменална..

публикувано на 26.03.24 в 10:39

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Пътна карта на Сглобката по модела на руско-турските взаимодействия

Путин и Ердоган го наричат "Турски поток", Борисов и Вучич го повишиха до "Балкански поток". А пък аз съм измислил най-точното наименование - Руско-турски поток. Като Руско-турска война, само че това е Руско-турска газова тръба и то с Пътна карта. Макар че тая Пътна карта лесно се не намира. Защото много трудно се открива из..

публикувано на 24.03.24 в 12:39

„Културни войни“ с Владислав Апостолов: Затвор до живот за „реч на омразата“

Помните ли онзи тревожен фантастичен трилър на Стивън Спилбърг с Том Круз „Специален доклад“, вдъхновен от разказ на великия виртуоз на футуристичните антиутопии Филип К. Дик? Там специаризиран полицейски отдел ловеше престъпници преди да са извършили престъпление. Експериментът приключи ужасяващо, както може и да се очаква. Е, сега..

публикувано на 23.03.24 в 14:50

„По ръба“ с Калина Андролова: Държавата като финансова авантюра

През изминалата седмица имаше бурни дебати в парламента за стойността на Асен Василев като финансов министър. Поводът беше, че Фондът „Сигурност на електроенергийната система“ е в оперативен дефицит. Загубите са се натрупали от разликата между прогнозните по-високи цени на КЕВР за въглеродните емисии и по-ниските цени на пазара, както и от..

публикувано на 23.03.24 в 14:33

Коментар на Петър Волгин: Пак Посолството ще решава

Едва ли има нормален човек в България, който да смята, че преговорите между коалиционните партньори за съставяне на ново правителство буксуват заради тежки спорове по отношение на принципи и реформи. А пък още по-смешно става, когато едните управляващи почнат да обясняват колко неприятно били изненадани от действията на партньорите си, а пък..

публикувано на 23.03.24 в 12:30

Проф. Никола Григоров: Киселините в стомаха се влияят от гена, храненето и стреса

Стомашните киселини и свързаните с тях симптоми са проблем за много хора.  Как действат лекарствата за намаляване на киселинността, колко дълго могат да се приемат и как се лекуват заболяванията, свързани с повишената киселинност, в "Минути за здраве" разказва проф. Никола Григоров от Отделението по гастроентерология на Пирогов: "Причината за..

публикувано на 23.03.24 в 07:20

Депутатите приеха да бъде създаден Съвет за координация на политиките за българите зад граница

Създаването на Съвет за координация на политиките за българите зад граница предвиждат приети на първо четене промени в Закона за българите, живеещи извън Република България.  Парламентарните групи на "Възраждане" и ИТН гласуваха против, БСП се въздържаха.  Съветът ще спомага за решаването на въпроси от координационен характер, свързани със..

публикувано на 20.03.24 в 14:33