Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-малко 20 жертви на студената вълна в САЩ

Одеса, щата Тексас, 16 февруари 2021 г.
Снимка: БТА

Обилни снеговалежи в Тексас, полярни температури и милиони американци без електричество - в САЩ продължава студената вълна, която според местни медии е взела най-малко 20 жертви, а трима души са загинали в торнадо, предаде АФП.

Освен това студената вълна е взела шест жертви в Северно Мексико, в това число трима загинали от измръзване, отбелязва БТА.

Тексасците, които не са свикнали с ниските температури, сега се сблъскват с отрицателни стойности, стигнали до минус 12 градуса в щатската столица Остин. Това е съществен спад спрямо средната температура за февруари в Тексас - плюс 7,2 градуса. Дори в Анкъридж, щата Аляска, по същото време е регистрирана температура от минус 7 градуса.

За да се избегне претоварване на системата от пиковите моменти на потреблението, електрическите компании спират на ротационен принцип тока в този южен американски щат. Над 3,5 милиона домакинства и фирми са без електричество.

В неделя президентът Джо Байдън обяви извънредно положение в щата Тексас, което позволява да се осигури федерална помощ на местните власти.

В друг южен щат - Мисисипи, жителите се събудиха тази сутрин в снежен и заледен пейзаж.

В южната част на САЩ има забавяния в разчистването на пътищата, тъй като там снегорините са рядкост и малко се използват.

По на север Чикаго е затрупан под гъста снежна покривка и местните жители се затрудняват да освободят колите си.

Извън Тексас около 600 000 души останаха без ток в щатите Орегон, Луизиана, Кентъки и Западна Вирджиния.

Екстремните метеорологични условия предизвикаха образуване на най-малко четири торнада. В едно от тях, в щата Северна Каролина, загинаха трима души, а десет бяха ранени.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

8 милиона абонати без ток в Мексико и Тексас заради студа

Необичаен студен атмосферен фронт остави без ток над 8 милиона клиенти в Тексас и Мексико, предаде "Ройтерс". В южния американски щат без електроснабдяване са 4 милиона абонати. Заради повишеното потребление местният електроенергиен оператор е..

публикувано на 16.02.21 в 07:50
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кипърските турци излизат на масов протест срещу корупцията

Кипърските турци излизат днес в северната част на Никозия на масов протест срещу "корупцията, бедността и безизходицата", с искания за "чисто общество". Негови инициатори са 32 опозиционни политически партии, синдикати, асоциации и други неправителствени..

публикувано на 26.04.24 в 05:26
Хамза Юсаф

Първият министър на Шотландия Хамза Юсаф може да се раздели с поста си

Първият министър на Шотландия Хамза Юсаф може да бъде принуден да напусне поста си, след като Зелените, които бяха коалиционен партньор на неговата Шотландска национална партия обявиха, че ще подкрепят вот на недоверие срещу него в парламента в Единбург...

публикувано на 26.04.24 в 03:57

Големи компании в Кипър ще получат субсидии за енергийна модернизация

17 млн. евро субсидии предоставя правителството на Кипър на големи компании за тяхната енергийна модернизация и укрепване на конкурентоспособността им. Подаването на заявления по новата бизнес програма започва днес.  Безвъзмездните средства по новия..

публикувано на 26.04.24 в 03:42

Увеличиха финансовата помощ за инвитро процедури и за новородени деца в Монтана

400 лева за първо и 600 лева за второ новородено дете ще получават вече семействата в Монтана.  Това решиха общинските съветници на редовното си заседание днес. Увеличението е със 100 лева. Променените са вписани в Наредбата за реда и условията за..

публикувано на 25.04.24 в 22:58
Снимката е илюстративна

Гръцките хотелиери са недоволни от високите данъци

На годишна среща на гръцките хотелиери председателят на техния съюз Янис Хадзи изрази недоволство, че този сектор се натоварва с високи данъци. Вместо да се намалят задълженията към туристическия сектор, както беше обещало правителството, се..

публикувано на 25.04.24 в 22:55
Изглед към Атина, 5 януари 2024 г.

Сапьори са обезвредили 314 бомби под старото летище в Атина

На мястото на старото летище на Атина се изгражда внушителен комплекс. Заедно с казино, ресторанти и хотели се стоят също вили и апартаменти в 45-етажна кула. Летището се нарича "Елиникон" и е с площ три пъти по-голяма от Монако. Цените на..

публикувано на 25.04.24 в 22:47
Президентът Володимир Зеленски подписа указ

Зеленски е благодарил на САЩ за одобрената военна помощ

В телефонни разговори с председателя на Камарата на представителите - републиканеца Майк Джонсън, и с лидера на мнозинството в Сената - демократа Чък Шумър, украинският президент Володимир Зеленски е благодарил на Съединените щати за одобрената военна..

публикувано на 25.04.24 в 22:37