Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В 41 висши училища ще може да се кандидатства с оценките от матури

| обновено на 22.02.21 в 15:00
Снимка: БГНЕС

Оценките от държавните зрелостни изпити по български език и литература, математика, история и цивилизации, география и икономика, биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда, чужд език и по някои от останалите предмети ще могат да се използват за вход в 41 висши училища за учебната 2021-2022 година. Това съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

В университети, които предлагат обучение по повече професионални направления с оценката по български език и литература може да се кандидатства за над 20 специалности. Такива са Софийският университет "Св. Климент Охридски", Великотърновският университет "Св.св. Кирил и Методий", Пловдивският университет "Паисий Хилендарски", Русенският университет "Ангел Кънчев", Тракийският университет в Стара Загора, Шуменският университет "Епископ Константин Преславски" и Югозападният университет "Неофит Рилски" в Благоевград.

Оценките от зрелостни изпити важат за всички специалности в УНСС. В Стопанската академия "Димитър А. Ценов" в Свищов с резултати от всички матури отново ще може да се кандидатства за всички специалности на академията. В Химико-технологичния и металургичен университет в София зрелостниците ще могат да кандидатстват за 25 различни специалности с резултатите от изпитите по химия и опазване на околната среда, математика, физика и астрономия, български език и литература.

Техническите университети във Варна, Габрово и в София също ще приемат студенти с оценките от матурите по български език и литература, по математика и по физика и астрономия в повечето си специалности. В Националната музикална академия в София от тази година ще се приема с държавен зрелостен изпит или с изпит по теория и практика на професията за квалификация в училищата по изкуства за определени специалности. В Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив също има специалности, в които ще може да се кандидатства с оценка от държавните изпити по професия. В Националната спортна академия (НСА) ще приемат с оценка от държавните зрелостни изпити в специалностите "Спорт", "Физическо възпитание" и "Кинезитерапия". С матура ще се влиза и в Академията на МВР, за някои специалности, по които обучението е задочно.

Няма да може да се кандидатства само с резултатите от държавните зрелостни изпити в останалите 11 от 52 акредитирани висши училища. Сред тях са НАТФИЗ, НБУ, НХА, Военната академия "Георги С. Раковски", както и по военните специалности във военните училища във Велико Търново и Долна Митрополия. Същата е ситуацията и с медицинските университети. Частично оценките от държавните зрелостни изпити по биология ще се използват при формиране на състезателния бал при специалностите "Здравен мениджмънт", "Логопедия" и "Медицински оптик" в Медицинския университет (МУ) във Варна. В МУ в Плевен в балообразуването с определен коефициент ще участва оценката по биология от матурата, но не за всички специалности.

Информация за признаването на резултатите от държавните зрелостни изпити за кандидатстудентската кампания за 2021 г. в акредитираните държавни и частни висши училища е публикувана на страницата на МОН - по висши училища и по специалности, на адреса: https://www.mon.bg/bg/111.

Начините на балообразуване за специалностите се предоставят от съответното висше училище, информират от МОН. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Болницата в Кюстендил

Кюстендилската болница получи като дарение легла и оборудване

Кюстендилската болница получи дарение от легла, консумативи и оборудване. Дарител е Тракийският университет - Стара Загора. Съдействат Общината и Търговско-промишлената палата. Беше коментирано това, че сътрудничеството между Общината в Кюстендил, Райнната болница и Тракийския университет, стартирало преди 4 години, се развива.  Започнало..

публикувано на 13.07.24 в 19:28

Зеленски: САЩ са оказали голяма подкрепа на украинците, можем да забравим някои грешки

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че това, че американският му колега Джо Байдън се обърка и го нарече "президентът Путин", е грешка, която може да бъде забравена предвид подкрепата, която САЩ оказват на Украйна. Байдън погрешка нарече Зеленски "Путин" по време на срещата на върха на НАТО във Вашингтон в четвъртък, но се поправи.  "Това е..

публикувано на 13.07.24 в 19:21

Пожарът между ямболските села Мелница и Гранитово е локализиран

Пожарът между ямболските села Мелница и Гранитово е локализиран.  На място през нощта остават да дежурят 2 противопожарни екипа и автомобил на горско стопанство.  В огъня през последните 24 часа изгоряха над 8000 декара ниска растителност и широколистна гора.  Няма пострадали стопанства и жилищни сгради.

публикувано на 13.07.24 в 19:03

Гръцките огнеборци продължават борбата с пожарите в страната

Гръцките огнеборци продължават борбата с пожарите в страната. Възникнаха и нови огнища. Запали се гора между Солун и Серес. Борбата с огъня е силно затруднена от много високите температури - над 40 градуса. Десетки пожарникари, доброволци и войници участват в овладяване на пожара в подножието на планината Олимп, близо до туристическия район..

публикувано на 13.07.24 в 18:55

Екипи на пожарната и доброволци продължават борбата с огъня в няколко области на страната

В няколко области на страната десетки екипи на пожарната, военнослужещи, горски служители и доброволци продължават да гасят пожари. Частично бедствено положение бе обявено на територията на община Свиленград заради пожара около село Студена.   Заради силния вятър той продължава да се развива към селата Васково, Левка, Равна гора и Мустрак, съобщи..

публикувано на 13.07.24 в 18:27
Дмитрий Песков

Песков заяви, че Русия има възможности да отговори на разполагането на американски ракети в Европа

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия има достатъчно възможности, за да отговори на разполагането на американски ракети с далечен обсег в Европа. Песков предупреди, че в този случай "жертвите ще бъдат европейски столици". "Разбира се" - отговори Песков на въпрос дали Русия ще отговори на разполагането на американски ракети в Европа и..

публикувано на 13.07.24 в 17:08

Зелени патрули ще следят за чистотата в Пазарджик

Зелени патрули ще следят за чистотата в Пазарджик от понеделник. Към тях ще бъде привлечена и гражданска квота по райони, която ще следи кои от съседите замърсяват и чупят общинска собственост.  Назначените към Общината зелени инспектори ще извършват ежедневни обходи и ще следят за състоянието на контейнерите и на кошчетата за отпадъци.  Ще..

публикувано на 13.07.24 в 16:57