Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Спасителният за Перник водопровод очаква финално узаконяване

Изготвянето на документацията продължава вече почти година

Снимка: БГНЕС

Защо година след завършването му документите на спасителния за Перник водопровод все още не са готови и незаконен ли е той? 

Вече година вече продължава изготвянето на документацията за построения авариен водопровод, който по време на водната криза подаваше вода на Перник от язовир „Бели Искър”. 

Момент от изграждането на водопровода  Снимка: БГНЕС

В момента по тръбата от София не се подава вода на перничани, но водопроводът остава резервна връзка между двете области, която може да влезе в експлоатация при евентуални бъдещи кризи. 

Явна фактическа грешка в кадастъра, свързана с нанасянето на третокласния път Перник - София през Мало Бучино е основната причина за продължаващото вече година оформяне на документацията за водопровода. 

Вместо трасето на пътя са нанесени други имоти, включително частни, обясни за БНР юристът в Областната администрация Перник Елена Иванова. Службите по геодезия и картография и кадастърът са поправили фактическата грешка.

Снимка: БГНЕССъоръжението беше изградено в условията на обявено и неколкократно удължавано бедствено положение. Тръбите минават през две области, две общини и няколко населени места, което е и наложило обявяването на подробните устройствени планове поотделно от всяка община. Тъй като е на територията на две области, ПУП-овете се одобряват от Националния експертен съвет по устройство на територията към Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

Областният управител на Перник Емил Костадинов заяви, че от построяването на водопровода до момента областната администрация не е спирала да се снабдява с изискваната документация и да извършва предвидените от действащото законодателство съгласувания. „Не можем да кажем, че е незаконен“, категоричен е Костадинов. Водопроводът минава само през държавни имоти по пътя, уточни областният управител. 

Пандемията също е забавила изготвянето и събирането на документацията. 

Снимка: БГНЕССъгласувателните процедури са на три етапа и пред немалък брой министерства и ведомства на всеки един от тези етапи. Сред тях министерствата на регионалното развитие и благоустройството и на околната среда и водите, Министерството на земеделието и храните, Министерство на културата, Министерство на вътрешните работи, Министерство на здравеопазването. Освен това съгласувателни процедури са извършени и с редица ведомства, телекомуникационните оператори и експлоатационни дружества. 

На този етап след всички предишни съгласувания подробните устройствени планове са внесени за одобрение от МРРБ, обяви юристът в Областната администрация на Перник Елена Иванова. 

Очаква се положително становище от Националния експертен съвет по устройство на територията. След това министърът на регионалното развитие със своя заповед ще одобри подробните устройствени планове. Следва издаване на разрешението за строеж, уточни Иванова. 

„Съответно провеждането на държавна приемателна комисия за приемането на водопровода и въвеждането му в експлоатация. Това са основните стъпки, предстоящи.“

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кореспондентът на БНР Пламен Христов направи пътешествие с круизен кораб

Кореспондентът на програма "Хоризонт" на БНР Пламен   Христов направи пътешествие с круизен кораб. Корабът е тръгнал от Рим, преминал е покрай Неапол, Палермо, Генуа, Малта и е пристигнал отново в Рим, пътувайки по Средиземно море. Мерките за дезинфекция и безопасност са били строги, разказа Пламен Христов.   "Непрекъснато се..

публикувано на 18.06.21 в 21:33

Ден на отворените врати ще се проведе в НАО Рожен

На празника на "Света Троица" ще се проведе ден на отворените врати в Националната астрономическа обсерватория   в Рожен. В Обсерваторията ще пристигне представител на австрийска фирма, производител на новия телескоп с оптична система, чието изграждане предстои. Обсерваторията в Рожен е единствената в света с параклис. Непосредствено..

публикувано на 18.06.21 в 20:15
Телевизионната кула в Русе

Телевизионната кула в Русе е най-високата в страната

Телевизионната кула е едно от важните технически съоръжения, благодарение на които в северната част на страната се разпространяват радио- и телевизионните сигнали. Ако сте в Северна България и слушате радио, а телевизорът ви работи, това се случва благодарение на най-високата радио релейна телевизионна станция в Русе. Телевизионната..

публикувано на 18.06.21 в 16:52

Пандемията като възможност за нови печеливши икономически ниши

Много държави вече предлагат сериозни стимули и специални условия за чужденци, работещи от разстояниe. До 2035 година броят на дигиталните номади по целия свят се очаква да достигне 1 милиард. Затова и конкуренцията да бъдат привлечени от редица страни е доста ожесточена, но пък броят на избралите този работен лайфстайл е достатъчен, за да има за..

публикувано на 18.06.21 в 16:51

Проф. Иван Станков: Около 20% от козите и овцете са „виртуални“

Проблеми с работната ръка, със субсидиите, с мнимите стада, с които се крадат субсидии, имат българските овцевъди. Десетки животновъди се събраха на поляните край Петропавловския манастир до Лясковец на деветото издание на Националния събор на овцевъдите. Няма категорична яснота какви са щетите за бюджета от неправомерно раздадени..

обновено на 18.06.21 в 15:43
Александър Бабанин

Александър Бабанин: Вече има интерес към полуавтономни автомобили

По време на изложението „Трък експо“ бяха представени системи за полуавтоматично управление на камиони , дори и такива, които са в серийно производство. „Все още сме далеч от ситуации, в които автономните камиони ще са господарите на пътя, но пътят към подобни автономни машини вече е поет. Производители и дистрибутори вече пробват..

публикувано на 18.06.21 в 13:33
Йордан Чорбаджийски

Йордан Чорбаджийски: Ще усетим по джоба си по-ниска ставка на ДДС за основните храни

Бизнесът отново настоява за намаляване на ДДС за основните храни – за хляба и хлебните изделия да бъде 0%, а за млечни и месни продукти – 5%. Идеята е подновена на среща с депутати от 45-ото Народно събрание, сформирано след изборите на 4 април. Трябва да се направи потребителска кошница с продукти от първа необходимост и на тази база да се..

публикувано на 18.06.21 в 07:43