Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С безплатна храна, ваучери за напитки и екстри за мобилни телефони стимулират ваксинирането в Израел

Страната планира до началото на април да са поставени ваксини на всички целеви групи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израел си постави за цел да отвори икономиката си до 5 април, като дотогава в страната се ваксинират всички подходящи за ваксинация групи в страната. Очаква се до началото на април всички граждани на и над 16 години да бъдат ваксинирани срещу коронавирусната инфекция.

Силно са намалели пациентите в Covid отделенията на израелските болници. Възрастта на пациентите с усложнения обаче рязко е спаднала - под респираторите са младежи на по 20-30 години, при които липсват съпътстващи заболявания или затлъстяване.

След относителното затишие пред пунктовете за ваксиниране има огромни опашки. Организацията е добра и рядко някой чака повече от 15-20 минути.

Странна е реакцията на хората. Когато видят, че разтоварваме ваксини от огромния хладилен камион или забележат опашка, започват да се присъединяват. Когато няма опашка, отминават, въпреки че точно тогава е времето да ги имунизираме, без да чакат“, разказва Ила Леванон, парамедик в израелската Червена звезда на Давид (това е еврейският вариант на Червения кръст).

„От една година работя на щат, но преди това 7 години бях доброволка. За разлика от кабинетите на сестрите от поликлиниките, ние сме подвижно звено. За тази почти година, откакто започна пандемията, съм прекосила почти цял Израел. В началото вземахме проби за тестове. След това, когато закупиха ваксини, започна имунизацията на възрастните хора. При тях също има нещо като мода в получаването на ваксината. Дотогава стриктно спазваха дистанцията, а когато научаваха, че сме пристигнали, се събираха много хора, въпреки риска от заразяване.“

„Щом обявят, че възрастта на ваксинация спада, а то бе на няколко етапа: над 65, над 55 и сега за всички над 16 години, напливът е огромен“, споделя впечатленията си Ила Леванон.

„Обикновено първи се ваксинират хората, които са мотивирани за това. Най-често питат за ефективността на ваксината и за възможните реакции и странични ефекти от нея. Следват колебаещите се. За тях различните кметства са заделили средства за стимули. Наблюдавам и нещо като „ваксинен туризъм“. Хора от по-малки градове и села идват в по-големите точно за да се имунизират. Те знаят, че ще дойдем и при тях, а и местните поликлиники работят с пълна сила, но предпочитат да дойдат тук.“

Опашка за ваксини в Израел   Снимка: ЕПА/БГНЕС

Историите, които се разпространяват в социалните мрежи за изхвърлени ваксини, защото пациентите са се записали, а не са дошли, са фалшиви новини, смята  Ила Леванон.

„След като ваксините са били съхранявани в специални хладилници по - 70 градуса, при нас пристигат малки дози, които пазим в хладилници при 5-8 градуса. Така те могат да издържат до 5 дни. Единствено тези, които разреждаме, трябва да бъдат изразходвани до няколко часа. Всяка такава ампула съдържа 5 дози. Много лесно можем да преценим колко са чакащите и колко ампули трябва да размразим“, пояснява Леванон.

„Всяко от кметствата знае какви групи от населението от неговата територия закъсняват с ваксинирането. За тях те правят различни акции за привличане. Например в един от районите на супер религиозните стимулират за ваксиниране цели семейства. В сряда, четвъртък и петък им раздават кутии с вкусна храна за уикенда за цялото семейство. През останалите работни дни - по една огромна семейна пица.“

Холон е познат като район на младежта и децата. Кметството организира огромна дискотека в парка край спортния комплекс. Там освен че можеха да танцуват на воля, въпреки че патрули следяха да се спазва и безопасно разстояние помежду им, тези, които се ваксинират, получаваха като подарък желани приложения за мобилния телефон.

В центъра на Тел Авив също имаше огромен купон. Специално за него бяха отворени баровете. Ваксиниралите се получаваха ваучер за коктейл или напитка. В района на офисите на хай-тек индустрията около парка Сарона на имунизираните предоставяха ваучер за кафе и сладкиши.

В арабската част на Яфо са били раздавани най-вкусните стимули: десерта кнафе, подобен на кадаиф с козе сирене или прочутия хумус. Интересно е, че и в най-богатите райони като Рамат Ган след инжектиране можеше да се получи порция сармички, кубе (ирански специалитет) или гефилте фиш (немски рибени кюфтета).

Лили Гроних, IT специалист, пояснява каква е нейната мотивация да се включи:

„До вчера работих от вкъщи. За първи ден тази календарна година се върнах на работа в офиса. За мен е важно, че пунктът за ваксиниране е съвсем близо до работата ми и можем да дойдем през обедната почивка. Тук са и колегите ми. При нас, в офиса, кафето е безплатно и е по-добро от в обикновените заведения за хранене. Ако искате, мога да ви отстъпя ваучера за кафе. Смятах въобще да не го вземам.“

На купона в Холон е и 17-годишният Йосиф Вайцман.

„Ваксинирах се преди малко. Взех кесийката с джаджи за мобилния ми телефон. Такива неща никога не са излишни. Но не това ме доведе до пункта за имунизация. Уча в търговско училище и гледам на всяко нещо като бизнес. Съпоставям добрите и лошите му страни. Мислех да не се ваксинирам. Ако другите получат колективен имунитет, това би ме запазило. Но искам през лятото да пътувам в чужбина. Без „зелен паспорт“ няма да ме пуснат в самолета. Освен това само след година ще ме вземат в армията. Там ваксинирането няма да е по желание. За мен то е неизбежно. Като прочетох колко много млади хора с усложнения има в болниците, предпочетох да дойда на този купон.“


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Синя България" посочи идеите, формациите и лицата, които обединява

Икономистът Никола Янков е едно от лицата, които решиха да се включат в екипа на "Синя България". "Тя е единствената дясна формация в политическото състезание в момента. Стои зад идеите  да се предефинира ролята на държавата в икономиката , като това е основният разказ за борбата с корупцията, която не се случва...

публикувано на 25.04.24 в 14:52
Снимката е илюстративна

Защо сухото мляко става все по-търсено от българските млекопреработватели?

Трябва да се замислим какво става със свежото мляко , което се произвежда от фермерите, категоричен е и Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Тази година масово се отказва изкупуване на козе мляко , потвърди той. За три години вносът на сухо и кондензирано мляко от Украйна е нараснал..

публикувано на 24.04.24 в 09:19
Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите

Античният град Хераклея Синтика в Рупите вече с туристическа инфраструктура

Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите , който привлече интереса на стотици хиляди посетители както на място, така и във виртуалното пространство, вече разполага и с туристическа инфраструктура.  За консервацията на разкритото до момента и социализацията на обекта община Петрич започна изпълнението на мащабен проект , чийто първи етап е..

публикувано на 21.04.24 в 07:50
Президентът на Хърватия Зоран Миланович (на преден план) и премиерът Андрей Пленкович

Аделина Марини: Хърватия навлиза в конституционна криза

Хърватия навлиза в конституционна криза . Това заяви пред БНР журналистът Аделина Марини от изданието "EUinside" след парламентарните избори в Хърватия. Те противопоставиха в остър сблъсък премиера консерватор Андрей Пленкович и президента социалдемократ Зоран Миланович. ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила..

публикувано на 20.04.24 в 12:05
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Пол Роджърс: Нетаняху извлече полза от напрежението с Иран

Когато Израел се закани да отвърне на нападението на Иран с дронове и ракети, иранският президент Ибрахим Раиси от своя страна се закани, че "дори и най-малката инвазия на Израел ще предизвика масивна и твърда реакция". Иранското военно ръководство започна да говори за "ново уравнение" в отношенията след като на 1 април Израел удари..

публикувано на 20.04.24 в 09:55
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15