Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Церемонията за годишнината от гибелта на Левски в София - само с гвардейци

Снимка: БГНЕС

Пред паметника на Васил Левски в столицата се провежда  възпоменателна церемония и поднасяне на цветя и венци.

Заради пандемията, в церемонията участват само гвардейци. 

Почетният шпалир с поставени знаменца на карабините, венценосците, факлоносците, военнослужещият, определен да запали жертвеника, тръбачът и барабанчикът заеха местата си пред паметника на Апостола 15 минути преди 18.00, за когато беше предвидено и началото на гвардейската церемония.

След подаден сигнал "внимание", военнослужещият запали жертвеника, а факлоносците - факлите.

След запалването на жертвения огън, гвардейците поднесоха цветя пред паметника от името на институциите, без присъствието на техни представители. Заради противоепидемичните мерки е предвидено да бъде изпълнен само елемент от ритуала-възпоменание, който се провежда ежегодно на 19-и февруари.

През целия ден пред паметника на Апостола в столицата има почетен караул на Националната гвардейска част. Стотици хора дойдоха да поставят цвете пред паметника на Апостола. Много учители бяха довели своите ученици.

В 17.00 часа в храма "Света София" беше отслужена панихида в памет на йеродякон Игнатий-Васил Левски и половин час по-късно камбаните на църквата и на катедралата "Свети Александър Невски" биха по повод възпоменанието, а в момента на площада има минута мълчание.

Прессекретариат на президентството

"Продължаваме да не изпълняваме заветите на Левски 148 години след неговата гибел", каза вицепрезидентът Илияна Йотова, която присъства на панихидата, отслужена в памет на Дякон Игнатий в столичния храм "Света София":  

"148 години продължаваме да не изпълняваме заветите, които ни остави тази велика българска личност. Всеки път, когато на 19-ти февруари се събираме сякаш си даваме равносметка затова как е протекла последната ни година и дали тези думички, които ни остави, посланията, които ни остави, днес можем да кажем: "Апостоле, ние сме достойни за тях" и всеки път отговорът е "не". Не бива да бъде само 19-ти февруари. Всеки път, когато минаваме през този кръгов площад и поглеждаме нагоре към очите на Левски, трябва да правим тази равносметка за себе си. Днес сме отново през избор. Този избор трябва да бъде точно следвайки посланието на Апостола - за достойни хора, които да изведат достойна България, равноправна с всички европейски народи, с политици, за които народната работа е най-важната, за които свободата, равноправието, битката с неравенствата, толерантността са онези качества, които трябва да притежават, за да могат наистина да бъдат успешни и да могат да служат на народа си. Много малко неща е оставил Левски, но това тефтерче трябва да бъде настолна книга за всеки един българин и така трябва така да възпитаваме и децата, които идват след нас. Неговата памет не трябва да се губи".

Блянът на чистата и свята република никога не умира, написа по-рано днес президентът Румен Радев в профила си във Фейсбук. „Преди година пред паметника на Апостола казах, че не сме се събрали, за да склоним глави, а за да ги изправим. Днес това се случва. Българите осъзнахме, че дела трябват, а не думи“, пише още държавният глава.

С същите вечни думи на Дякона - „Дела трябват, а не думи“ премиерът Бойко Борисовн отправи посланието си по повод годишнината, придружавайки поста си със снимка на паметника на Васил Левски в София.

Студенти от различни висши училища поднесоха венци и цветя пред паметника на Васил Левски в София по-рано днес. Пред "Хоризонт" председателят на Националното представителство на студентските съвети в България Даниел Парушев заяви:

"С днешната дата е ясен факта, че това е безсмъртието на Апостола и той не е само минало. Той е настояще, той е и бъдеще и съм щастлив от това, че въпреки пандемията, много млади хора има тук, студенти, и това показва само едно - че този идеолог Васил Левски, този организатор и лидер, е най-добрият пример и за българските студенти в България и не само - и за всички млади хора, което може само да ни радва, че той остава трайна следа в нашите мисли и виждания занапред".

През целия ден пред паметника на Апостола в столицата от 10 до 20 часа ще има почетен караул от Националната гвардейска част. 

БНР ще предава пряко възпоменателната церемония след 18:15 часа.  Военнослужещи от Плевен, Шумен, Белене, Асеновград, Благоевград ще участват в ритуали по поднасяне на венци и цветя в памет на Апостола на свободата Васил Левски.

Във Варна представители на военноморските сили ще поднесат цветя на паметната плоча в кв. „Левски“ и Морската градина.

В Бургас почетен караул от Военно-морските сили ще участва в общоградското поклонение, а в Пловдив представителни подразделения ще участват във военния ритуал на паметника на Васил Левски на алеята на Бунарджика. 

В Плевен ръководството на общината ще почете паметта на Васил Левски с поднасяне на венци и цветя пред неговия паметник в центъра на града в 12 часа. Традиционният ритуал по повод гибелта на Апостола на Свободата няма да се проведе поради въведените противоепидемични мерки

С различни прояви във всяко училище се отбелязва историческото дело на Апостола. Граждани, организации и институции ще сведат глава пред паметника на Апостола през целия ден. Какво се пази в Регионалния исторически музей, свързано с пребиваването на Левски в Плевен и организирания комите в града, разказва Нели Станева, ръководител на отдел:

„Апостола често е посещавал Плевен, потвърждение за което намираме в личния му бележник, в негови писма. Фактите показват, че тук сред плевенските дейци неговият престой и укриване са добре организирани и Левски се чувства в безопасност“.

Гордост за музейните специалисти са два оригинални предмета – уставът на БРЦК, отпечатан в Женева през 1870 г. и печатът на привременното правителство.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Микола Солски

Украинският агроминистър плати 2 млн. долара гаранция, продължава да изпълнява задълженията си

Украинският министър на аграрната политика и прехраната Микола Солски е платил гаранцията от близо 2 млн. долара, след като беше задържан по обвинения в корупция.  "Той е освободен от ареста и продължава да изпълнява задълженията си като министър", съобщиха от министерството на аграрната политика и храните на Украйна. Съд разпореди арест на..

публикувано на 26.04.24 в 17:06

Избирателните секции в община Кюстендил ще са с една по-малко

Избирателните секции в Община-Кюстендил ще са 112 - с една по-малко, сравнено с местния вот през октомври миналата година, казаха от администрацията.  Избиратерлните списъци вече са поставени пред помещенията, където ще се гласува, в тях са и около 13 хил. с двойно гражданство, предимно от РСМ, които са с двете си имена.  Секциите ще са с една..

публикувано на 26.04.24 в 17:05

Международна конференция по спинална хирургия в Русе

Петата международна конференция по спинална хирургия бе открита днес в Русе.  Над 100 са участниците във форума, организиран от Русенския университет и лечебни заведения "Медика" в града.  Водещи световни специалисти в областта на ортопедията и неврохирургията се събраха в Русе на конференция, посветена на спиналната хирургия. В научните..

публикувано на 26.04.24 в 16:55

Допълнителните зрелостни изпити по желание ще се проведат от 22 до 29 май

Министерството на образованието и науката ще проведе допълнителните държавни зрелостни изпити по желание на ученика от 22 до 29 май.  Графикът по предмети от общообразователна и профилирана подготовка е публикуван на сайта на Министерството на образованието и науката. Матурите от общообразователната подготовка по математика, география и икономика ще..

публикувано на 26.04.24 в 16:50

47% от 15-годишните ученици у нас не закусват в повечето дни

47% от българските 15-годишни ученици не закусват през повечето дни, което е над средната стойност за всички. Това показват българските резултати от глобално проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие за социално-емоционалните умения на 15-годишните ученици.  40% от 15-годишните са съобщили, че пушат или са пили..

публикувано на 26.04.24 в 16:41

Евросанкциите за дестабилизиране на Молдова - удължени с година

Съветът на ЕС удължи с една година санкциите срещу отговорните за подкопаването, дестабилизирането и заплахата за суверенитета и независимостта на Молдова.  В санкционния списък са включени 11 лица и едно образувание.  На попадащите под ограничителните мерки са замразени активите в ЕС, забранено е генериране на средства и достъп до икономически..

публикувано на 26.04.24 в 16:28
Венеция

Протести във Венеция и противоречиви мнения за таксата за еднодневните туристи

Във Венеция от 25 април влезе в сила такса от 5 евро на човек за еднодневните туристи. Това предизвика и протести, и задоволство. Такса при еднодневен туризъм във Венеция от края на април до юли Протестът бе организиран от социални асоциации под надслов "Венеция не се продава, Венеция се защитава". Еднодневните туристи бяха около..

публикувано на 26.04.24 в 16:24