Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паркът „Детски кът“ в Горна Оряховица е пълен с необезопасени електрически кабели

Снимка: Здравка Маслянкова

Паркът „Детски кът“ в Горна Оряховица е пълен с необезопасени електрически кабели под напрежение, а прогнило електрическо табло създава риск от фатален инцидент като този, при който 16-годишен младеж загина преди няколко дена в София. За опасността в Горна Оряховица сигнализира слушател на БНР. От Общината заявиха, че таблото не е тяхно, но признаха, че има проблеми с електрическата инсталация в парка, който е основно ремонтиран пред две години с близо 1,8 млн. лева. Поет беше и ангажимент за цялостна проверка и обещание до края на тази седмица електрическата инсталация в парк „Детски кът“ да бъде обезопасена.

Паркът е един от най-посещаваните в града. Преди две години беше цялостно преобразен с нови алеи, детски и спортни съоръжения, два фонтана, ново осветление, концертна сцена, но оказа се, че не е безопасен заради стърчащи кабели под напрежение, сигнализира слушател на БНР: 

„Притесни ме, че кабелът е над земята. Таблото е изгнило, което е много притесняващо. Таблото може да даде накъсо, всеки да се докосне до него, децата, майки, някое кученце, няма значение, става въпрос, че самият кабел е оставен безразборно, не мога да си обясня това нещо. Това е, може би, от три-четири години, след ремонта. Живея наблизо и постоянно се разхождам в „Детския кът“ и го виждам“. 

Проблемното прогнило електрическо табло, от което излизат два дебели проводника, е до оградата на парка, в зелената площ, близо до входа. Посетителите на парка останаха неприятно изненадани: 

„Не зная, че има кабели, минавали сме много пъти, защото живеем отсреща. Не е допустимо, трябва да има табела или да е обозначено с нещо. Абсурд! Тук играят много деца и минават всеки божи ден“. 

„Не е само един, предполагам има много. Подавам сигнали до Общината, но няма никаква реакция, за съжаление. Подавал съм сигнали за зелени площи, превърнати в паркинги, за кабели от сергии. Мързи ги да работят“. 

Снимка: Здравка Маслянкова

Сега от Община Горна Оряховица ще работят и започват проверка за опасното електрическо табло с кабелите, излизащи от него. „Паркът е общински, но таблото не е“, посочиха от кметската администрация и поеха ангажимент да отстранят опасността. „Проблеми с кабелите има и на други места в парка“, заяви Гергана Тодорова, началник на отдел „Строителство и екология“ в Общината: 

Действително има такива кабели, които не мога да отговоря дали създават пряка опасност за живота и здравето, но създават предпоставка за такава и не би трябвало да бъдат в този вид. Трябва да бъдат оправени. Където са открити гофрирани тръби, да бъдат запръстени и въобще към електрическите табла също трябва да бъдат покрити, за да няма достъп на граждани, да не стареят и да не създават опасност“. 

До опасното електрическо табло с кабелите върху тревата има незаровен дълбок изкоп след ВиК авария, по централната паркова алея при не малко от осветителните тела захранващите кабели също не са заровени, разбити са и металните пластини, играещи ролята на заземяване и предпазващи от токов удар. 

Паркът е в 10-годишната си гаранция след мащабния ремонт за близо 1,8 милиона лева, но софийската фирма изпълнител, получила парите за това, не се отзовава, затова Общината наема нова фирма, която да отстрани опасността, коментира общинският началник по строителството Гергана Тодорова: 

"Предприели сме мерки, по принцип паркът е в гаранция, уведомена е фирмата изпълнител няколко пъти. Не са предприели действия. Ние сме предприели действия като сме си наели фирма, която ще приведе кабелите и ел. инсталацията, където е, не бих казала в неизправност, по-скоро във вид, който не би трябвало да съществува, в безопасен вид“. 

Снимка: Здравка Маслянкова

Предстои енергодружеството да направи проверка на ел. таблото - чия собственост е и какво се захранва от него с проводниците върху земята. От Община Горна Оряховица поеха ангажимент до края на тази седмица всички нередности по ел. инсталацията в парка да бъдат отстранени, а разходите да бъдат изпратени за плащане от софийската фирма, която има ангажимент поне още 8 години да поддържа парка в безопасен вид.

Репортажа можете да чуете и в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пратеникът на ООН по Кипърския въпрос започва серия от ключови срещи за възобновяване на диалога

С обиколка в три европейски столици на пратеника на генералния секретар на ООН по Кипърския въпрос от днес започва третият, критичен етап в усилията на международната организация за възобновяване на преговорите между двете кипърски общности. Личният пратеник на генералния секретар на ООН Мария Анхела Олгин Куеляр ще бъде днес в Берлин, откъдето ще..

публикувано на 25.04.24 в 04:11

Недоволство в Ирландия заради големия брой мигранти, които пристигат от Обединеното кралство

Повече от 80% от търсещите убежище в Ирландия преминават в страната от Обединеното кралство, каза ирландският министър на правосъдието. Напрежението около имиграцията се повиши в Ирландия, на фона на увеличаването на пристигащите мигранти и острата жилищна криза, която принуди някои търсещи убежище да спят в палатки. Мигранти и бежанци..

публикувано на 25.04.24 в 04:03

Арести във Великобритания след смъртта на петима мигранти в Ламанша

Трима мъже са били арестувани във връзка със смъртта на петима мигранти в Ламанша във вторник, съобщи Националната агенция за борба с престъпността на Обединеното кралство. Мъжете бяха задържани по подозрение за подпомагане на нелегалната имиграция и нелегално влизане в Обединеното кралство. Петима души, включително 7-годишно момиче, загинаха при..

публикувано на 25.04.24 в 03:52
Гордана Силяновска-Давкова

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур от президентския вот в Северна Македония

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова води убедително на първи тур от президентските избори в Северна Македония, съобщи БГНЕС. Данните на Държавната избирателна комисия /ДИК/ при 63% преброяване на гласовете :  За Гордана Силяновска-Давкова от ВМРО-ДПМНЕ са гласували 214.560 или 38,28%.  За основния ѝ конкурент от СДСМ Стево..

публикувано на 24.04.24 в 22:55

Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в "Еверест 84"

Държавният глава Румен Радев участва днес в Централния военен клуб в официалното отбелязване на 40-годишнината от първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест. Събитието се провежда под патронажа на президента. Това съобщиха от президентския прессекретариат. Алпинистите от експедицията "Еверест 84" осъществяват изкачването си по..

публикувано на 24.04.24 в 22:51

Ивет Лалова роди момче

" Добре дошъл на този свят Тиаго Колио 🤍 Благодарим ти, че избра нас за свои родители. Толкова сме влюбени в теб и сърцата ни са пълни!", написа легендата на българската лека атлетика Ивет Лалова в профила си в социалните мрежи.

публикувано на 24.04.24 в 22:33

Авиодиспечерите във Франция отмениха стачката, но трафикът в четвъртък остава парализиран

Очаква се утре във Франция въздушният трафик да бъде парализиран заради обявената стачка на авиодиспечерите, въпреки постигнато споразумение в последния момент. Няма връщане назад. Въздушният трафик на Франция ще бъде объркан през целия ден, въпреки че главният синдикат на авиодиспечерите съобщи, че отменя обявената стачка. След продължителни..

публикувано на 24.04.24 в 22:29