Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първо систематично представяне на клайнианската психоанализа за българския читател

Светлозар Василев
Снимка: НБУ

„Съвременна клайнианска психоанализа“ – това е първото систематично представяне на тази школа за психоанализа пред българския читател. Автор на книгата е д-р Светлозар Василев, преподавател в Нов български университет, психоаналитик, работил като психиатър към Медицинския университет в София.

Още докато е била жива, Мелани Клайн е била считана за най-иновативния и оригинален психоаналитик в света. Тя ревизира много от теориите на Фройд, обясни Светлозар Василев в предаването „Преди всички“. Книгата представя и проследява развитието на нейните идеи и практики и след смъртта й.

Клайн датира много събития, които според Фройд се съотнасят към по-късна част от детството, в първите две години от живота. „И по този начин обръща внимание върху важността на това колко значима е бременността, колко значима е кърмаческата възраст от гледна точка на отношението към детето. То има чувства, има преживявания. Оказва се, личността ни се формира до голяма степен още през тези първи фази“, подчерта Василев.

Сърцето на клайнианската психоанализа - най-значимите автори все още живеят и работят във Великобритания, в Лондон. Англичаните успяват да привлекат Мелани Клайн от Виена да постави там развитието на най-съвременните възгледи, разказа още Василев.

Ние прилагаме тези идеи за несъзнаваното, за значението на разрушителните импулси в човешките взаимоотношения, към култури, където психоанализата, както и демокрацията, всъщност са съвсем нови. И поради тази причина се чувстват от много хора чужди. На тях се гледа с подозрение.“

Относно отражението на пандемията върху психиката на хората преподавателят отбеляза, че година по-късно някои тенденции се открояват много ясно.

„Разделенията в обществото станаха още по-драматични. Интензитетът на несъзнаваните тревожности, които се проявяват по отношение на склонността ни да мразим и атаките, на които се натъква всяко ново нещо, е точно обяснено от Мелани Клайн, която казва – непрекъснато хората осцилираме между два режима на ума. Единият, при който преживяваме света като застрашителен и тази заплаха може да бъде за нашето оцеляване, но може да бъде и за нашите вярвания, ценности, морални устои. И другият режим е, когато можем да гледаме по-умерено и да оценяваме реалността по много по-балансиран начин. За съжаление не само малките деца, а и ние, възрастните, продължаваме да сменяме тези два режима.“

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Горица Грънчарова–Кожарева

Горица Грънчарова-Кожарева продължава срещите си с министрите от кабинета "Главчев"

Продължават срещите на избраната от президента за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева с министрите от служебния кабинет на Димитър Главчев. По информация на БНР разговори вече са проведени със служебния вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова. Към момента тя отказва коментар. Горица Грънчарова-Кожарева стартира..

публикувано на 12.08.24 в 12:08

Жега и предупреждения за гръмотевични бури във Великобритания

В Обединеното кралство бяха издадени предупреждения за гръмотевични бури. В резултат на нахлуващата топла вълна днешният понеделник може да се окаже най-горещият ден от годината досега, прогнозират метеоролозите.  Температурите се повишиха през уикенда и се създават условия за гръмотевични бури. Жълт код е обявен за Северна Англия, Шотландия и..

публикувано на 12.08.24 в 11:57

Постижение: Малко италианско селище с трима олимпийски шампиони

Италианският премиер Джорджа Мелони изрази специално своята благодарност на спортистите на страната, които на Олимпийските игри спечелиха общо 40 медала, 12 от които златни.  Италианско селище привлече вниманието пък с това, че има трима олимпийски шампиони, което е единствен случай в света. Това е град Ронкаделе до град Бреша, област Ломбардия...

публикувано на 12.08.24 в 11:44

Тропическата буря "Мария" достигна сушата на Япония

Тропическата буря "Мария" достигна сушата в северния регион на Япония Ивате, където донесе проливен дъжд. Прекъснати са полетите и железопътните услуги, хората в някои райони трябваше да се евакуират от домовете си. Не се съобщава за пострадали. Очаква се бурята с максимална скорост на вятъра от 72 км/ч да се придвижи към Японско море...

публикувано на 12.08.24 в 11:37

РЗИ - Монтана организира концерт за лятната информационна антиСПИН кампания

Регионалната здравна инспекция в Монтана организира концерт по повод лятната информационна антиСПИН кампания. Лятната антиСПИН кампания е под мотото "Безопасна ваканция". Целта е да повиши информираността на жителите на област Монтана за болестта СПИН. През изминалата седмица се проведоха безплатни и анонимни тествания за ХИВ. "Тази..

публикувано на 12.08.24 в 11:31

Доц. Бони Петрунова: Трябва да се преодолее тази бариера на лошо обгрижване на паметниците

Археологическият сезон в Община Каварна беше подновен. На разкопките на нос Калиакра, на които през последните години бяха разкрити изключителни находки, отново работи екипът на директора на Националния исторически музей доц. д-р Бони Петрунова. През септември или октомври, при отпуснато финансиране, се очаква да започнат дейностите и на нос..

публикувано на 12.08.24 в 11:25

Месец преди първия учебен ден – някои вече започват подготовката

Месец преди 15 септември някои родители вече подготвят децата си за първия учебен ден.  Част от тях започват да купуват необходимото още сега, защото смятат, че е по-евтино и има по-голям избор. Други смятат да го направят непосредствено преди започването на учебната година.  Продавач-консултанти в столични книжарници обаче отбелязват, че не..

публикувано на 12.08.24 в 11:19