Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арменски опозиционен лидер призова армията да въстане

Вазген Манукян на митинг в Ереван, 26 февруари 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Арменският министър-председател Никол Пашинян изглежда вчера започна да губи контрола си върху властта, след като по-рано тази седмица армията го призова да подаде оставка, предаде Ройтерс.

Стотици демонстранти се събраха в столицата Ереван, за да настояват Пашинян да се оттегли, а водещ опозиционер се обърна към армията с призив да въстане срещу премиера. Двама бивши президенти вече заявиха, че той трябва да се оттегли.

45-годишният Пашинян в четвъртък обвини военните в опит за преврат и се опита да уволни началника на генералния щаб на арменските въоръжени сили, след като армията разпространи писмено изявление с искане той да подаде оставка, припомня БТА.

От ноември насам сънародници на Пашинян го призовават да се оттегли, защото го обвиняват за катастрофалния резултат от шестседмичната война, в която арменските сили загубиха големи територии в съседен Азербайджан, които от десетилетия бяха под техен контрол.

Докато множество хора вчера призоваваха Пашинян да подаде оставка, ден по-рано хиляди други се събраха в Ереван, за да го подкрепят.

В четвъртък Пашинян каза на привържениците си, че уволнява Оник Гаспарян - началника на генералния щаб. Но до вчера отстраняването на военния не беше одобрено от президента на Армения - необходима стъпка, за да влезе в сила.

Премиерът на Армения Никол Пашинян

Президентът Армен Саркисян проведе среща с Гаспарян, съобщи канцеларията на държавния глава, но други подробности не бяха огласени.

Вазген Манукян - политикът, когото опозицията налага като възможен временен премиер, който да замени Пашинян, каза на митинг пред стотици свои привърженици, че армията никога няма да позволи Гаспарян да бъде уволнен.

Мислите ли, че армията лесно ще се съгласи да отстранят нейния командващ? Не. Армията ще въстане. Призовавам армията да въстане. Армията не трябва да изпълнява незаконни заповеди, каза Манукян.

От кабинета на главния прокурор казаха вчера за Ройтерс, че се разследва дали призивът на армията към премиера да подаде оставка е престъпление.

Изявлението на генералния щаб и възможния риск от развитие около него са обект на разследването ни, каза по телефона за Ройтерс Гор Абрахамян - помощник на главния прокурор.

Пашинян е бивш журналист и депутат, дошъл на власт след мирно въстание през май 2018 г., известно като арменската нежна революция.

Но загубата на територия в и около анклава Нагорни Карабах миналата година беше тежък удар за арменците, които постигнаха контрол над района през 90-те години на миналия век във война, отнела живота на поне 30 000 души.

Конфликтът беше спрян със споразумение за прекратяване на огъня, с посредничеството на Русия.

Москва, която е разположила миротворци, за да гарантират спазването на примирието, каза вчера, че независимо от кризата в Армения, договореностите трябва да се спазват.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Премиерът на Армения Никол Пашинян

Масов протест Ереван с искане за оставката на Пашинян

Масова демонстрация в Ереван с искане за оставката на арменския премиер Никол Пашинян, предаде Франс прес. Опозицията обвинява премиера за поражението във войната в Нагорни Карабах.  През ноември миналата година Пашинян сключи примирие с..

публикувано на 20.02.21 в 19:57
Никол Пашинян

Арменската армия поиска оставката на премиера, Пашинян: Опит за преврат

Арменският премиер Никол Пашинян обяви, че в страната му е извършен опит за военен преврат. Повод за думите му стана искането на Генералния щаб на въоръжените сили Пашинян да подаде оставка. „Каня всички наши привърженици на Площада на..

обновено на 25.02.21 в 18:31
ВИЖТЕ ОЩЕ
Университетската болница

Детето, оцеляло след смъртоносен инцидент с мълния в Стара планина, е в добро състояние

Оцелялото при инцидента в Стара планина 13-годишно момче е в добро състояние. Това съобщиха от Университетската болница "Свети Георги" в Пловдив. Детето беше докарано в здравното заведение с линейка от Карлово, след свалянето му от планината с..

публикувано на 23.07.24 в 09:08
Христо Христев

Христо Христев: По-лошо от най-лошото управление е да няма управление

"Изборите са най-легитимният способ за излъчване на управление, но тази формула е вярна, когато в резултат на изборите действително се излъчва управление. Ние не сме в тази хипотеза ." Това каза пред БНР Христо Христев, преподавател в..

публикувано на 23.07.24 в 08:53

Радев призова МВнР да спазва правилата за определяне на посланици

Призовавам Министерството на външните работи стриктно да спазва Конституцията и установените процедури по определяне на ръководителите на българските посолства в чужбина. Очаквам МС да предложи кандидат за поста посланик в Украйна с доказани качества и..

публикувано на 23.07.24 в 08:30
Иван Демерджиев

Иван Демерджиев: Държавата не е на автопилот. Нещо по-лошо: няма пилот

Две неща правят много силно впечатление - тотално подценяване на ситуацията и липса на координация държавата да се справи с тези пожари. Тази оценка даде бившият министър на вътрешните работи и на правосъдието Иван Демерджиев на реакцията на..

публикувано на 23.07.24 в 08:27
Воден салют посреща машините.

Словакия получи от САЩ първите си два изтребителя Ф-16

Словакия получи вчера първите два от 14-те нови изтребителя Ф-16 Блок 70, които ще заменят произведените в Русия самолети, които тя вече дари на Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Словакия разчита на централноевропейските си съседи за..

публикувано на 23.07.24 в 08:24

Музеят в Дряново представя нови дарения

Историческият музей в Дряново отбелязва 55 години от откриването на експозицията за именития възрожденски строител Колю Фичето. По този повод днес ще бъдат представени новите дарения, постъпили в културната институция. Даренията - архивни..

публикувано на 23.07.24 в 08:16
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Нетаняху е във Вашингтон за среща с Байдън

Израелският премиер Бенямин Нетаняху ще се срещне с президента на Съединените щати днес, съобщи в края на миналата седмица канцеларията на Нетаняху. Според съобщения в израелските медии, дискусиите във Вашингтон ще се съсредоточат най-вече..

публикувано на 23.07.24 в 08:13