Медийната комисия в НС обсъжда промени в Закона за БТА

Реформата предвижда безплатно разпространение на информация

Българска телеграфна агенция
Снимка: БТА

Парламентарната комисия по културата и медиите ще обсъди проект за промени в Закона за Българската телеграфна агенция. Те бяха внесени вчера от председателя на комисията Вежди Рашидов и колегата му Тома Биков от ГЕРБ. Проектът предвижда БТА да разпространява безвъзмездно информация от обществен интерес и да осигурява свободен достъп до информационните си продукти.

Съгласно сега действащия закон БТА разпространява информация и осигурява получаването на информация преимуществено срещу заплащане. Агенцията обаче отразява безвъзмездно актове и съобщения на президента, вицепрезидента, председателя на парламента, министър-председателя, главния прокурор, председателите на Конституционния, Върховния касационен и Върховния административен съд и председателите на парламентарно-представените политически сили.

С промените в Закона се предлага разширяване на този кръг и в него вече влизат народните представители, лицата представляващи бюджетни организации, лица, които представляват на национално равнище юридически лица с нестопанска цел, институции на религиозни общности, политически партии и други.

В мотивите е записано, че целта на промените е БТА да се превърне в безплатна платформа за цялата информация от обществен интерес.

Предвижда се агенцията да разпространява безвъзмездно собствените си продукти със свободен достъп за всички лица в България и чужбина. Това беше и основен акцент в концепцията на новоизбрания генерален директор на БТА Кирил Вълчев, която той представи пред депутатите на изслушването на кандидатите за поста.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Кирил Вълчев

Кирил Вълчев: БТА трябва да е платформа на важната за държавата и обществото информация

Новоизбраният генерален директор на Българската телеграфна агенция Кирил Вълчев смята, че БТА трябва да се превърне в платформа на цялата важна за българската държава и общество информация . Пред БНР той посочи, че в потока от хиляди новини всяка..

публикувано на 29.01.21 в 10:09
ВИЖТЕ ОЩЕ

ВАС отмени заповедта за дисциплинарно уволнение на главния счетоводител на митницата в Благоевград

Върховният административен съд отмени окончателно заповедта за дисциплинарно уволнение на главния счетоводител на митницата в Благоевград, който беше единственият обвинен за неизпълнение на  служебните задължения след крупния обир  на 230 хиляди лева и 20..

публикувано на 23.04.21 в 13:44

Мажоритарни избори за парламент у нас - как и кога

В Народното събрание продължават разискванията по първото четене на промените в изборните правила. Депутатите обсъждат по същество общо шест законопроекта на различни политически сили. ГЕРБ - СДС предлагат въвеждане на мажоритарна система в два..

обновено на 23.04.21 в 13:38
Поне седмица ще продължи ремонтът на участъка, където дерайлираха четири вагон цистерни.

Разследват причините за дерайлирането на цистерни по жп пътя Русе - Каспичан

Следователи от Окръжна прокуратура в Русе установяват причините, довели до инцидента с дерайлиралите влакови цистерни с бензин на релсовия път по направлението Русе - Каспичан. Сигналът за инцидента е подаден в 1:05 часа тази нощ, когато между..

публикувано на 23.04.21 в 13:21

Евродепутати: Не се очаква промяна на българската позиция за начало на преговори Скопие-ЕС

Не се очаква промяна на българската позиция за начало на преговори със Северна Македония за членство в ЕС и при формирането на следващото българско правителство. Това казаха евродепутати от всички политически групи в Европейския парламент в отговор на..

публикувано на 23.04.21 в 13:18

Зелени коридори за ваксинация в "Пирогов", ВМА и Александровска болница през празниците

Трите най-големи болници - "Пирогов", ВМА и Александровска информираха за зелени коридори за ваксинация по време на празниците от 30 април до 9 май. В Александровска болница ваксинационните кабинети ще работят от 9 до 17 часа , с изключение на 3 май,..

публикувано на 23.04.21 в 13:05
Милениум бридж (Millennium Bridge) в Лондон, 7 април 2021 г.

Във Великобритания чакат отпадането на забраните за пътуване, готвят цветни списъци

Във Великобритания остават в сила очакванията, че пътуванията в чужбина ще бъдат подновени на 17 май, като се предполага, че в „зеления списък“ от тази дата ще попаднат около 30 дестинации, но България не е сред тях. Списъкът, изготвен на "принципа..

публикувано на 23.04.21 в 12:54
Мая Манолова на парламентарната трибуна.

ИМВ предлага намаление на депутатската заплата до средната за страната

Депутатските заплати да бъдат намалени до средното за страната възнаграждение. Предложението на групата „Изправи се! Мутри вън!“ (ИМВ), обяви председателят ѝ Мая Манолова. „От близо 7000 на 1400 лева. Предлагаме, освен народните представители,..

публикувано на 23.04.21 в 12:53