Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марио Драги призова за преустройство на Италия

| обновено на 17.02.21 в 17:27
Марио Драги
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новият премиер на Италия Марио Драги призова за преустройство на страната, затънала в здравна и икономическа криза, в рамките на "по-интегриран Европейски съюз", предаде агенция Франс прес. 

"Също като правителствата веднага след войната имаме отговорността да започнем едно ново преустройство", заяви той, представяйки програмата си в парламента. 

Драги, поел в събота поста от Джузепе Конте, застава на държавното кормило в трудна ситуация - Италия, наближаваща прага от 100 000 смъртни случая сред заразени от Covid, регистрира през миналата година един от най-тежките спадове на брутен вътрешен продукт в еврозоната - с 8,9 на сто. 

Бившият управител на Европейската централна банка се обяви за "по-интегриран Европейски съюз, който да стигне до общ бюджет, способен да подкрепя страните-членки през периодите на рецесия". 

Същевременно обаче провъзгласи "необратимостта на избора в полза на еврото". "Без Италия няма Европа", добави той.

"Eдинството днес не е просто един възможен вариант, а задължение. Задължава ни нещо, което обединява всички нас – любовта към Италия".

Долната камара на парламента ще проведе отделен вот утре. Очаква се кабинетът на Марио Драги да получи доверие безпроблемно, тъй като е подкрепян от основните политически партии.

Италия възлага големи надежди на 73-годишния икономист, който вече влезе в историята с речта си от 2012 година. Тогава той обеща да направи каквото е нужно, за да запази еврото.

Драги положи клетва в събота като 30-ия премиер на Италия в 75-годишната история на страната като република и така беше сложен край на политическата криза, разразила се в страната по време пандемията от коронавирус. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Президентът Серджо Матарела (вляво) с Марио Драги.

Марио Драги положи клетва като премиер на Италия

Премиерът Марио Драги и кабинетът му положиха клетва пред президента на страната Серджо Матарела. Това е 77-то правителство на Република Италия. Церемонията се проведе по традиционния за Конституцията ритуал в президентския палат „Куринал”, но..

обновено на 13.02.21 в 14:42
ВИЖТЕ ОЩЕ

Трети обвиняем по случая с радиоактивния метал америций

Има трети обвиняем след операцията на МВР и ДАНС срещу група, целяла продажба на количества от радиоактивния метал америций, научи БНР.  Четирима души бяха първоначално задържани в Пловдивско, двама остават в ареста, а властите откриха 80 плочки америций...

публикувано на 21.09.24 в 21:12

Близки и съмишленици на Вера Иванова почетоха паметта ѝ в центъра на София

Близки и съмишленици на Вера Иванова почетоха паметта ѝ в триъгълника на властта в центъра на София.  Тя беше председател на Националната гражданска организация "Системата ни убива" и се бореше за правата на хората с увреждания у нас.  За кратко беше..

публикувано на 21.09.24 в 20:42

Израелските военни съобщиха, че нанасят удари по още цели на "Хизбула" в Ливан

Тази вечер израелските военни съобщиха, че нанасят удари по още цели на "Хизбула" в Ливан, след като по-рано през деня обявиха, че са поразили хиляди ракетни установки и други цели. Военните "в момента нанасят удари по цели, принадлежащи на терористичната..

публикувано на 21.09.24 в 20:21

България попадна в списък на Кремъл с държави, които налагат деструктивни нагласи

България попадна в списък на Кремъл с държави, които налагат деструктивни нагласи, противоречащи на руските духовни и морални ценности. Руският премиер Михаил Мишустин е одобрил списък на страните, предаде ТАСС. Списъкът включва 47 държави и територии,..

публикувано на 21.09.24 в 20:09
Аналена Бербок

Германия настоява за успокояване на напрежението в Близкия изток

Германия заяви, че има спешна нужда от успокояване на напрежението в Близкия изток, тъй като войната на Израел срещу "Хамас" в Газа заплашва да се разпространи и в Ливан,  съобщава Франс прес. "Имаме спешна нужда от конкретни мерки в Близкия изток, за да..

публикувано на 21.09.24 в 19:53
Боен дрон, снимката е илюстративна

Русия въведе "местна извънредна ситуация" в южния град Тихорецк

Русия въведе "местна извънредна ситуация" в южния град Тихорецк, след като разпореди евакуация след атака на украински дрон, който според Киев е поразил оръжеен склад, предаде Франс прес. Губернаторът на Краснодарския край Вениамин Кондратиев заяви в..

публикувано на 21.09.24 в 19:42
Албин Курти

Албин Курти обвини западните официални представители в отстъпчивост към Сърбия

Премиерът на Косово Албин Курти обвини западните официални представители в "отстъпчивост" към Сърбия, която по думите му е мотивирана от прекомерните страхове, че Белград може да се приближи още повече към Москва. В интервю за Ройтерс Курти каза, че..

публикувано на 21.09.24 в 19:23