Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разузнаватален доклад на САЩ: Саудитският принц е одобрил убийството на журналиста Хашоги

Саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман и убития журналист Джамал Хашоги

Съединените щати разсекретиха експлозивен разузнавателен доклад за убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги в Турция през 2018-та година.

Според доклада саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман е дал одобрение за убийството на базирания в Съединените щати журналист, чиято смърт предизвика бурни реакции по цял свят.

Докладът е частично редактиран и потвърждава широко разпространената теория, че 35-годишният бъдещ крал на Саудитска Арабия е бил лично замесен в операцията по залавяне и убиване на Хашоги в Истанбул.

"От 2017 г. престолонаследникът на Саудитска Арабия е имал абсолютен контрол върху организациите за сигурност и разузнаване на кралството, което прави много малко вероятно саудитските власти да са извършили операция от този вид без разрешението на престолонаследника“, се отбелязва в доклада.

59-годишният Джамал Хашоги, известен с критиките си към саудитските власти, влезе в саудитското консулство в Истанбул през октомври 2018-та година, за да се сдобие с документи за брак с годеницата му от турски произход, и никога не излезе от там.

Саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман отрича да е замесен в смъртта му.

Разкритията на Белия дом се очаква да бъдат последвани и от конкретни действия, които ще бъдат оповестени от Държавния департамент в четвъртък сутринта.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

принц Мохамед бин Салман

Саудитска Арабия напълно отхвърля американския доклад за убийството на Хашоги

Министерството на външните работи на Саудитска Арабия отхвърли твърденията от доклада за убийството на Джамал Хашоги , разкрит по-рано през деня от администрацията на Байдън. Докладът обвързва саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман с..

обновено на 27.02.21 в 01:36
Антъни Блинкън

САЩ въвеждат "забрана Хашоги", включваща отнемане на визови права на 76 саудитци

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън обяви в петък, че САЩ предприемат нова политика за ограничаване на визите, предназначена да предотврати влизането в страната на чужденци, за които "се смята, че са били пряко ангажирани в..

публикувано на 26.02.21 в 21:48
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Кабинетът на Нетаняху обмисля ограничено споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници

Кабинетът на израелския премиер Бенямин Нетаняху обмисля ограничено споразумение с "Хамас" за освобождаване на заложници, твърди израелска медия. Американската армия започна да помага за изграждането на временно пристанище край бреговете на ивицата..

публикувано на 26.04.24 в 07:55
Служител замерва радиационните нива в зоната на Чернобил, 22 април 2021 г.

38 години от ядрената катастрофа в Чернобил – най-тежката в света

Днес се навършват 38 години от най-тежката ядрена катастрофа в историята. В ранните часове на събота, 26 април 1986 година реактор номер четири в атомната електроцентрала в Чернобил претърпява катастрофална експлозия, изхвърляйки облаци от..

публикувано на 26.04.24 в 07:44
Американската зенитно-ракетна система MIM-104 Patriot, архив.

Очаква се САЩ да обяви поръчка за оръжия за Украйна за $6 млрд.

Съединените американски щати (САЩ) днес ще бъдат домакин на виртуална среща на донорите на международна помощ за Украйна. Очаква се Вашингтон да обяви нови поръчки на оръжия за Украйна на стойност 6 милиарда долара, заяви американски представител,..

публикувано на 26.04.24 в 07:42

Здравните власти с мерки срещу коклюша. Какви ще са те?

Мерките, които ще предприемат здравните власти срещу разпространението на коклюш у нас, ще бъдат обявени днес.  Една от тях, която беше обсъдена още в началото на седмицата, е временното изтегляне на първата ваксинация срещу заболяването с две седмици..

публикувано на 26.04.24 в 07:36

НОИ започва изплащането на великденските добавки за пенсионерите

Националният осигурителен институт ще започне изплащането на приетите от Народното събрание великденски добавки в размер на 100 лева. Парламентът реши добавката да обхване пенсионерите с размер на пенсията до линията на бедността, т.е. до 526 лева..

публикувано на 26.04.24 в 07:34

Венци за загиналите от трудови злополуки поставят пред КНСБ

От 9:30 ч. КНСБ и представители на социалните партньори ще отдадат почит пред паметта на загиналите при трудови злополуки работници. Ще бъдат поднесени венци пред мемориалната плоча, поставена пред сградата на конфедерацията в София. От 10 ч. в..

публикувано на 26.04.24 в 07:32
Димитър Главчев

Заседание на служебния кабинет, решава бюджети на агенции и министерства

Служебното правителство се събира на редовно заседание в 13 часa. По предложение на министър-председателя ще бъдат одобрени допълнителни разходи по бюджетите на различни ведомства и агенции. Сред тях са: Националния статистически ниститут, Aгенцията..

публикувано на 26.04.24 в 07:28