Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Ненчев: Няма достатъчно воля за отстояване на пътя на България в ЕС и НАТО

Снимка: БГНЕС

"Към днешна дата очевидно няма достатъчно воля в партиите за категорично отстояване на пътя на България към ЕС и НАТО", каза пред БНР лидерът на БЗНС Николай Ненчев, бивш министър на отбраната. Така той обясни защо формацията му не е намери коалиционни партньори, с които да се яви на парламентарните избори на 4 април. 

Според него всички твърдят, че са проевропейски и пронатовски формации, на на действие - се разминават:

"Отправихме призив към всички политически организации, които определят себе си за такива, да намерим път за единство, защото българското общество има нужда от това, но такова обединение не се случи".

Ненчев прогнозира политическа криза - трудно ще бъде съставено правителство, което ще наложи да се правят много компромиси:

"Това в голяма степен ще затрудни и ще блокира пътя на България към по-тясна интеграция в ЕС и НАТО".

По думите му и настоящото правителство на Бойко Борисов е направено след определени компромиси:

"Компромисите, които се направиха, ние ги оценяваме като грешка, са свързани с оценката и отношението спрямо Северна Македония, свързани със сферата на отбраната и ремонтите на изтребителната авиация, договори за стотици милиони, които не се изпълняват". 

Грешките на ГЕРБ трябва да бъдат коригирани чрез Европейската народна партия, смята Николай Ненчев.

Интервюто на Снежана Иванова с Николай Ненчев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов (в центъра) дава брифинг в село Гара Елин Пелин за взривовете в складовете за пиротехнически средства - 28 юли 2024 г.

Калин Стоянов: За момента няма опасност от взрив в складовете за пиротехника край Елин Пелин

Двете тела   са открити в складовете за фойерверки, който горя по-рано тази седмица край Елин Пелин, потвърди окръжният прокурор на София Наталия Николова на брифинг в село Гара Елин Пелин. Четири са жертвите на взривовете край Елин Пелин Прокурор Николова съобщи, че са започнали огледи на складовете в присъствието на експерти от Специалния..

публикувано на 28.07.24 в 15:29
Израелски танк в ивицата Газа.

Израелската армия навлезе с танкове в южните райони на Ивицата Газа

Ливанската групировка "Хизбула" обяви най-високо ниво на тревога заради опасения от ескалация на бойните действия с Израел, след като 12 души загинаха при ракетна атака в събота в окупираните от Израел Голански възвишения.  "Хизбула" е опразнила някои ключови места в южните части на Ливан и на изток, в долината Бекаа, заради опасения, че бойните..

публикувано на 28.07.24 в 15:08

МОСВ: Няма замърсяване на въздуха в района на Елин Пелин и опасност за здравето на жителите

Данните за качеството на атмосферния въздух в района на село Гара Елин Пелин и днес показват, че няма замърсяване, съобщават от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). На всеки кръгъл час ведомството получава данни от мобилната станция, разположена на километър от пожара в склада за фойерверки. Регионалната инспекция по околната среда и..

публикувано на 28.07.24 в 14:34
Атанас Атанасов

Атанас Атанасов: ПП-ДБ трябва да залага на евроатлантическите ценности и борбата с корупцията в бъдещи съюзи

Винаги съм твърдял, че независимо от различните проблеми, които имаме, коалицията ПП-ДБ трябва да залага на евроатлантическите ценности и борбата с корупцията. На това трябва да почиват нашите бъдещи съюзи. Това каза съпредседателят на ПП-ДБ ген. Атанас Атанасов в интервю пред БНР. „В предната кампания ние се занимавахме с това да..

публикувано на 28.07.24 в 14:30
Италианският министър-председател Джорджа Мелони (вдясно), заедно с дъщеря си Джиневра, на летището в Пекин, където е посрещната от местни служители, 27 юли 2024 г.

Премиерът на Италия Джорджа Мелони на официално посещение в Китай

Премиерът на Италия Джорджа Мелони е на официално посещение в Китай. Днес тя разговаря с китайския си колега Ли Цян. Агенция ANSA цитира Мелони, която п реди разговорите заяви, че е много  щастлива за тази първа официална визита, предшествана от срещи на високо ниво на различни министри, като израз на желанието за започване на нова фаза за..

публикувано на 28.07.24 в 14:07
Военният министър Андрей Белоусов, Владимир Путин и главнокомандващият руските ВМС адм. Александър Мойсеев на годишния Военноморски парад в Санкт Петербург, 28 юли 2024 г.

Путин предупреди за опасност от ракетна криза като през Студената война

Руският президент Владимир Путин предупреди, че ако САЩ разположат ракетни системи с голям обсег в Германия, Москва също ще позиционира оръжия на ударно разстояние от Запада, предаде Ройтерс. "Ситуацията напомня събитията от Студената война, свързани с разполагането на американски ракети "Пършинг" в Европа.  Ако тези планове на Съединените..

публикувано на 28.07.24 в 13:38

Отново пръскат срещу комари в Радомир

В община Радомир планират две пръскания срещу комари - на 29 и 30 юли. Третирането ще обхване град Радомир и още 23 населени места в общината. Авиационна техника ще пръска площите, край канали и водни обекти в часовете от 5 сутринта до 10 преди обед. Препаратите, които ще се използват, са биоцидни и не носят риск за здравето на..

публикувано на 28.07.24 в 13:15