Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скок на цените на петрола заради лошото време в Тексас

Снимка: БТА

Цените на петрола днес отново се повишиха силно, достигайки 13-месечни върхове, след като опасенията, че необичайният студ в Тексас може да наруши добива на суровини в САЩ за дни или дори седмици, предизвика ново изкупуване, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Сортът Брент от Северно море поскъпна с 89 цента или с 1,4 на сто до 65,23 долара за барел - най-високо от 20 януари 2020 година.

Американският лек суров петрол прибави 66 цента или 1,1 на сто и един барел се търгуваше за 61,80 долара за барел - най-висока стойност от 8 януари миналата година.

Цената и на двата сорта нарасна с около 1 процент вчера, а за една седмица е скочила с над 6 процента.

Производителите на петрол и рафинериите в Тексас вчера останаха затворени пети пореден ден след неколкодневното мразовито време и губернаторът Грег Абът нареди забрана за износ на природен газ от щата в опита да ускори възстановяването на електроснабдяването.

Според анализаторите от Ууд Макензи (Wood Mackenzie) е спрян добива на около 1 милион барела суров петрол на ден и може да минат седмици, преди да бъде напълно подновен.

Петролните котировките отново бяха тласнати нагоре от очакванията, че прекъсването на дейността на производителите и рафинериите в Тексас заради студената буря могат да продължат известно време, коментира Хироюки Кикукава, главен мениджър по проучванията в Нисан секюритис (Nissan Securities).

С надеждата за нови икономически стимули в САЩ и по-широко разпространение на ваксината срещу Ковид-19, се очаква цените на петрола да останат във възходяща тенденция, отбеляза той и прогнозира 65 долара за барел американски петрол.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Израелски танк на границата на Израел с Ивицата Газа

Преди преговорите за мир в Газа: Размяна на удари между Израел и "Хизбула"

Размяната на удари между Израел и Хизбула предшества определян като ключов ден на подновените преговори за мир в Газа, които се провеждат в египетската столица Кайро. В четвъртък и вчера посредниците обсъдиха начините за сближаване на позициите между Израел и палестинското движение "Хамас", докато ООН докладва за влошаване на хуманитарните условия..

публикувано на 25.08.24 в 07:58

След експлозията край синагога във Франция, при която пострада полицай: Има арестуван заподозрян

Френската полиция арестува заподозрян за опита за палеж на синагога в град Ла Гранд Мот, обяви вътрешният министър Жералд Дерманен. Той информира,  че заподозреният е стрелял по полицаите по време на задържането. Телевизия Би Еф Ем съобщи, че е арестуван 33-годишен алжирец, в град Ним. Полицай беше ранен при взрив край синагога в..

публикувано на 25.08.24 в 07:52

Нови блокади на пътища заради безводието във великотърновски села

В горещините продължава проблемът с безводието на места в страната. Затова се очакват нови блокади на пътища. Жителите на бедстващите свищовски села на два пъти ще затворят главния път Плевен - Русе при село Горна Студена. Блокадите са от 10:00 10:30 часа и от 11:00 до 11:30 часа. Хората от Хаджидимитрoво, Горна Студена, Козловец и Морава..

публикувано на 25.08.24 в 07:43

Внимание: Опасно горещо време и в последната неделя на август

Предупреждение за горещини и днес. В сила е "жълт" код в 18 области, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология. Предупреждението е за  Благоевград, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Кюстендил, Кърджали, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Сливен, Стара Загора, Хасково, Ямбол.  На места в тези..

публикувано на 25.08.24 в 07:15

Арестуваха съоснователя на "Телеграм" Павел Дуров

Съоснователят и изпълнителен директор на компанията, собственик на приложението за съобщения „Телеграм",  Павел Дуров, е задържан на парижкото летище „Бурже“, съобщи френската телевизия Те Еф 1. Той е пристигнал от Азербайджан с частния си самолет. Арестът е заради заповед за издирване, издадена от френските власти,  по повод разследване, свързано с..

публикувано на 25.08.24 в 01:20

Пожар гори в района на общините Брезник и Сливница

Пожар гори в района на Брезник, Божурище и Сливница. Огънят, който по-рано днес бе обхванал махала   “Логатор” в землището на брезнишкото село Гоз, както и земи в съседните села Ракита и Гургулят в община Сливница,  се е пренесъл в гората край Арзан и Гоз. Пожарът в района на Брезник е низов, но огнищата са няколко, има и силен вятър. Пламъци..

публикувано на 24.08.24 в 20:06

Германската прокуратурата разпита 15-годишен бежанец във връзка с нападението с нож в Солинген

Полицията в германския град Солинген е разпитала 15-годишен бежанец от Киргистан във връзка с нападението с нощи късно вчера, при което бяха убити трима души и тежко ранени поне четирима. Сега властите смятат, че вероятно става дума за атентат. След фаталните нападения с нож по време на градския фестивал в Солинген вчера германската..

публикувано на 24.08.24 в 19:53