Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ чества 31 г. от създаването си

Снимка: БГНЕС

КНСБ отбелязва 31 години от учредяването си. На 17 и 18 февруари 1990 г. се провежда извънредният 11 конгрес на независимите професионални съюзи, който прераства в учредителен конгрес на Конфедерацията на независимите синдикати в България.

Координационният съвет на КНСБ ще приеме на тържествено заседание меморандум с основните синдикални искания към бъдещите управляващи в социално-икономическата област.

Исканията на синдиката, които ще залегнат в меморандума са в пет ключови направления - възстановяване на икономиката, доходи, зелен и дигитален преход, мерки на пазара на труда, социалната сигурност и реформа на солидарните системи и не на последно място диалога и колективното трудово договаряне. Това обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров:

„С ясни ангажименти за общонационални цели, които да не зависят от това коя партия ще вземе властта, а да зависят от икономическите и социални нужди и възможности, които България може да заложи при определени условия. Работните заплати са първият анонс, не с някаква  юридически чудеса, а с инвестиции и с ангажимент за увеличение на дохода ежегодно, който може да бъде понесен, и да бъде поне сегашният 10-15 процента според нас е нормален ръст, както на минималната, така и на средната работна заплата. Тя е постигана през всички тези години“.

КНСБ подготвя и анализ на предприетите в България социално-икономически мерки в сравнение с направеното в другите държави. В този анализ се отчита, че близо 300 000 работни места са запазени благодарение на различните предприети мерки.

От синдиката обаче искат всички механизми да бъдат заменени от една единствена мярка, която да гарантира 85 процента от заплатата, върху която хората се осигуряват, не само, когато бизнесите са затворени, а във всички случаи на временен принудителен престой. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Пожарникари и екипи на горските стопанства са на два пожара в Кюстендилско

Пожарникари и екипи на горските стопанства от региона през целия ден гасиха пожари в района на село Ваксево-Фролош и при село Червена ябълка, Кюстендилско, на границата със Северна Македония. Засегнати са гори, големи територии площ, като и през нощта двата пожара ще се наблюдават. В района на Червена ябълка пожарът е върху бивши земеделски..

публикувано на 19.07.24 в 17:22

Парламентарната комисия по казуса с "Исторически парк" на "Величие" изслуша зам.-председателя на КФН

Комисията за финансов надзор е изпратила до прокуратурата сигнал през 2019 г. съмнения за измама при продажба на акции на "Исторически парк". Впоследствие обаче прокурорите са прекратили разследването.  Това каза Петър Джелепов, изпълняващ длъжността заместник-председател на Комисията за финансов надзор. Той беше изслушан от парламентарната..

публикувано на 19.07.24 в 16:47
Венцислав Славков, управител на

Част от новозакупените германски вагони не са в движение заради профилактика

Част от новозакупените германски вагони не са в движение, тъй като се извършва профилактика. Това заявиха от БДЖ във връзка със зачестили сигнали на граждани за проблеми с климатичната инсталация на новите вагони. Профилактиката ще отнеме около седмица, обясниха от ръководството на железниците. По предписание на немските железници, от които..

публикувано на 19.07.24 в 16:40

ВАС потвърди частичното прекратяване на договора между НЗОК и УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов"

Върховният административен съд (ВАС) потвърди частичното прекратяване на договора между НЗОК и УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов", наложено като санкция от Здравната каса през 2021 г. заради отчетени, но неизвършени дейности за лечение на чернодробни и бъбречни заболявания. Решението е от 1-ви юли и е окончателно. Според посочени в съдебното решение..

публикувано на 19.07.24 в 16:30
Земеделското изложение „Ден на полето“, организирано от Добруджанския съюз

Земеделци от страната се събират на изложението "Ден на полето" в Добрич

За трета поредна година в област Добрич ще се проведе земеделското изложение „Ден на полето“. Организацията е дело на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите и има за цел да събере на едно място земеделци, производители на семена, торове и селскостопанска техника.  Тази година форумът ще се проведе в землището на село Попгригорово от 23 до..

публикувано на 19.07.24 в 16:24

Запрянов представи меморандум за придвижването на военни части между България, Гърция и Румъния

Министърът на отбраната Атанас Запрянов представи пред Народното събрание подписания наскоро меморандум за улесняване придвижването на съюзнически военни части между България, Гърция и Румъния.  Запрянов заяви, че споразумението се отнася до модернизиране и изграждане на железопътни линии, транспортни артерии по направление Кулата - Видин -..

публикувано на 19.07.24 в 16:16

Заседание на Съвета по сигурността към МС с участие на представители на парламентарните сили

Под председателството на служебния премиер Димитър Главчев се провежда съвет по сигурността заради пожарите в страната. Този път с участието на представители на парламентарните сили. Николай Денков от ПП-ДБ, Костадин Костадинов от "Възраждане" и Станислав Балабанов от ИТН коментираха преди началото, че свикването на съвета е закъсняло...

публикувано на 19.07.24 в 16:15