Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ и СДС заедно на парламентарните избори

Нашата рецепта за успех е работа, работа, работа, заяви Даниела Дариткова

| обновено на 17.02.21 в 10:28
Георг Георгиев, Цветомир Паунов, Даниела Дариткова и Румен Христов.
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ ще се яви в коалиция със СДС на предстоящите парламентарни избори. Това обявиха от двете партии при внасянето на документите за регистрация в Централната избирателна комисия.

В ЦИК 9999 подписа внесоха председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова, депутатът от управляващата партия Тома Биков, лидерът на СДС Румен Христов, Цветомир Паунов от ГЕРБ и заместник външният министър Георг Георгиев.

Двете партии внесоха необходимия брой подписи за регистрация, като само за последните 3 дни са събрани над 52 000.

„В годините, в които управляваме, доказахме, че имаме воля да градим България и да постигаме видими резултати. Доказахме, че можем да носим отговорност и да се учим от грешките си. Нашата рецепта за успех е: работа, работа, работа. Това и обещаваме на избирателите, ако получим тяхното доверие. Заедно с нашите коалиционни партньори от СДС имаме програма с ясни цели и приоритети във всички сектори, с която да изведем България от епидемичната ситуация и последствията от нея. Медицинският протокол е готов, въведените противоепидемични мерки гарантират здравна сигурност на изборния процес и затова нашият апел е за масово участие в изборите, защото само по този начин ще бъде легитимен следващият избран парламент и излъченото от него правителство“, заяви Дариткова.

Структурите в страната са в пълна мобилизация, обяви на свой ред Цветомир Паунов.

А Румен Христов коментира, че „БСП са абсолютният невъзможен партньор в бъдещ парламент“:

„Целта на тези избори е да обединим десния вот, защото според социолозите се очертава ГЕРБ-СДС единствена дясна формация. Категорично проевропейска, категорично пронатовска, която няма да допусне във властта прокремълската БСП и нейните сателити“. 

До дни ще стане ясно кои ще са кандидат-депутатите от двете партии.

Премиерът Бойко Борисов ще бъде водач на листа

Днес в 17.00 часа изтича крайният срок за подаване на заявленията за регистрация в ЦИК на партии и коалиции за участие в изборите за народни представители на 4 април. Приемането на документите стартира на 8 февруари. Тогава първите две формации, чиито представители подадоха документи, бяха политическото обединение „Демократична България“, както и партията на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов „Републиканци за България“. Досега през последните години винаги първа се регистрираше партия ГЕРБ. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Микола Солски

Украинският агроминистър плати 2 млн. долара гаранция, продължава да изпълнява задълженията си

Украинският министър на аграрната политика и прехраната Микола Солски е платил гаранцията от близо 2 млн. долара, след като беше задържан по обвинения в корупция.  "Той е освободен от ареста и продължава да изпълнява задълженията си като министър", съобщиха от министерството на аграрната политика и храните на Украйна.  Съд разпореди арест на..

публикувано на 26.04.24 в 17:06

Избирателните секции в община Кюстендил ще са с една по-малко

Избирателните секции в Община Кюстендил ще са 112 - с една по-малко, сравнено с местния вот през октомври миналата година, казаха от администрацията.  Избирателните списъци вече са поставени пред помещенията, където ще се гласува, в тях са и около 13 000 с двойно гражданство, предимно от РСМ, които са с двете си имена.  Секциите ще са с..

публикувано на 26.04.24 в 17:05

Международна конференция по спинална хирургия в Русе

Петата международна конференция по спинална хирургия бе открита днес в Русе.  Над 100 са участниците във форума, организиран от Русенския университет и лечебни заведения "Медика" в града.  Водещи световни специалисти в областта на ортопедията и неврохирургията се събраха в Русе на конференция, посветена на спиналната хирургия. В научните..

публикувано на 26.04.24 в 16:55

Допълнителните зрелостни изпити по желание ще се проведат от 22 до 29 май

Министерството на образованието и науката ще проведе допълнителните държавни зрелостни изпити по желание на ученика от 22 до 29 май.  Графикът по предмети от общообразователна и профилирана подготовка е публикуван на сайта на Министерството на образованието и науката. Матурите от общообразователната подготовка по математика, география и икономика ще..

публикувано на 26.04.24 в 16:50

47% от 15-годишните ученици у нас не закусват в повечето дни

47% от българските 15-годишни ученици не закусват през повечето дни, което е над средната стойност за всички. Това показват българските резултати от глобално проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие за социално-емоционалните умения на 15-годишните ученици.  40% от 15-годишните са съобщили, че пушат или са пили..

публикувано на 26.04.24 в 16:41

Евросанкциите за дестабилизиране на Молдова - удължени с година

Съветът на ЕС удължи с една година санкциите срещу отговорните за подкопаването, дестабилизирането и заплахата за суверенитета и независимостта на Молдова.  В санкционния списък са включени 11 лица и едно образувание.  На попадащите под ограничителните мерки са замразени активите в ЕС, забранено е генериране на средства и достъп до икономически..

публикувано на 26.04.24 в 16:28
Венеция

Протести във Венеция и противоречиви мнения за таксата за еднодневните туристи

Във Венеция от 25 април влезе в сила такса от 5 евро на човек за еднодневните туристи. Това предизвика и протести, и задоволство. Такса при еднодневен туризъм във Венеция от края на април до юли Протестът бе организиран от социални асоциации под надслов "Венеция не се продава, Венеция се защитава". Еднодневните туристи бяха около..

публикувано на 26.04.24 в 16:24