Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

22 бойци от проирански групировки са убити при въздушните удари на САЩ в Сирия

| обновено на 26.02.21 в 17:43
Снимка: ЕПА/БГНЕС

САЩ нанесоха въздушни удари в Сирия по обекти в близост до границата с Ирак, използвани от подкрепяни от Иран милиции, предадоха "Асошиейтед прес" и "Франс прес".

Пентагонът заяви, че ударите са ответна мярка за ракетния удар в Ирак по-рано този месец, при който беше убит един цивилен. Това е първата военна акция, предприета от администрацията на новия президент Джо Байдън, която набляга на намерението си да се фокусира повече върху предизвикателствата, поставяни от Китай.

"Този пропорционален военен отговор беше проведен в комбинация с дипломатически мерки, включително консултация с коалиционни партньори", заяви говорителят на Пентагона Джон Кърби.
Най-малко 17 проирански бойци са загинали при ударите на САЩ, съобщи Сирийският център за наблюдение на правата на човека (СЦНПЧ), цитиран от АФП.


За първи път, откакто Байдън влезе в Белия дом миналия месец, САЩ нанесоха въздушни удари в Източна Сирия по обекти, принадлежащи според Пентагона на подкрепяни от Иран милиции.

Операцията бе определена като внимателно обмислен отговор на ракетни нападения по американски цели в Ирак.

При въздушните удари са били убити 22 бойци от проирански въоръжени групировки, предаде ДПА, като се позова на Сирийския център за наблюдение на правата на човека.

Според неправителствената мониторингова организация мишена на атаката са били три камиона с боеприпаси, движещи се от Ирак към сирийската провинция Дейр аз Зур през район близо до граничния пункт Ал Каим.

Убитите са бойци на милициите "Катаиб Хизбула" и "Хашд аш Шааби". И двете са иракски проирански групировки.

Медицински източници заявиха пред ДПА, че броят на загиналите е 19. Според тях ранените са 22 и са били върнати от "Хашд аш Шааби" обратно в Ирак.

Американският президент Джо Байдън е разпоредил атаката "в отговор на неотдавнашните нападения срещу военнослужещите на САЩ и коалицията в Ирак, както и на продължаващите заплахи за тези военнослужещи", заяви вчера Пентагонът. Той допълни, че "при ударите по-конкретно са разрушени множество обекти, намиращи се на граничен контролно-пропускателен пункт, използван от редица подкрепяни от Иран радикални групировки, включително "Катаиб Хизбула" и "Катаиб Саид аш Шухада".


САЩ извършиха атаката, след като по-рано този месец бяха изстреляни най-малко 14 ракети по военновъздушна база в Иракски Кюрдистан, в която са разположени американски военни. При нападението загина нает цивилен и бяха ранени американски граждани, работещи в базата по договор, както и американски войник.

Пентагонът определи вчерашната атака като пропорционална ответна мярка. Преди да нанесат ударите, САЩ са се консултирали с коалиционните си партньори.

"Операцията изпраща недвусмислено послание: президентът Байдън ще действа, за да защитава военнослужещите на САЩ и коалицията. Едновременно с това действахме целенасочено, с цел да се понижи напрежението като цяло както в Източна Сирия, така и в Ирак", обясни американското министерство на отбраната.

Руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че САЩ са уведомили Москва за ударите няколко минути преди началото. 

Той определи този срок като недостатъчен.

Лавров призова Вашингтон да поднови контактите с Москва за Сирия, за да разясни позицията на новия американски президент Джо Байдън по въпроса.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Богдан Богданов

Богдан Богданов призова Общинският съвет на Варна да възстанови на МИ акциите на Пловдивския панаир

Министерството на икономиката и индустрията твърди, че Софийски градски съд е обявил за нищожно прехвърлянето на акциите на община Варна от Пловдивския панаир към дружеството "Пълдин Туринвест". Според министерството обаче съдът е отхвърлил иска на държавата срещу Община Варна за правата върху акциите.  Общината ще трябва да заплати близо 755 хиляди..

публикувано на 24.07.24 в 14:58

Бивш полицай с находка на плажа в "Св. св. Константин и Елена" - саркофаг от римската епоха

Докато е на почивка в морската столица, бивш служител на реда е подал вчера следобед сигнал в Пето Районно управление на полицията във Варна за забелязан от него безнадзорен предмет - на вид античен саркофаг. След като уточнил локацията – плажната ивица на курорта "Св. св. Константин и Елена", недалеч от новопостроен, но все още неработещ комплекс, към..

публикувано на 24.07.24 в 14:47

Ива Митева: Политическата криза трябва да стане още по-дълбока, за да се случи реалната промяна

Едва ли ще има нещо ново, ако има избори наесен. Прекалено е малък срокът и се искат прекалено много средства, а с такива разполагат парламентарно представените партии, смята Ива Митева, юрист и председател на 45-о и 46-о НС, от квотата на ИТН, в интервю пред БНР. "Виждам, че няма желание в хората да участват в подобни проекти, можещите се..

публикувано на 24.07.24 в 14:34

Овладян е пожарът до Дома за медико-социални грижи за деца в Стара Загора

Овладян е пожарът, който възникна преди обед до Дома за медико-социални грижи за деца в Стара Загора.  Пожар в старозагорския квартал "Лозенец" Огънят обаче е навлязъл в близко дере, където има нерегламентирано сметище.  Огънят край кв. "Лозенец" навлезе в близкото дере Няма пряка опасност за децата и персонала от Дома за..

публикувано на 24.07.24 в 14:21

Горските пожари в РСМ продължават да бушуват

В Северна Македония продължават да бушуват горски пожари, две седмици след като се разрази огнената стихия. Властите съобщиха за седем активни огнища тази сутрин. Министърът на вътрешните работи Панче Тошковски определи положението като "национална катастрофа" и отбеляза, че няма изградена система за адекватна реакция в кризисни ситуации,..

публикувано на 24.07.24 в 14:01
Цветлин Йовчев

Цветлин Йовчев: Политическата криза ще се задълбочи, не съществуват предпоставки за решаване

Политическата криза у нас може да се разреши, ако се постигне стабилност – предвидимост на процесите и системата да гарантира, че ще намалеят обществените търкания. Но, за да се стигне до това трябва трансформация на политическата система, което може да доведе до нов политически продукт. Това прогнозира бившият вицепремиер, бивш министър..

публикувано на 24.07.24 в 13:57

Социалната комисия в НС сложи край на схемата, наречена "френска безработица"

Социалната парламентарна комисия прие на първо четене внесено от ГЕРБ-СДС предложение за допълнение в Кодекса за социално осигуряване. С него се слага край на т. нар. френска безработица - схема, която даваше възможност само с няколко дни работа в държава-членка на Европейския съюз да се получава максимално обезщетение за безработица у нас...

публикувано на 24.07.24 в 13:49