Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Богдан Милчев: АПИ да излезе от МРРБ и да се слее с Агенция "Пътна безопасност"

У нас не правим оценка на риска на опасните пътни участъци и затова не ползваме еврофинасиране

Снимка: БНР

От Института за пътна безопасност идентифицират 1500 черни точки по пътищата, като статистиката на МВР е за 90 опасни места. Данните са събирани от МВР на база пътно-транспортни произшествия, но също и са идентифицирани потенциално най – опасните места. 

Най-опасните участъци са в Софийска област, защото минават почти всички магистрали и основни първокласни пътища, но има много отсечки, които не са ремонтирани, като например отсечката от София към Ботевград по Хемус, знаем отсечката по Искърското дефиле, която също е в не добро състояние“, това посочи пред БНР инж. Богдан Милчев от Института за пътна безопасност.

Сега се прави магистрала "Европа", която трябва да реши тези проблеми, магистрала "Люлин" също не е в добро състояние, магистрала "Тракия" до Ихтиман също стават много катастрофи, Подбалканският път е също много лош, пътят София – Самоков също е изключително опасен“, това посочи още в "Преди всички" Милчев.

БГНЕС

Трябва да направим оценка на риска на потенциално опасните места, както направиха в Гърция и за това ще получат пари от Европейската банка за развитие в размер на над 400 млн. евро, за да си оправят опасните места. Ние в България нямаме досега извършена оценка на риска. Агенцията за пътна безопасност трябва да даде отговор на този въпрос.

А тя работи вече две години, за да управлява риска, но още не го е направила. Трябва държавната администрация да се раздвижи, защото ние от института сме НПО и не можем да го направим. За да могат да се използват европейските инструменти", това каза Милчев. Той твърди:

"Агенцията не е получила правомощия чрез пътното законодателство, тя е създадена с едно министерско правомощие, тя няма правомощия да управлява риска.

БГНЕС

Нямаме отговор и на въпроса кой е собственик на риска, за да го управлява – ако е собственикът на пътя – тоест тогава АПИ е собственик на риска, а малката Агенция ще управлява риска.“ Тези въпроси постави още Богдан Милчев.

Милчев предлага АПИ да излезе от МРРБ и да се слее с Агенция пътна безопасност, пряко подчинена на МС. Защото така ще се приоритизират проблемите на пътищата, които са видими за всички.

"Харченето на парите ще стане по–прозрачно. И не последно място експертите от държавната агенция ще могат заедно с АПИ да управляват по добре оценката на риска. Тогава ще има наистина експертно управление и на проблемите, и на харченето на средствата - смятаме че това е пътят. Затова посочваме защо оценката на риска е толкова важна", заяви Милчев.

Още по темата в звуковия файл.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кореспондентът на БНР Пламен Христов направи пътешествие с круизен кораб

Кореспондентът на програма "Хоризонт" на БНР Пламен   Христов направи пътешествие с круизен кораб. Корабът е тръгнал от Рим, преминал е покрай Неапол, Палермо, Генуа, Малта и е пристигнал отново в Рим, пътувайки по Средиземно море. Мерките за дезинфекция и безопасност са били строги, разказа Пламен Христов.   "Непрекъснато се..

публикувано на 18.06.21 в 21:33

Ден на отворените врати ще се проведе в НАО Рожен

На празника на "Света Троица" ще се проведе ден на отворените врати в Националната астрономическа обсерватория   в Рожен. В Обсерваторията ще пристигне представител на австрийска фирма, производител на новия телескоп с оптична система, чието изграждане предстои. Обсерваторията в Рожен е единствената в света с параклис. Непосредствено..

публикувано на 18.06.21 в 20:15
Телевизионната кула в Русе

Телевизионната кула в Русе е най-високата в страната

Телевизионната кула е едно от важните технически съоръжения, благодарение на които в северната част на страната се разпространяват радио- и телевизионните сигнали. Ако сте в Северна България и слушате радио, а телевизорът ви работи, това се случва благодарение на най-високата радио релейна телевизионна станция в Русе. Телевизионната..

публикувано на 18.06.21 в 16:52

Пандемията като възможност за нови печеливши икономически ниши

Много държави вече предлагат сериозни стимули и специални условия за чужденци, работещи от разстояниe. До 2035 година броят на дигиталните номади по целия свят се очаква да достигне 1 милиард. Затова и конкуренцията да бъдат привлечени от редица страни е доста ожесточена, но пък броят на избралите този работен лайфстайл е достатъчен, за да има за..

публикувано на 18.06.21 в 16:51

Проф. Иван Станков: Около 20% от козите и овцете са „виртуални“

Проблеми с работната ръка, със субсидиите, с мнимите стада, с които се крадат субсидии, имат българските овцевъди. Десетки животновъди се събраха на поляните край Петропавловския манастир до Лясковец на деветото издание на Националния събор на овцевъдите. Няма категорична яснота какви са щетите за бюджета от неправомерно раздадени..

обновено на 18.06.21 в 15:43
Александър Бабанин

Александър Бабанин: Вече има интерес към полуавтономни автомобили

По време на изложението „Трък експо“ бяха представени системи за полуавтоматично управление на камиони , дори и такива, които са в серийно производство. „Все още сме далеч от ситуации, в които автономните камиони ще са господарите на пътя, но пътят към подобни автономни машини вече е поет. Производители и дистрибутори вече пробват..

публикувано на 18.06.21 в 13:33
Йордан Чорбаджийски

Йордан Чорбаджийски: Ще усетим по джоба си по-ниска ставка на ДДС за основните храни

Бизнесът отново настоява за намаляване на ДДС за основните храни – за хляба и хлебните изделия да бъде 0%, а за млечни и месни продукти – 5%. Идеята е подновена на среща с депутати от 45-ото Народно събрание, сформирано след изборите на 4 април. Трябва да се направи потребителска кошница с продукти от първа необходимост и на тази база да се..

публикувано на 18.06.21 в 07:43