Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Принцесата на цирка“ – отлично съчетание на оперета и цирково изкуство на сцената на Музикалния театър

| обновено на 16.02.21 в 15:49
Принцесата на цирка
Снимка: НМТ "Стефан Македонски"


Два пъти отлагани, на 29, 30 и 31 януари се състояха трите премиерни спектакъла на оперетата „Принцесата на цирка“ на Имре Калман в Националния музикален театър „Стефан Македонски“.

Спомням си, през месец октомври тръгвах към театъра за пресконференция, когато съобщиха, че затваря врати. Имаше заболели от Ковид 19 артисти, някои от тях пребориха болестта, други вече не са сред нас. Спомняме си за тях с уважение и обич. Признавам, не ми беше лесно отново да вляза в залата, но се почувствах щастлива да бъда там, с любими артисти и на сцената – от втория състав, и сред публиката – от третия. Близо до мен седеше и искрено се забавляваше големият оперетен артист Александър Мутафчиийски, когото също бих искала да гледам в ролята на Барон Шатоньов, както и доайена Христо Сарафов. Отново изживях усещането за празник, което носят вечерите в Музикалния театър, и което привлича публиката като магнит дори и в условията на пандемията Ковид 19. Това споделиха и други зрители, с които разговарях в антракта, докато се разхождахме маскирани из фоайето на театъра и се снимахме за спомен до манекените в костюми от спектакли. Това също е приятно и усилва усещането за празник. Чуйте анкетата с публиката в звуковия файл.

В момента и в Софийската опера, и в НМТ „Стефан Македонски“ има спектакли, които съчетават прекрасно различни изкуства и които се гледат с удоволствие. Мюзикълът „Шрек“ покани на сцената на националния ни оперен театър някои от най-добрите куклени актьори, а в оперетата „Принцесата на цирка“ са вплетени много добри циркови номера. Специално искам да спомена цирковите артисти Виктор Трифонов, Йоана Зашева, Акробатна трупа „Тапиа“. Но още по-хубавото е, че и млади артисти от трупата на Музикалния театър - Десислава Николова, Илона Иванова и Елица Красимирова, влизат с лекота в обувките, по-точно в триката на циркови артисти, а щом нещо изглежда направено с лекота, значи зад това стои много труд и талант!

Много се радвам, че в Музикалния театър изпитвам усещането за жива трупа, която е преодоляла кризата отпреди години /Мисля, че тук всички ние дължим благодарност на Мариана Арсенова, но със сигурност и на други балансиращи сили в състава/. Трупата живее отново, въпреки всички трудности, защото в нея се развива младо поколение артисти, в същото време е плътна изявата на големите звезди, има хармония и има приемственост. Веднага трябва да уточня, че това е 100% така по отношение на артистите, чието амплоа са субретните и характерните роли. Ако има някакъв дефицит, той е по отношение на някои от героите и героините. Но и там мога да заложа на младите артисти. И това се отнася не само за мен като професионална публика. Аз много вярвам на усета на публиката! Аргументирано или не, осъзнато или не, тя има усет за стойностните и нестойностните неща.

Освен Денко Проданов и Елица Красимирова в ролите на младите влюбени – Тони и Мейбъл, много добро впечатление ми направи и изявата на Владимир Грудков като Мистър Хикс, на Людмила Козарева като майката на Тони Клара. И специални благодарности на Румен Григоров и Божанка Груева в ролите на клоуните! Бих гледала с интерес и другите изпълнителски състави!

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

Следващите спектакли ще бъдат на 13 и 14 март.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Заради опасност от мълнии отлагат с два дни фестивала SOFIA LIGHTS. Билетите важат

С два дни се отлага началото на фестивала за имерсивни арт инсталации SOFIA LIGHTS, който ще се проведе в парк-музей "Врана". Това съобщи пред БНР Ясен Гешев от организаторите на събитието. Фестивалът трябваше да започне днес, но заради метеорологичните условия и опасността от падането на мълнии ще започне в събота сутрин и ще продължи..

публикувано на 25.07.24 в 11:18

Николай Захариев: Д-р Илиев искаше духът на джаз фестивала да се доближи до този в Монтрьо

Идеята на д-р Илиев беше фестивалът в Банско (сега в Боровец) като дух да се доближава до този в Монтрьо. Това е много висока топка . Това каза пред БНР Николай Захариев, музикален директор на международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев". Вече трета година фестивалът се провежда в планинския курорт Боровец. Захариев е дългогодишен музикален..

публикувано на 22.07.24 в 10:00

Виктория Бешлийска: "Нишка" е роман за изследването на женската сила

Сила.  Това е думата, която обединява седемте героини в новия роман на Виктория Бешлийска – "Нишка" . Женската сила като совалка на стан свързва съдбите на Скарлада, Ана, Зорка, Дана, Ружа, Мария и Йова. Няколко смели български жени, които принадлежат на различни времеви периоди.  Седем жени – дъщери, съпруги, майки, носещи отговорност..

публикувано на 22.07.24 в 09:10

Изключителен успех и престижни награди от 31-я Международен конкурс на ЮНЕСКО във Франция за деца от арт школа „Колорит“

Броени дни остават до откриването на Олимпийските игри в Париж. Но преди да бъде запален олимпийския огън в Париж на 26 юли, 4 500 деца и младежи от цял свят участваха в конкурса на  ЮНЕСКО на тема „Олимпийските игри от древна Гърция до съвременните игри. Спортни таланти със споделени ценности“. Изключителен успех и престижни награди заслужиха  деца..

публикувано на 21.07.24 в 05:33
Людмила Данова

Доброто винаги тържествува в разказите на Людмила Данова

"Вещица беше Виола" е един много интересен и полезен сборник с разкази на писателката Людмила Данова. Разказите в преобладаващата част не са необичайни, не са езотерика, но са почерпени от действителни случаи и събрани в образа на Виола - гадателка, лечителка, билкарка, която има мисията да помага на хората и иска, и Бог й дава шанса да остави..

публикувано на 21.07.24 в 04:38
Концерт от „Дни на класиката“ в Балчик през 2023 г.

"Дни на класиката" в Балчик ще се проведат за 15-и път

Петнадесетото издание на музикалния фестивал "Дни на класиката" започва на 20 юли, събота , в Балчик.  Тази година в центъра на вниманието е клавирната музика, защото Община Балчик се сдоби с два нови рояла . Средствата за тях бяха събирани в дългогодишна кампания, която започна през 2017 г.  Големият концертен роял пристигна през есента на..

публикувано на 18.07.24 в 17:04
 Проф. Ваня Добрева

Ваня Добрева: Когато човек се докосне до света на Александър Божинов, разбира, че животът е усмивка

Темата за историята като шарж, през живота и творчеството на родоначалника на българската карикатура Александър Божинов представяме в "Нощен хоризонт" с проф. Ваня Добрева . С нея говорим за човека, който положи основите на политическата карикатура в България и остави незаличима следа в историята на нашата култура.  Самият Александър Божинов..

публикувано на 16.07.24 в 12:17