Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кабинетът отпусна 3,5 млн. лева за реставрация на църкви и манастири

| обновено на 17.02.21 в 12:50
Снимка: пресслужба на МС

Правителството отпусна 3,5 милиона лева на Българската православна църква за реставрация на църкви и манастири, както и за доизграждане на строящи се църковни храмове. 

От тях 1 милион 360 хиляди лева са за храм „Успение Богородично“ в Кюстендил. 140 000 лева се отпускат и за реставрация на джамията „Фатих Мехмед“ в Кюстендил, която е на повече от 500 години.

Главният мюфтия Мустафа Хаджи коментира: 

„Във време, в което хора се опитват да използват религията за политически цели, за користни цели, за нас е от изключително голямо значение да бъдем преграда към подобни опити, да не позволяваме радикални елементи да влизат в нашата страна“.

В отговор премиерът Бойко Борисов подчерта важността на етническата толерантност:

„Хора, които обичат своя господ и своята религия, те почитат и чуждата, защото аз съм много щастлив, защото знам, когато попът и ходжата си пият кафето заедно, България винаги е била добре. Когато почнат да говорят за възродителни процеси и за подобни неща, знаем какво става“.

30 милиона лева по бюджетите на 17 общини отпусна още правителството на днешното си заседание. 20 милиона лева са средствата за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последици от бедствия за общините Сандански, Симитли, Варна, Дългопол, Трън, Левски, Гулянци, Иваново, Девин, Златоград и Неделино. Министърът на вътрешните работи Христо Терзийски обяви, че междуведомствената комисия по бедствия и аварии заседава всяка седмица за да се осигурят средствата навреме:

„И се стремим максимално тези последствия или превантивно да действаме, на опасни участъци взимаме най-бързи и адекватни решения и докладваме всеки един случай, така че насреща сме, готови сме и реагираме при всяка една необходимост“.

10 милиона лева от отпуснатите днес пари са за общините Благоевград, Свищов, Брезник, Перник, Радомир, Трън и Опан. Със средствата ще се ремонтира и изгражда обществена инфраструктура , която да повиши качеството на живот на хората . Министърът на финансите Кирил Ананиев обясни

В центъра на днешното постановление, с което приехме 10 милиона лева, това са общините от Западна България, за които в последните години наистина най-малко отделяме и най-много проблеми са натрупани. И в крайна сметка ще подобрите качеството на живота на хората в тези общини и услугите, които предоставяте за тях“.

Премиерът Бойко Борисов, коментира, че подкрепата на правителството за общините продължава.

Кабинетът предостави допълнително близо 3 милиона лева по бюджета на здравното министерство. Със средствата ще се осигурят средства за защита и превенция от Covid-19 на районните и секционните избирателни комисии.

Министрите ще приемат и тарифата, по която регистрираните партии, коалиции и инициативни комитети ще заплащат предизборните предавания по Българското национално радио и Българската национална телевизия.

Кабинетът ще одобри и допълнителни разходи по бюджета на министерството на образованието и науката. Ще бъде допълнена Наредбата за елементите от възнаграждението и за доходите, върху които се правят осигурителни вноски. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мъж е загинал при опит за бягство от ареста в Димитровград

32-годишен мъж е загинал при опит за бягство от ареста на Районното полицейско управление в Димитровград. Мъжът е паднал от 4-ия етаж. Той е бил задържан вчера за 24 часа, след като е заловен с петима нелегални имигранти в кола на автомагистрала "Марица". По случая е образувано следствено дело.

публикувано на 04.08.24 в 13:04

Финансовата помощ от общината в Ямбол ще бъде разпределена по равно между пострадалите в Крайново и Воден

Финансова помощ, отпусната от общината в Ямбол, ще бъде разпределена по равно между собствениците на опожарени имоти, които живеят постоянно в селата  Воден и Крайново. На последното си заседание съветниците, както и кметът на Ямбол, дариха месечните си възнаграждения в размер на 50 000 лева за засегнатите от пожарите в Боляровската община...

публикувано на 04.08.24 в 12:55

ИСС препоръчва спешен старт на икономическа процедура по ОП "Развитие на човешките ресурси"

От Икономическият и социален съвет препоръчват да се засили финансовата подкрепа за социалните предприятия, като спешно се стартира отлаганата на няколко пъти процедура по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", за "Насърчаване на социалната и  солидарна икономика". Съветът прие на последното си заседание становище за "Ускоряване..

публикувано на 04.08.24 в 12:07

Увеличава се броят на заразените с чума кози и овце в Гърция, над 14 000 са умъртвените животни

Броят на заразените с чума кози и овце в Гърция достигна 37. Над 14 хиляди животни са умъртвени, за да се спре пренасяне на заболяването. В двете ферми - в Драма и до Комотини, където бе установена заразата, днес бяха унищожени животни, съобщават санитарните власти. Районът до границата с България се счита за рисков поради положителни..

публикувано на 04.08.24 в 11:43
Манастирът

Църковен парк откриха в Кипър

В Кипър бе открит първият църковен парк. Новата дестинация из богатото духовно наследство на страната включва манастир и три параклиса. Те се намират в хълмистата част в област Пафос, на западното крайбрежие на острова. Религиозният комплекс дава възможност на хилядите посетители на живописния и исторически район на Кипър за поклонничество,..

публикувано на 04.08.24 в 11:20

Забрана за посещение на горски райони край Солун

Властите въведоха забрана за хора и коли да влизат в горски райони до Солун. Силно активен остава пожарът до град Комотини. Днес военни екипи охраняват гори и паркове в района на град Солун поради забрана за влизане на хора и автомобили. Гражданска защита информира за много висок риск от пожари. Под специално наблюдение са горските райони..

публикувано на 04.08.24 в 11:15

Над половината безработни са без професионална квалификация

Над половината от безработните или близо 87 000 души, са без професионална квалификация и специалност. От Агенцията по заетостта отчитат, че за една година в сравнение с юни 2023 г. те са нараснали с почти 8 процента. На този фон от КНСБ съобщиха, че над 1000 безработни са обучени по проекта "Шанс за зелена и екологична заетост". Програмата..

публикувано на 04.08.24 в 11:08